Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD får 7,9 procent om det vore val i dag

I förra SCB-mätningen fick Stefan Löfven bäst betyg och de rödgröna fick egen majoritet med 51,2 procent.
Foto: Samuel Unéus

I SCB:s stora partisympatiundersökning, som presenterades under onsdagen, går Sverigedemokraterna starkt framåt. 

7,9 procent skulle ha röstat på SD. 

– Vi har fortfarande inte sett någon opinionsundersökning efter Expressens filmpublicering, säger Drude Dahlerup, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. 

Sverigedemokraterna fick 5,4 procent i den senaste majmätningen. Ett halvår senare är stödet betydligt större. I dag skulle nära 8 procent av väljarna lägga sin röst på dem. Samma trend syns i andra opinionsundersökningar som presenterats av olika institut nyligen. 

Den 14 november publicerade Expressen.se filmen som visade hur Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Erik Almqvist uttrycker sig sexistiskt och rasistiskt. Han, Kent Ekeroth och Christian Westling beväpnar sig även med järnrör. Men fram till den 15 november hade redan 76 procent av SCB-intervjuerna genomförts. 

– Vi har fortfarande ingen opinionsundersökning efter Expressens publicering av filmen, det är viktigt att notera, säger Drude Dahlerup.

Plockar röster från vänsterkanten

Just nu plockar SD röster både av de som är missnöjda med invandringspolitiken och de som är missnöjda med den ekonomiska situationen med arbetslöshet och varsel, enligt Drude Dahlerup.  

– Det är förvånande att vänsterpartierna inte går framåt i en sådan situation. Socialdemokraterna försöker efterlikna Moderaterna så mycket och då öppnas det upp för protestpartier. Jag tror att det kommer se mycket annorlunda ut vid valet. Det här är en reaktion på den dagsaktuella politiken, säger hon. 

Om det hade varit val i dag skulle 41,8 procent ha röstat på något av regeringspartierna. De tre rödgröna partierna får 49,1 procent av rösterna, i SCB:s novembermätning som presenteras i dag. Socialdemokraterna backar med 2,5 procent, men är ändå största parti, med 34,8 procent. 

Hamnar i skuggan

Precis som i förra mätningen från i maj hamnar Kristdemokraterna under riksdagsspärren. Den här gången får de 3,8 procent av rösterna. 

– Det ser väldigt illa ut för Kristdemokraterna, men även Centerpartiet lever ett farligt liv och Folkpartiet backar sedan valet. Man kan se en statsministereffekt, de står väldigt mycket i skuggan. Fredrik Reinfeldt måste göra mer plats för de små partierna, säger Drude Dahlerup. 

Cirka 9 000 svenskar har under perioden 1-25 november tillfrågats hur de skulle rösta om det vore val i dag. Till följd av ett stort bortfall har dock endast 5 480 personer svarat.

SCB:s novembermätning

Socialdemokraterna 34,8 procent (-2,5)

Moderaterna 28,1 procent (-0,5)

Folkpartiet 5,5 procent (0)

Centerpartiet 4,4 procent (-0,3)

Kristdemokraterna 3,8 procent (0,1)

Miljöpartiet 8,6 procent (0,5)

Vänsterpartiet 5,8 procent (-0,1)

Sverigedemokraterna 7,9 procent (2,5)

De rödgröna partierna 49,1 procent (-2,1)

Regeringspartierna 41,8 procent (-0,7)

Källa: SCB

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.