Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD får sin högsta siffra i Sifo någonsin

Jimmie Åkesson (SD).
Foto: OLLE SPORRONG
KD-ledaren Ebba Busch Thor.
Foto: SVEN LINDWALL

Sverigedemokraternas starka siffror fortsätter.

I ny mätning från SvD/GP/Sifo får SD sin högsta siffra någonsin – när de ökar till 20,2 procent.

En faktor som pekas ut är att SD stängdes ute från samtalen om gängkriminalitet. 

I SvD/GP/Sifos augustimätning fick Sverigedemokraterna 18,2 procent. I nya septembermätningen står SD för den största ökningen bland alla partier när de landar på 20,2 procent – deras högsta siffra någonsin i en Sifo-mätning.

– Det har varit diskussioner om skjutningar och mord. Tittar man på var väljarna tycker att SD har en stark position, så är det just de frågorna, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD. 

Sifo: SD får sin högsta siffra någonsin

Toivo Sjörén säger vidare att det faktum att SD inte bjöds in till samtalen om gängkriminalitet kan ha bidragit till partiets ökade siffror. 

– SD hamnar i fokus när de här debatterna om de får vara med i samtal eller inte kommer. De diskuteras, utan att det är en granskning av partiets politik. Jag kan inte säga att hela uppgången beror på det, men debatten är i grunden positiv för dem, säger han.

Även Li Bennich-Björkman, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, tror att uteslutningen har bidragit, och påpekar att SD:s siffror ökat under en längre tid.

– Det är över en femtedel som sympatiserar med SD, det är verkligen en hög siffra. De här mätningarna är hela tiden tecken på ett misstroende mot det vi kallar de etablerade partiernas trovärdighet och legitimitet. Sverigedemokraterna är det parti som uppfattas som mest extremt av riksdagspartierna, säger hon. 

Liberalerna över riksdagsspärren

Samtidigt fortsätter Kristdemokraterna att tappa – från 8,4 procent i augusti till 7,3 procent i september. Partiet låg på 12 procent innan EU-valet tidigare i år. 

Även Socialdemokraterna tappar, 26,8 till 25,8 procent, medan Liberalerna hamnar över riksdagsspärren när Nyamko Sabunis parti går från 3,8 till 4,2 procent. 

Partiets stöd i nya Sifo-mätningen

Socialdemokraterna: 25,8 procent (26,8)

Vänsterpartiet: 8,5 procent (8,7)

Miljöpartiet: 5,1 procent (4,9)

Moderaterna: 18,9 procent (19,1)

Centerpartiet: 8,6 procent (8,8)

Liberalerna 4,2 procent (3,8)

Kristdemokraterna: 7,3 procent (8,4)

Sverigedemokraterna: 20,2 (18,2)

Övriga: 1,5 (1,4)


Siffran inom parantes anger stödet i augustimätningen


Källa: SvD/Sifo

Så gjordes mätningen

Mellan 2-12 september har Sifo på uppdrag av SvD och GP genomfört 8 949 intervjuer med slumpmässigt utvalda personer från 18 år och uppåt. 

Deltagarna fick svara på frågan: ”Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?”

Omkring 1 000 av intervjuerna är gjorda per telefon, resterande genom en webbpanel. 

I undersökningen ges telefonintervjuerna större värde än webbintervjuerna. Därmed baserar sig 50 procent av totalresultatet på telefonintervjuerna och 50 procent på webbintervjuerna. 


Källa: Svenska Dagbladet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.