Foto: Robban Andersson
 Foto: Robban Andersson

SD gjorde bort sig på Twitter om terrorspekulationer

Publicerad
Uppdaterad
Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth uppmanade någon timme efter bombdådet i Oslo till spekulation om vem som ligger bakom:
- Nej, jag kommer inte kalla er islamofober, konstaterade han.

Bara ett par timmar efter explosionen i Oslo twittrade riksdagsledamoten Kent Ekeroth om det som hänt.
- Någon som vågar sig på en gissning vem som ligger bakom bomberna i Norge? skrev han.
Och en stund senare:
- Nej, jag kommer inte kalla er islamofober.
Ungefär samtidigt konstaterade partiledaren Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund på twitter:
- Nästa jävel som ojar sig över hur synd det är om alla snälla muslimer när det ligger blödande norrmän på gatan kommer avföljas!
Det fick partiledaren Jimmie Åkesson att snabbt agera och öppet läxa upp sina partikamrater. Åkesson konstaterade på twitter:
- Våra tankar går till vårt broderfolk i väst. Låt oss inte spekulera i eventuella gärningsmän förrän vi har alla fakta.

Feltolkats

Expressen talade i går kväll med Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund. Han hävdade då att han feltolkats och att han i själva verket bara menade att det är fel att spekulera i vem som gjort vad.
- Jag kan inte förstå hur man tror att jag menade något annat, säger han.
Men på twitter orsakade Sverigedemokraternas kommentarer i går kväll stor ilska.
Moderate riksdagsledamoten Tomas Tobé skrev till exempel direkt till Kent Ekeroth:
- Sluta var så ofräsch direkt in på en enorm tragedi. Please.
Det är inte första gången partiets företrädare hamnar i blåsväder efter kommentarer på twitter. När självmordsbombaren i Stockholm slog till i december förra året skrev Jimmie Åkessons egen sekreterare Alexandra Brunell:
- Är det nu man får säga "vad var det vi sade?" Äntligen.
Riksdagsledamoten William Petzäll skrev senare samma kväll:
- Jag hatar att säga det, men vad var det vi sade?
Jimmie Åkesson ville i går kväll inte kommentera partikamraternas agerande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag