Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-budet: vill ha 7 000 nya poliser

– Det är svårt att bryta krisen inom polisen när polischefen själv bidrar till den säger SD-ledaren Jimmie Åkesson, som i kväll medverkar i Expressens "Bara politik – med Niklas Svensson".
Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Se "Bara politik – med Niklas Svensson" i kväll klockan 19.00 i Expressen TV.
Foto: Olle Sporrong
Rikspolischef Dan Eliasson.
Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Riksdagspartiernas budgivning om polisen fortsätter.

Sverigedemokraterna kräver 7000 nya poliser fram till 2022 – och vill byta ut hela polisledningen.

– Det är svårt att bryta krisen inom polisen när polischefen själv bidrar till den säger SD-ledaren Jimmie Åkesson, som i kväll medverkar i Expressens "Bara politik – med Niklas Svensson".

Moderaterna och Liberalerna kräver 5000 nya poliser till 2020 – och så sent som i helgen hävdade statsminister Stefan Löfven:

– Vi har precis samma ambition.

När Jimmie Åkesson i kväll gästar Expressens nya politikprogram "Bara politik – med Niklas Svensson" handlar frågorna bland annat om brott och straff.

– I vår senaste höstbudget anslog vi medel för att utbilda 7000 fler poliser fram till 2022. Totalt landar vi då på cirka 27 000, säger SD-ledaren, och fortsätter:

– Men vi måste också se på hur vi kan göra yrket mer attraktivt och minska antalet poliser som slutar i förtid. Där har vi till exempel betydande satsningar på arbetsmiljön, men vi vill också byta ut polisledningen.

Kräver att Eliasson byts ut

Sverigedemokraterna har ända sedan rikspolischef Dan Eliasson tillträdde krävt att han ska bytas ut. I sin tidigare roll som generaldirektör på Försäkringskassan twittrade han i februari 2014 om just Jimmie Åkesson efter att ha sett honom på tv:

"Normalt håller jag mig till socförsäkringen. Men J Åkesson i debatt gör att jag kräks!"


LÄS MER: Premiäravsnittet av Bara Politik med Niklas Svensson


Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har den senaste tiden också krävt att Dan Eliasson ska sparkas – och i förra veckans program konstaterade Centerledaren Annie Lööf:

– Centerpartiet ser ju att förtroendet saknas för Dan Eliasson i den egna polisorganisationen. Det är ju inte oppositionen som avsätter polischefer, men vi har inget emot att regeringen faktiskt byter ut honom.

I kvällens program ger Jimmie Åkesson sin bild av den kontroversiella polismannen i Örebro.
Foto: Sven Lindwall

Åkessons syn på Springare

Örebropolisen Peter Springare, som skrivit om att "förinta alla vänsterextrema journalister", fördömdes samtidigt av Annie Lööf, Liberalernas partiledare Jan Björklund och justitieminister Morgan Johansson.

Efter tv-sändningen framförde Springare själv en ursäkt via den invandringskritiska sajten Nyheter Idag:

– Jag har tagit till mig av kritiken att många uppfattar ordet "förinta" som mycket stötande och det var fel av mig att använda det.

I kvällens program ger Jimmie Åkesson sin bild av den kontroversiella polismannen i Örebro.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.