Foto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall

SD-förslaget: Styra studenters yrkesval

Publicerad

Ekonomiska incitament för studenter som satsar på industrirelaterade utbildningar. Det är en av satsningarna i Sverigedemokraternas vårbudget som fokuserar på "litet och stort" för att gynna svensk industri.

Partiets ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt menar att många länder som tidigare konkurrerade med Sverige i form av lägre löner nu har helt andra förutsättningar med bättre utbildningar och utvecklad infrastruktur.

– Vi måste skärpa till oss om vi ska ha någon industri kvar i det här landet, säger han.

En av satsningarna i partiets kommande budgetmotion blir därför på industrirelaterade utbildningar. SD anser att både studenter och lärosäten som fokuserar på området ska premieras. Detaljerna kring detta och vilken summa det handlar kommer att arbetas fram under våren.

Sjöstedt menar att det i dag finns för många utbildningar som inte leder till konkreta jobb och drar slutsatsen att det utbildas för många inom vissa områden. Han vill inte konkretisera vilka utbildningar han tänker på, eller sträcka sig så långt som att säga att någon utbildning skulle tas bort men vill skapa tydligare ramar.

– Det har funnits en ganska stark konsensus att det är upp till var och en att förkovra sig i det man tycker verkar spännande för stunden men eftersom det är på statens bekostnad så tycker jag att staten har rätt att ställa ett antal krav, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag