Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD får ny
toppnotering

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
FÅR 9,2 PROCENT. Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson får en ny toppnotering i Expressen/Demo­skops senaste undersökning.
Foto: EMIL NORDIN

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skriver just nu en bok där partiets fiender ska avslöjas i dagboksform, kan Expressen i dag berätta.

Samtidigt får SD en ny toppnotering i Expressen/Demoskops väljarbarometer - 9,2 procent.

- Detta kraftigt ökade stöd är precis vad vi behöver för att nästa mandatperiod på allvar kunna ta itu med den svåra situation Sverige befinner sig i, säger Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraternas parti­ledare Jimmie Åkesson har ägnat de senaste veckorna åt bokskrivande i villan i Sölvesborg. Enligt Expressens källor ska hans bok - som bygger på dagboksanteckningar från 2010 - vara klar inom kort och ges ut som en del av partiets nya kommunikationsplan för att växa.

I boken väntas partiledaren göra upp med sina fiender och berätta om okända händelser och incidenter.

- Det finns en del hemligheter som inte kommit upp i ljuset än, säger en av Åkessons medarbetare.

Närmar sig opinionstaket

Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund har tidigare efterlyst intresserade bokförlag via Twitter, men intresset har varit litet. Därför talar det mesta för att partiet står för utgivningen och bokförsäljningen.

Bylund bekräftar för Expressen att boken ska vara klar och ges ut redan under våren.

Sverigedemokraterna gör samtidigt analysen att partiet nu närmar sig det egna opinions­taket - och att taket måste höjas genom att politiken breddas.

- Det är ett problem vi har, det finns inte mycket kvar upp till taket, medger Linus Bylund.

Enligt Expressen/Demoskops januarimätning skulle partiet få rekordsiffran 9,2 procent om det vore val i dag. Siffran är inte statistiskt säkerställd, men SD har sedan i somras ökat stadigt i Demoskops mätningar - förutom en dipp i novembermätningen - och gått från cirka sex procents stöd till dagens nivå.

- Jag gläds naturligtvis åt siffrorna. De visar att fler och fler underkänner regeringen och ger oss rätt i viktiga framtidsfrågor, inte minst i kriminalpolitiken och invandringspolitiken, säger Jimmie Åkesson till Expressen.

Linus Bylund menar samtidigt att en förklaring till framgångarna är den senaste tidens publicitet kring partiets kriser.

- Vi har fått en positiv spinn, eftersom vi hanterat kriserna på ett sätt som människor uppfattat som förtroendeingivande.

MP:s sämsta sedan 2010

Samtidigt tappar Miljöpartiet och får i dag 7,3 procent - den sämsta siffran sedan valet 2010.

- Sverigedemokraterna är nu med viss marginal det tredje största partiet, konstaterar Demoskops vd Anders Lindholm.

Det är fler som delar SD:s uppfattningar i kärnfrågan kring invandringen - att den bör begränsas - än som i dag stöder partiet. Men så har det varit under lång tid. Många av de väljare som är kritiska till invandringspolitiken i dag anser dock att andra politiska frågor är viktigare, och kan inte tänka sig att rösta på SD.

Andra saker styr SD:s framgångar den senaste tiden, enligt Lindholm.

- Uppfattningen att tillståndet och utvecklingen i landet går i fel riktning är växande, och stöd för SD utgör ett sätt att visa missnöje. Den växande ekonomiska oron och arbetslösheten är en klassisk grogrund för ett parti med SD:s inriktning och problemanalys.

Partierna om opinionsläget

KENT PERSSON, PARTISEKRETERARE, M:

Det är ett öppet läge, det är ganska jämt mellan blocken. Vi landar nu runt vårt valresultat. Det visar att vi måste fortsätta med vårt politiska utvecklingsarbete. Vi måste ge tydliga besked framåt om vad vi vill.

ACKO ANKARBERG JOHANSSON, PARTISEKRETERARE, KD:

Det är en fortsatt tuff situation. Vi fortsätter med den strategi vi valt för att öka vårt väljarstöd 2014. Nu arbetar vi intensivt med skolfrågorna där vi vill öka de lärarledda undervisningstimmarna och minska lärarnas administrativa börda.

ARON ETZLER, PARTISEKRETERARE, V:

Vi har inte haft så här många medlemmar sedan 2003, det är den största ökningen utanför ett valår som vi har sett. Nu förbereder vi oss på att också öka opinionsmässigt.

NINA LARSSON, PARTISEKRETERARE, FP:

Det är långt till nästa val, men vi måste redan nu växla upp och jobba hårdare. Vi har en rad viktiga framtidsutmaningar, som skola och integration. Dessa frågor måste vi arbeta vidare med.

CARIN JÄMTIN, PARTISEKRETERARE, S:

Det verkar som att det enda som hänt under julledigheten är att Moderaterna tappat i förtroende. Vi är fortfarande största parti och är taggade på att fortsätta beskriva hur vi vill minska arbetslösheten och vända de dåliga resultaten i skolan.

HELENE ÖBERG, SAMMAN­KALLANDE I PARTISTYRELSEN, MP:

Miljöpartiet siktar på att bli det tredje största partiet även i nästa val. Det tror jag att det finns ett stöd för bland väljarna, att de allra flesta tycker att klimatfrågorna är viktigare än att stänga gränserna.

BJÖRN SÖDER, PARTISEKRETERARE, SD:

Det är glädjande och visar att vi stabiliserat oss på en ny nivå. Om man tittar på de senaste månaderna ligger vi strax under eller över 10 procent. Vi är med god marginal vågmästare.

MICHAEL ARTHURSSON, PARTISEKRETERARE, C:

Det går åt rätt håll, men det är siffror vi inte är nöjda med och vi har legat där ett tag. Vi behöver kavla upp ärmarna för att få ett bättre opinionsstöd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.