Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD: Det blir elstöd till norra Sverige

Ebba Busch höll under onsdagen en pressträff om situationen på elmarknaden dä hon bland annat tog upp eventuellt elstöd för norra Sverige.
Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson för SD.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Norra Sverige kommer att få ett elprisstöd. Det beskedet ger nu Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt. Enligt honom är det SD som pressat på regeringen i frågan.

– Vi har haft väldigt mycket samtal och diskussioner med regeringen och det kommer att komma på plats, säger han.

I februari ska alla elanvändare i södra Sverige få ut sitt elprisstöd. Totalt handlar det om 55 miljarder kronor som fördelas baserat på hur den tidigare elförbrukningen sett ut. Men med den valda modellen blir hushållen i norra Sverige utan några pengar, vilket väckt en het debatt.

Regeringen har hittills inte velat ge besked om de har tänkt om, och om det kommer något stöd till norra Sverige. Både finansminister Elisabeth Svantesson och energiminister Ebba Busch har sagt att de inte utesluter någonting, men än så länge finns inget beslut fattat.

Ett besked ”i relativ närtid”

Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt säger dock att det kommer komma ett stöd till norra Sverige.

– Det ska bli av och där jobbar vi tillsammans med regeringen.

När kommer ett besked om när pengarna kommer?

– Exakt datum vill jag inte utlova i det här läget. Vi behöver få ekonomin och juridiken på plats. Det är ganska komplex lagstiftningsmateria att få sådana här system på plats. Men i relativ närtid.

Är det ni som pressar på regeringen i den här frågan?

– Exakt så, exakt så. Vi har haft väldigt mycket samtal och diskussioner med regeringen och det kommer att komma på plats.

Busch vill inte elda på inflationen

Men energiminister Ebba Busch vill under onsdagen inte lämna något tydligt besked till elprisområde 1 och 2, och ger nu en förklaring till varför det dröjer.

– Det här är otroligt svåra frågor givet det ekonomiska läget som vi har. Gör man åtgärder som eldar på inflationen så riskerar vi att få en situation där staten ger pengar till hushållen med ena handen, men med andra handen så driver vi upp räntorna och till exempel bolån – vilket gör att människor sitter med en ännu värre ekonomisk situation efteråt. Elprisområde 3 och 4 får nu elstöd för att klara sig igenom den tuffa situationen. Det kommer i februari. Men då har man gått ett helt år med en väldigt tuff situation.

Energiminister Ebba Busch (KD).
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

De i norr de får alltså vänta på grund av att inflationen är för hög?

– Jag tror att det är få hushåll som nu önskar ett politiskt ledarskap som – i något förslag att göra kortsiktiga vinster – riskerar en ännu tuffare situation för hushållen.

”Ingen exakt vetenskap”

På frågan om Oscar Sjöstedt håller med Ebba Busch om att ett elstöd till norra Sverige kan vara inflationsdrivande, svarar han:

– Håller med och håller med, det är lite svårt att veta exakt vad som är inflationshämmande och vad som är inflationsdrivande. Det är ingen exakt vetenskap det där. Det finns en sådan risk, det gör det ju. Sedan finns det ju en risk med att inte göra någonting också. Det finns aldrig bra alternativ i politiken, bara mindre dåliga ”trade offs”.

Hur finansieringen ska se ut kan Oscar Sjöstedt inte svara på i dagsläget. Han säger att man först vill titta på om det finns kapacitetsavgiftspengar kvar efter att stöden till företagen gått ut. Skatterna ska dock helst inte höjas, säger han.

Så blir elpriset under jul och nyår

Experten om prognosen för elpriset den närmaste tiden.

Här säkrar ministern en trygg jul åt Busch

”Ge mig den nu!”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.