Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-film i natt med offret

I Sverigedemokraternas film sitter den utsatta kvinnan tillsammans med Peter Lundgren och pratar om händelsen.
Foto: Youtube/Sverigedemokraterna
”Vi har under helgen haft kontakt med den berörda kvinnan och fäst 100 procent vikt av hur hon beskriver det här, och så har vi hanterat det efter det”, har partiledare Jimmie Åkesson sagt.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kristina Winberg.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

I natt försökte Sverigedemokraterna krishantera med en film.

I videon som partiet publicerade efter midnatt på Youtube talar Peter Lundgren med den utsatta kvinnan:

– Vi hade en fest med goda vänner, där jag betedde mig riktigt tölpigt på den här festen. Jag var en dumbom helt enkelt.

Sverigedemokraternas toppkandidat i EU-valet Peter Lundgren gjorde närmanden mot en kvinnlig partikamrat på ett partiarrangemang förra året, avslöjade Expressen på måndagsmorgonen.

Partiets andra EU-parlamentariker, Kristina Winberg, blev själv vittne till Lundgrens närmande mot kvinnan. Hon har också spelat in två telefonsamtal med den utsatta SD-kvinnan.

I söndags skickade Sverigedemokraterna ut ett pressmeddelande där de meddelade att Kristina Winberg stryks från partiets EU-lista. 

”Jag tog henne nog på brösten”

När Expressen konfronterade Peter Lundgren dagen innan, i lördags, sade han:

– Jag tog henne nog på brösten när vi satt där, vi var ganska fulla den kvällen, och hon puttade undan händerna.

I natt la Sverigedemokraterna upp en film på Youtube där Peter Lundgren och kvinnan, som Expressen valt att anonymisera, sitter och pratar med varandra i en soffa.

– Anledningen till att vi sitter här är en sak som hände för över ett år sedan. Vi hade en fest med goda vänner, där jag betedde mig riktigt tölpigt på den här festen. Jag var en dumbom helt enkelt. Jag hade riktig ångest för det här också, och tog kontakt med dig några dagar senare och bad om ursäkt för alltihop, säger Peter Lundgren.

SD-kvinnan säger att det var en jobbig period för henne.

– Det var en jobbig situation. Som du säger, vi hade det så himla roligt, vi som var i rummet hade jättetrevligt. Sedan är det bara oturligt att det blev så dumt som det blev. Jag menar ju att vi har utagerat detta och pratat om det och som sagt var umgåtts, säger hon i filmen.

Peter Lundgren i SD:s film.
Foto: Youtube/Sverigedemokraterna

Peter Lundgren: ”Hemskt glad att du ville prata med mig”

Peter Lundgren säger att de båda åkt på semestrar tillsammans med sina respektive och träffats på olika privata tillställningar.

– Det förringar inte allvaret i saken på något vis. Jag är hemskt glad att du ville prata med mig, säger han.

SD-kvinnan:

– Vi har pratat ut om det. Vi har pratat om det ett flertal gånger under ett och ett halvt år snart tillbaka. Och jag har inte haft någon tanke på någon att göra någon polisanmälan. Jag anser att detta är utagerat och det är ingen polisiär sak anser jag. Det är jag som får själv välja det, det är inte media som ska välja det, eller någon annan. Jag anser att vi har landat och vi trodde det var över och så kommer det här, så här långt efter.

Detta har hänt

Under söndagskvällen skickade SD ut ett pressmeddelande i vilket man skrev att Kristina Winberg, som sitter i EU-parlamentet och kandiderar i EU-valet, sparkas. 

Partiet påstod att det nyligen framkommit bevis att Winberg inte längre har någon lojalitet i förhållande till Sverigedemokraterna.

Vidare konstaterades att Winberg ska ha uttryckt sig ”hotfullt” och ”agerat i det dolda”.

Hon skulle också vägrat samarbeta med partiet under valrörelsen, och dessutom ha ”konspirerat för att smutskasta partikamrater med hjälp av medierna”.

I måndags kunde Expressen berätta att Winberg berättade för partiledningen att hon bandat ett samtal, där en kvinnlig partikamrat vittnade om ett misstänkt sexövergrepp.

I lördags konfronterade Expressen SD:s toppkandidat till EU-valet, Peter Lundgren, med uppgifter om ett ovälkommet närmande från hans sida mot en kvinnlig partikamrat. Det ska ha skett på ett hotellrum under ett partiarrangemang förra året.

Först nekade Lundgren, men medgav senare:

– Jag tog henne nog på brösten när vi satt där. Vi var ganska fulla den kvällen, och hon puttade undan händerna.

– Jag vet att jag la handen på hennes bröst, men inte med avsikt att det skulle hända någonting.

I ett bandat samtal framgår att Kristina Winberg var på plats på hotellrummet.

– Jag mår så jävla dåligt för att jag inte gick emellan, säger Winberg under samtalet.

Jimmie Åkesson: ”Vi har lyssnat på henne”

I slutet av filmen frågar Peter Lundgren SD-kvinnan hur de nu ska gå vidare.

– Det har varit långa dagar och jag har haft en intensiv arbetsdag i dag, så jag är väldigt hungrig. Jag tycker att du följer med och så äter vi lite och pratar lite i lugn och ro.

SD:s ordförande Jimmie Åkesson om anklagelserna mot Peter Lundgren:

– Vi har under helgen haft kontakt med den berörda kvinnan och fäst 100 procent vikt av hur hon beskriver det här, och så har vi hanterat det efter det. Vi har lyssnat på henne.

Åkesson säger att förtroendet för Peter Lundgren, som det ser ut just nu, består och att han kan sitta kvar.

– Vi bedömer att det här inte skadar förtroendet för Peter Lundgren, sa han under måndagen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.