Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD blir störst – nytt bottenrekord för S

V gör ny toppnotering i Ekots sammanvägning.
Stefan Löfven (S)Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson (SD).Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Socialdemokraterna fortsätter visa låga siffror – nu gör partiet sitt sämsta resultat någonsin i Svensk väljaropinion, som är som är en sammanvägning av flera opinionsmätningar som Kantar Sifo gör för Ekot.

Samtidigt är Sverigedemokraterna Sveriges största parti, enligt mätningen.

Svensk väljaropinion är en sammanvägning av flera partisympatimätningar från Novus, Kantar, Sifo och Ipsos, som Kantar Sifo gör för Ekot.

Mätningen kommer en gång i månaden, och i januaris sammanvägning slog Socialdemokraterna bottenrekord med 23,7 procent. 

Men i den senaste mätningen för februari gör partiet ett ännu sämre resultat och landar på 23,2 procent.

– Socialdemokraterna är fast i ett slags tvåfrontskrig. Man tappar väljare till Sverigedemokraterna för man har svårt att klara debatten om brott bland annat. Samtidigt tappar man väljare till Vänsterpartiet, säger Fredrik Furtenbach, Ekots politiske kommentator, i en kommentar till radion.

SD störst

Socialdemokraternas tapp gör att Sverigedemokraterna blir största parti i sammanvägningen. SD själva ökar ytterst sparsamt, och går från 23,3 procent i januari, till att få 23,4 procent i februari. 

Det är första gången sedan mätningen startade för tio år sedan som Sverigedemokraterna blir största parti. 

– Det som händer är att Sverigedemokraterna kommer in i en positiv spiral, mycket av nyhetsrapporteringen handlar om att det går bra för dem. Det motsatta gäller för Socialdemokraterna. För båda partierna betyder opinionen ganska mycket, säger Fredrik Furtenbach till Ekot. 

V går starkt framåt 

I flera andra mätningar har Stefan Löfvens parti backat – även förtroendet för statsministern är lågt. När Sifo, på uppdrag av Expressen, i januari gjorde en mätning av väljarnas förtroende för respektive partiledare gick Stefan Löfven på en tung smäll.

På en månad tappade landets statsminister hela sex procentenheter och hamnade först på femte plats i förtroendeligan. Endast 26 procent av väljarna sade sig då ha förtroende för Löfven. 

Det parti som går starkast framåt i den nya sammanvägningen från Kantar Sifo är Vänsterpartiet, som går från 10,4 procent i januari till att få 11,2 procent i februari. Det är partiets bästa resultat i mätningen någonsin.

Det har tidigare märkts att Jonas Sjöstedts hårdare tag mot regeringen har lönat sig hos väljarna, och även i Expressens/Sifos förtroendeundersökning från januari i år, gick förtroendesiffrorna för Sjöstedt upp rejält. 32 procent av väljarna sade sig ha förtroende för honom.

– Jonas Sjöstedt drar nytta av uppmärksamheten. Han kommer fram när det gäller Arbetsförmedlingen, där har han stuckit ut hakan, sa Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo då.

Mätningen kom kort efter Sjöstedts uttalande om att stoppa privatiseringen av Arbetsförmedlingen och hans hot om att avsätta ministern Eva Nordmark (S).

Tittar man på de övriga partierna i Svensk väljaropinion, så ligger både Moderaterna och Kristdemokraterna kvar på samma nivå som i januari. 

Nyamko Sabunis Liberalerna höjer sig från 3,7 procent till 4,2 och tar sig över riksdagsspärren. 

Mätningen i siffror

Socialdemokraterna

Januari 2020: 23,7

Februari 2020: 23,2

 

Sverigedemokraterna:

Januari 2020: 23,3

Februari 2020: 23,4

 

Vänsterpartiet

Januari 2020: 10,4

Februari 2020: 11,2 

 

Miljöpartiet:

Januari 2020: 4,5

Februari 2020: 4,4  

 

Moderaterna:

Januari 2020: 17,8

Februari 2020: 17,8 

 

Liberalerna:

Januari 2020: 3,7

Februari 2020: 4,2

 

Kristdemokraterna:

Januari 2020: 6,4

Februari 2020: 6,4

 

Centerpartiet:

Januari 2020: 8,7

Februari 2020: 8,1 

Veckan med Viktor: Det blir inget nytt januariavtal

Veckan med Viktor: Inget nytt januariavtal

LÄS MER: Här är politikernas resultat på högskoleprovet (PREMIUM) 

 

LÄS MER: De lämnade politiken – så mycket tjänar de i dag (PREMIUM) 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.