Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD fjärde största partiet i ny mätning

Glada miner. Jimmie Åkesson och SD ökar med 1,9 procentenheter. Foto: Sven Lindwall

Om det var val i dag skulle Sverigedemokraterna vara Sveriges fjärde största parti.

Samtidigt har Socialdemokraternas uppgång planat ut.

Det visar SvD/GP/Sifos väljarbarometer för maj.

Vilket parti skulle du rösta på?

1 907 personer intervjuades av Sifo på uppdrag av SvD och GP mellan den 2 och 10 maj och svarade på frågan "Vilket parti skulle du rösta på om det var val i dag?".

Sverigedemokraternas uppgång är den enda förändring i resultatet som är statistiskt säkerställd.

Skillnaden i procentenheter är i jämförelse med april månads mätning.

I dag presenteras majbarometern som gjort av Sifo på uppdrag av Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten.

Den visar att SD, som kom in i riksdagen 2010 på 5,7 procent, ökat med 1,9 procentenheter till 6,6 procent sedan den senaste mätningen. Ökningen är statistiskt säkerställd.

En förklaring kan, enligt Toivo Sjörén, chef för Sifos ­opinionsmätningar, vara tv-framträdandet i SVT:s "Agenda" för en vecka sedan.

- Dagens uppgång beror säkert på den uppmärksamhet som SD-ledaren Jimmy Åkesson fick under partiledar­debatten förra söndagen. Där finns förstås partiets stora ­problem att man inte så ofta lyckas komma in i någon debatt och därför inte syns så mycket, säger Sjörén till SvD.

Men under mandatperioden, som nu passerar halvtid, har sympatierna för SD gått upp och ned - rejält. För bara en månad sedan hade partiet 4,7 procents väljarstöd i SvD/GP/Sifos väljarbarometer.

Försökt bredda politiken

Invandringsfrågan, skriver SvD, är nu något mindre viktig för dem som säger sig stödja SD.

- Man kan också se att partiet har försökt bredda sin politik, men att de inte lyckats särskilt bra med det, säger Toivo Sjörén till SvD.

Majmätningen visar att Social­demokraternas uppgång planat ut jämfört med aprilsiffrorna och är - tre månader efter vågdalen i samband med Håkan Juholt-turbulensen och Stefan Löfvens tillträde - fort­farande största parti på 36,7 procent.

Det kan, enligt Sjörén, förklaras med att S lagt sig närmare Moderaterna och gjort sig av med tydliga S-frågor som tidigare inte lockat Stockholms­väljarna. Han pekar på fastighetsskatten och rutavdraget.

- Nu är faktiskt de rödgröna tack vare Socialdemokraternas uppgång större än alliansen i Stockholm, kommenterar Sjörén för SvD.

M tappar stöd

För Moderaterna, som måste profilera sig självt samtidigt som de övriga allianspartierna måste få utrymme, fortsätter väljarstödet att sjunka.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!