Glada miner. Jimmie Åkesson och SD ökar med 1,9 procentenheter. Foto: Sven Lindwall
Glada miner. Jimmie Åkesson och SD ökar med 1,9 procentenheter. Foto: Sven Lindwall

SD fjärde största partiet i ny mätning

Publicerad

Om det var val i dag skulle Sverigedemokraterna vara Sveriges fjärde största parti.

Samtidigt har Socialdemokraternas uppgång planat ut.

Det visar SvD/GP/Sifos väljarbarometer för maj.

I dag presenteras majbarometern som gjort av Sifo på uppdrag av Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten.

Den visar att SD, som kom in i riksdagen 2010 på 5,7 procent, ökat med 1,9 procentenheter till 6,6 procent sedan den senaste mätningen. Ökningen är statistiskt säkerställd.

En förklaring kan, enligt Toivo Sjörén, chef för Sifos ­opinionsmätningar, vara tv-framträdandet i SVT:s "Agenda" för en vecka sedan.

- Dagens uppgång beror säkert på den uppmärksamhet som SD-ledaren Jimmy Åkesson fick under partiledar­debatten förra söndagen. Där finns förstås partiets stora ­problem att man inte så ofta lyckas komma in i någon debatt och därför inte syns så mycket, säger Sjörén till SvD.

Men under mandatperioden, som nu passerar halvtid, har sympatierna för SD gått upp och ned - rejält. För bara en månad sedan hade partiet 4,7 procents väljarstöd i SvD/GP/Sifos väljarbarometer.

Försökt bredda politiken

Invandringsfrågan, skriver SvD, är nu något mindre viktig för dem som säger sig stödja SD.

- Man kan också se att partiet har försökt bredda sin politik, men att de inte lyckats särskilt bra med det, säger Toivo Sjörén till SvD.

Majmätningen visar att Social­demokraternas uppgång planat ut jämfört med aprilsiffrorna och är - tre månader efter vågdalen i samband med Håkan Juholt-turbulensen och Stefan Löfvens tillträde - fort­farande största parti på 36,7 procent.

Det kan, enligt Sjörén, förklaras med att S lagt sig närmare Moderaterna och gjort sig av med tydliga S-frågor som tidigare inte lockat Stockholms­väljarna. Han pekar på fastighetsskatten och rutavdraget.

- Nu är faktiskt de rödgröna tack vare Socialdemokraternas uppgång större än alliansen i Stockholm, kommenterar Sjörén för SvD.

M tappar stöd

För Moderaterna, som måste profilera sig självt samtidigt som de övriga allianspartierna måste få utrymme, fortsätter väljarstödet att sjunka.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag