Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkesson: SD kommer inte att ställa krav nu

”Termen krav är ganska laddad”
SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Sverigedemokraterna väntades ge någon form av besked i regeringsfrågan – men så blev det inte.

– Det är alldeles för tidigt redan nu börja tala i termer av ultimativa krav, säger Jimmie Åkesson på en presskonferens.

SD-ledaren säger att ministerposter inte är ett ”självändamål”, men att de utan det skulle ställa ”avsevärt högre krav” på att säkerställa politiskt inflytande.

Regeringsfrågan har inte minst debatterats sedan Liberalerna meddelat att de kan tänka sig att samtala med alla partier efter valet 2022.

Men SD vill ännu inte ge några konkreta besked om det just nu.

– Jag vet ju vilka förväntningar som finns här i dag och med risk för att göra er besvikna så kommer jag i dag inte ge svar på vilka krav vi kommer att ställa för att släppa fram en statsministerkandidat, säger partiledaren Jimmie Åkesson på en presskonferens.

Han säger att det kommer aktualiseras senare – men att det just nu inte handlar om att ställa ”ultimativa krav”. 

Istället handlar det om att förbereda partiet för att ta ansvar för Sverige, enligt Åkesson.

”Aldrig varit ett självändamål”

SD-ledaren säger vidare att deras ambition är att vara en ”konstruktiv och central partner som man kan lita på”.

Moderaterna och Kristdemokraterna ligger fortsatt närmast till hands, sa han. ”En konstruktiv och klok hållning”, twittrade KD-ledaren Ebba Busch om beskedet.

https://twitter.com/BuschEbba/status/1381909307072057345?s=20

– Statsrådsposter har aldrig varit ett självändamål för oss, det avgörande är politikens innehåll.

Men, utan ministerposter blir kraven ”avsevärt högre” på ett ”förtroendefullt och nära samarbete”, med de övriga partier i regeringsunderlaget, enligt Åkesson.

– Ska vi då ha en möjlighet att det vi kommit överens om faktiskt sker, då är det bra att man är så detaljerad som möjligt på förhand.

Partisekreteraren Richard Jomshof beskriver hur partiet nu har en ”väldigt välfungerande tjänstemannaorganisation”, vilket han beskriver som avgörande för att kunna samarbeta nära andra partier. 

Partiet skapar dessutom en ”äntringsstyrka” som ska vara redo för att ta makten efter valet.

– Syftet är att naturligtvis att man ska vara redo, att om vi hamnar i en situation där vi får sitta i en regering, så ska den här gruppen direkt kunna verka för SD:s intressen i regeringskansliet, säger partisekreteraren Richard Jomshof.

Se också:

Jenny Madestam om beskeden från Sverigedemokraterna.
Se Niklas Svenssons intervju med Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson riktar kritik mot Anders Tegnell i ny Expressen-intervju.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.