Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD-grupp i EU-parlamentet kuppas bort från ordförandepost

Maktpositioner i Europaparlamentet har gjorts upp i förväg bakom stängda dörrar, rapporterar Ekot.

Anledningen ska vara att hålla Sverigedemokraternas grupp borta från ledande poster som de enligt tradition har rätt till.

– Jag tycker väldigt illa om flera av de här partierna men man ska bekämpa dem i det öppna och inte göra upp i skymundan, säger parlamentsledamoten Peter Eriksson (MP).

På måndag fastställs formellt vilka europaparlamentariker som kommer att sitta på ordföranden för parlamentets 20 utskott. Traditionellt så används ett system där antalet ordförandeposter i de olika utskotten står i linje med antalet mandat i parlamentet.

Sedan tidigare står det klart att ordförandeposten i framställningsutskottet (Peti) är vikt åt den EU-kritiska gruppen EFDD, där bland andra Sverigedemokraterna och brittiska Ukip ingår.

Men nu har tre av de största partigrupperna gått samman i förväg för att förhindra EFDD från att få någon ordförandepost, rapporterar Ekot.

Peter Lundgren (SD), parlamentsledamot, är inte förvånad över tilltaget.

"De har gett oss ammunition"

– Jag tycker att det är bedrövligt dåligt att göra så här mot demokratin. Folk har röstat och sedan håller man på med fulspel för att hålla undan vissa grupper från att få positioner, säger han.

EFDD har inte haft något sammanträde efter att uppgifter började florera om överenskommelsen, men Peter Lundgren är övertygad om att det kommer att få följder i kammaren.

– Vi kommer att ge dem vad de tål i debatten som följer av det här. De har gett oss ammunition för att kunna angripa dem rejält, säger Peter Lundgren.

Nyvalde europaparlamentarikern och tidigare språkröret Peter Eriksson (MP) är även han kritisk till manövern som han beskriver som odemokratisk.

"Dåligt sätt att bekämpa högerpopulister"

– Det är ett dåligt sätt att bekämpa de här högerpopulisterna. De får offerrollen de vill ha. Man visar att man inte är beredd att spela efter öppna rättvisa regler och köra ett ärligt demokratiskt spel, säger Peter Eriksson.

Han tror att det kan bli kostsamt i framtida debatter när man tänjer regler för att hålla vissa partier borta från nyckelpositioner, eftersom att de då får rätt i sin kritik mot unionen.

– Det är väldigt olyckligt för man ger dem ett moraliskt övertag och en fördel i diskussionen om hur EU ser ut. Det går inte att vinna en sådan diskussion om man inte kör med öppna och raka rör och spelregler, säger Peter Eriksson.

Enligt uppgifter till expressen.se ska Socialdemokraternas partigrupp vara en av grupperna bakom manövern, men partiets gruppledare Marita Ulvskog känner inte igen sig i beskrivningen av händelseförloppet.

– Det är ingenting som jag har varit involverad i. Däremot har det pratats väldigt mycket i alla politiska grupper om att se till så att man har ledamöter i alla utskott, så att viktiga utskott inte skulle kunna lämnas öppna för de extrema, säger Marita Ulvskog.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!