Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD får rekordhöga siffror i ny mätning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sverigedemokraterna får rekordhögt stöd i SvD:s/Sifos oktobermätning. Hela 7,7 procent svarar att de skulle rösta på SD om det vore val i dag.
Foto: Jens L estrade / Scanpix

Sverigedemokraterna är fjärde största partiet med 7,7 procent, enligt SvD:s/Sifos oktobermätning skriver Svenska Dagbladet.

Partiet som länge haft svårt att locka väljare i Stockholmsområdet börjar nu öka även i huvudstaden.

- I den senaste partiledardebatten i tv är det ju uppenbart att SD gynnas när alla angriper dem. Det ger dem uppmärksamhet som de aldrig får annars, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar till SvD.

Det är tredje månaden i rad som siffrorna pekar uppåt för Sverigedemokraterna.

I SvD:s/Sifos oktoberbarometer får partiet rekordhöga siffror. 7,7 procent svarar att de skulle rösta på SD om det vore val i dag, en ökning med 0,5 procentenheter jämfört med septembermätningen.

Jämfört med valet 2010 har partiet ökat med 2 procentenheter.

- Man kan i längden inte mobba ett parti som sitter i riksdagen. Samtidigt är det en polerad version av Sverigedemokraterna som vi ser, det är förstås också en del av deras strategi. Sedan är det ingen nackdel för dem att de övriga partierna tillsammans ger sig på Jimmie Åkesson i olika debatter. Det drar upp en skiljelinje och skapar tydlighet för SD, säger Lena Wägnerud. professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Svenska Dagbladet.

Går bäst i Malmö-området

Bäst går det för SD i Malmöområdet, medan det, trots en ökning, går sämst i Stockholmsområdet. 2 procent av stockholmarna röstade på SD i valet 2010. I SvD:s/Sifos undersökning svarade 5 procent att man skulle rösta på partiet om det vore val i dag. Botkyrka hör till ett av partiets starkaste fästen i området.

Mätningen visar att de rödgröna oppositionspartierna har en övervikt på 6,4 procentenheter jämfört med den borgerliga alliansen.

KD klarar inte spärren

Kristdemokraterna klarar sig inte över fyraprocentsspärren med 3,4 procent medan Centerpartiet ligger strax över på 4,4 procent.

Expressen har sökt företrädare för Sverigedemokraterna för en kommentar.

Det finns dock ingen statistiskt säkerhetsställd förändring sedan förra SvD/Sifo-mätningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.