Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD: Fördela minister- poster efter väljarstöd

Richard Jomshof, partisekreterare för Sverigedemokraterna.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
M-ledaren Ulf Kristersson tillsammans med KD-ledaren Ebba Busch.
Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna kräver att antalet ministerposter i en potentiell regering med M och KD fördelas efter väljarstöd.

Det säger partisekreteraren Richard Jomshof till Dagens industri:

– De politiska kraven kommer att öka ju större vi blir.

Moderaterna och Kristdemokraterna har stängt dörren till en regering där Sverigedemokraterna skulle ingå.

Men åsikterna går isär. SD har å sin sida höjt vikten av att få inflytande utefter partiets storlek – något som partisekreteraren Richard Jomshof nu tar vidare.

Enligt SD-toppen kräver partiet också att antalet ministerposter fördelas efter väljarstöd.

– De politiska kraven kommer att öka ju större vi blir. Mängden inflytande, inte bara politiskt utan också hur många vi ska ha vid bordet, kommer också att påverkas av mängden mandat och storleksförhållanden, säger Jomshof till Di.

Jomshof: Då kan det haverera

För att mäta SD:s inflytande i en regering lyfter han en rad faktorer. Det handlar om hur nöjt partiet blir, vilka frågor som går igenom, hur stor förändringen blir och hur länge processerna tar.

En central fråga är kriminal- och invandringspolitiken.

– Det är i de frågorna som jag skulle tro att ett samarbete skulle kunna haverera, om vi inte känner att vi får igenom tillräckligt av våra frågor, säger Richard Jomshof till Di.

M-topp utbildar SD-företrädare

Inför ett potentiellt regeringsskifte håller SD på att utbilda ett 40-tal företrädare. De som omfattas kallas för ”äntringsstyrkan” – och bland de som undervisar finns M-politikern Mikael Sandström, rapporterar Di.

För tidningen beskriver Sandström sin delaktighet som ”blygsam”. Han poängterar också att han är en av flera som bjudits in för att tala på utbildningen.

– Sverigedemokraterna kan bli regeringsunderlag, även om jag inte tycker att de ska sitta i regeringen, och för att det ska fungera så måste de helt enkelt förstå hur regeringskansliet fungerar, säger han till Di.

Se mer

M-ledarens svar efter att ha kallats ”blåbrun”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.