Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-förslag från 2014 förs fram igen – av M

Elisabeth Svantesson (M).
Foto: Anna-Karin Nilsson
Mattias Karlsson (SD).
Foto: Sven Lindwall
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: Jessica Gow/TT

För två år sedan protesterade M:s Elisabeth Svantesson när Sverigedemokraterna föreslog en obligatorisk samhällsorientering för nyanlända.

Nu har hon fört fram det som ett eget förslag.

– Vi har ju omprövat vår politik, förklarar hon.

Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, konstaterar att det är bra att Moderaterna "svänger och kopierar vår politik på område efter område", men han frågar sig samtidigt på Facebook:

"Hur kan partiledningen gång på gång komma undan med att säga att man inte kan samarbeta med SD för att vi inte har någon integrationspolitik och inte några lösningar på samhällsproblemen, samtidigt som man direktkopierar just våra lösningar?"

Mattias Karlsson lämnade hösten 2013 in en motion där han krävde obligatorisk samhällsorientering. 

"Sverigedemokraterna anser, som fastställs ovan, att samhällsorientering fyller en viktig roll i processen att etableras i det svenska samhället. Som en följd av vår vision om ett sammanhållet Sverige där samtliga invånare känner sig och är delaktiga i det svenska samhället anser vi därför att samhällsorienteringen bör vara obligatorisk för de nyanlända invandrare som ingår i målgruppen", skrev han då, och krävde sänkta bidrag för den som inte genomgår samhällsorienteringen.

I en debattartikel i går skrev Moderatledaren Anna Kinberg Batra och partiets integrationspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson: 

"Många nyanlända kommer till Sverige från samhällen där synen på jämställdhet skiljer sig från den svenska. Därför är det viktigt att nyanlända, såväl män som kvinnor, får en ordentlig samhällsorientering."

De fortsatte:

"Av nyanlända inskrivna i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag, i 18 månader eller längre, har endast drygt en tredjedel deltagit i samhällsorientering. Samhällsorienteringen måste därför bli obligatorisk på riktigt."

Moderaterna konstaterar samtidigt att frånvaro ska leda till nedsatt ersättning.

– Moderatledningen har den senaste tiden hävdat att vi två inte kan samarbeta för att de tycker vi saknar bra förslag på integrationsområdet. Det framstår som konstigt mot bakgrund av att de i nästa stund själva kopierar våra förslag på integrationsområdet och lanserar dem som sina egna, säger SD:s Mattias Karlsson, och fortsätter:

– Vi behöver skapa incitament för att nyanlända som ska stanna vill bli en del av vår gemenskap. Så förslaget i sig är bra. Det är därför jag drivit det.


När Expressen under tisdagseftermiddagen mötte Moderaternas Elisabeth Svantesson, arbetsmarknadsminister i alliansregeringen, poängterade hon vikten av att alla nyanlända får ta del av samhällsinformation.

– Vi har information om att bara en tredjedel deltar i den obligatoriska undervisningen.

"Blev inte som tänkt"

Det faktum att allianspartierna var emot just detta när Sverigedemokraterna kom med förslaget i riksdagen för två år sedan, kommenterar hon så här:

– 2010 fattade riksdagen beslut om samhällsorientering och vad som ska ingå i etableringen. Men det blev inte som det var tänkt. Därför menar vi att vi måste skärpa upp det som vi då föreslog.

Men när SD föreslog detta för två år sen var ni inte med. Hur förklarar du det?

– Vi har ju omprövat vår politik, och vi ser stora problem nu med integrationen. Väldigt många har sökt sig till Sverige, och då är det viktigt att de som kom förra året och året innan får ta del av viktig samhällsinformation.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.