Sverigedemokraterna vill införa en bonustrappa för invandrare och flyktingar.Sverigedemokraterna vill införa en bonustrappa för invandrare och flyktingar.
Sverigedemokraterna vill införa en bonustrappa för invandrare och flyktingar.
– Det är ju komplicerat det här, säger SD-ledaren till Expressen. Foto: Jessica Gow/Tt– Det är ju komplicerat det här, säger SD-ledaren till Expressen. Foto: Jessica Gow/Tt
– Det är ju komplicerat det här, säger SD-ledaren till Expressen. Foto: Jessica Gow/Tt

SD: Bonustrappa för invandrare ska ge vård

Publicerad

Sverigedemokraterna vill införa en bonustrappa för invandrare och flyktingar.

Bara de som arbetar minst ett år under en tvåårsperiod ska ha rätt till barnbidrag, sjukförsäkring och föräldraförsäkring, enligt Jimmie Åkesson.

Det är inte heller självklart att cancersjuka icke-medborgare ska erbjudas vård.

– Det är ju komplicerat det här, säger SD-ledaren i en stor intervju för Expressen.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tar emot Expressen på sitt tjänsterum i riksdagen under onsdagseftermiddagen.

Han kommer med ett nytt kontroversiellt utspel. Partiledningen har beslutat att föreslå ett kvalificeringssystem, en slags bonustrappa, som syftar till att uppgradera det svenska medborgarskapet.

– Det ska vara större skillnad mellan att vara medborgare i Sverige och att inte vara det, säger SD-ledaren.

Kopplat till barnbidrag

– Det kommer att väcka debatt, det är jag övertygad om, men i många andra länder ser det ut så att det är större skillnader mellan de som bara har ett uppehållstillstånd eller är asylsökande, och de som faktiskt är medborgare. Vi vill ha ett sådant system också i Sverige. Det är kopplat till barnbidrag, men det kan också handla om a-kassa, sjukförsäkring, föräldraförsäkring. Även om du inte är medborgare ska du kunna kvalificera dig för vissa av de här delarna, det som är relaterat till arbetsinkomst. Du ska kunna göra rätt för dig. Gör din plikt, kräv din rätt, är utgångspunkten för det här.

Vad menar du då att man ska göra för att få till exempel barnbidrag?

– När det gäller de olika typerna av bidrag så vågar jag inte säga alldeles för mycket i dag, för vi har inte landat definitivt. Men om du arbetar under en sammantagen period på ett år inom en tvåårsperiod, så ska du vara kvalificerad för åtminstone de försäkringar som är kopplade till arbetsinkomst, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och a-kassa. Det ska du kunna få. Sen om man ska kunna få ytterligare diskuterar vi nu. Det får vi återkomma till.

Vill ha större skillnad

– Om man bara har ett uppehållstillstånd i Sverige – permanent eller tillfälligt – är det då rimligt att man har samma tillgång till hela välfärdssystemet och samtliga bidrag som medborgaren har? Det tycker inte vi. Vi tycker det ska vara en större skillnad, och vi tittar egentligen på allt.

Ska det vara möjligt för den som inte är svensk medborgare att fullt ut ta del av svensk sjukvård?

– Det är en sådan sak som vi tittar på. Vad är rimligt att erbjuda? Det finns ju en diskussion kopplad dels till det, men framför allt till de som uppehåller sig illegalt i Sverige, vilken typ av vård vi ska ge dem? Jag tycker det är rimligt att om du arbetar och gör rätt för dig, så ska du ha en annan tillgång till välfärdssystemet än om du inte gör det.

Har inte landat än

Om man som arbetslös icke-svensk medborgare drabbas av en svår sjukdom, till exempel cancer, ska man då ha rätt att vårdas i Sverige?

– Det är ju komplicerat det här. Jag som politiker avgör ju inte vilken vård en enskild läkare ska ge, det kan ju bara den enskilde läkaren själv bedöma. Det vi kan göra är att sätta upp regler generellt för vem som ska få fullständig vård. Det ska naturligtvis medborgare ha, men vilken ytterligare kategori av människor som ska ha rätt till fullständig vård, vem ska ha rätt till vård som inte kan anstå, och vem ska ha rätt till akut vård, det är det vi diskuterar just nu och där har vi inte landat än.

Hur ser du på risken för ökade klyftor med det här kvalificeringssystemet, att vi får ett vi-och-dom-samhälle som blir tydligare än i dag?

– Vi har ju ett väldigt tydligt vi-och-dom-samhälle i sverige i dag, även om många tyvärr blundar för det. Sverige är väldigt segregerat i dag, inte bara kopplat till invandringspolitiken och invandrartäta förorter, utan också mellan stad och land. Vi behöver en nystart för sverige. Vi behöver hålla ihop det svenska samhället och bygga det svenska samhället genom en gemenskap.

Ingen ska svälta

Men blir inte klyftorna ännu djupare med kvalificeringssystemet?

– Tvärtom. Det blir ju tydligt då vad du behöver uppnå för att bli en del... Då blir det också mer meningsfullt att sträva efter att bli svensk medborgare, för det ger någonting. Det blir meningsfullt att arbeta och göra rätt för sig, därför att du får ut något mer av det. Och jag tror att det finns en stor acceptans för det i det svenska samhället. Gör rätt för dig så får du också förmåner. Sen är det självklart så att ingen som befinner sig i Sverige ska svälta eller hamna i allmän misär. Men däremot ska det betyda någonting att göra rätt för sig, och att kvalificera sig till svenskt medborgarskap.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag