Sverigedemokraterna lyfter med 3,7 procentenheter till en ny rekordnotering. Foto: Anna-Karin NilssonSverigedemokraterna lyfter med 3,7 procentenheter till en ny rekordnotering. Foto: Anna-Karin Nilsson
Sverigedemokraterna lyfter med 3,7 procentenheter till en ny rekordnotering. Foto: Anna-Karin Nilsson
Samtliga allianspartier backar i mätningen. Moderaterna tappar mest med 2,1 procentenheter. Foto: Alexander DonkaSamtliga allianspartier backar i mätningen. Moderaterna tappar mest med 2,1 procentenheter. Foto: Alexander Donka
Samtliga allianspartier backar i mätningen. Moderaterna tappar mest med 2,1 procentenheter. Foto: Alexander Donka
Socialdemokraterna ökar med 3,4 procentenheter. Foto: Sven LindwallSocialdemokraterna ökar med 3,4 procentenheter. Foto: Sven Lindwall
Socialdemokraterna ökar med 3,4 procentenheter. Foto: Sven Lindwall

SD får 16 procent i ny TV4/Novus-mätning

Publicerad

SD når sitt högsta resultat någonsin med 16 procent i TV4/Novus decembermätning.

I mätningen är de rödgröna partierna fem procent större än alliansen inför vårens extra val.

S ökar kraftigt med 3,4 procentenheter medan övriga partier i blocken backar.

Sverigedemokraterna gör sitt starkaste resultat någonsin i TV4/Novus väljarbarometer som presenterades under tisdagskvällen. Partiet landar på 16 procent, en ökning med 3,8 procent.

Det sker på bekostnad av så gott som alla andra partier. Det enda andra partiet som går framåt är Socialdemokraterna, som gör en kraftig ökning med 3,4 procentenheter.

Inför stundande nyval så har Stefan Löfven och de rödgröna partierna en ledning med knappt procent, visar mätningen som är utförd efter det att statsministern aviserade att han tänker utlysa nyval.

Störst tapp av alla gör Moderaterna som backar 2,1 procentenheter till 23,7 procent.

Kristdemokraterna gör ett marginellt tapp, men det är tillräckligt för att partiet ska hamna under riksdagsspärren med 3,9 procent av väljarsympatierna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag