Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD bjuder in till "alternativ Nobelfest"

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: Claudio Bresciani/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Brexitförespråkaren Nigel Farage.
Foto: Ben Stevens / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES

Sverigedemokraterna har hyrt exklusiva Grand Hôtel i Stockholm för en alternativ Nobelfest – "European Freedom Awards".

Politiker från ett tiotal länder väntas delta när "frihetspriset" delas ut till en tidigare europeisk statschef, kan Expressen i dag avslöja.

Bland de som ska hålla tal på festen finns den tidigare UKIP-ledaren och Brexitförespråkaren Nigel Farage från Storbritannien.

Enligt uppgifter till Expressen har Sverigedemokraternas partiledning arbetat i nästan ett och ett halvt år med förberedelserna inför evenemanget "European Freedom Awards" som går av stapeln på Grand Hôtel i Stockholm den 4 november i år.

Mångmiljonfesten bekostas av den europeiska tankesmedjan IDDE, "Initiative for Direct Democracy in Europe", och partisammanslutningen ADDE, "Alliance for Direct Democracy in Europe".

– I grund och botten tycker vi att det finns ett behov av att få en större gemenskap mellan partier i Europa och i västvärlden. Partier som gemensamt kämpar för att befolkningen i Europas länder ska få mer att säga till om än vad de har i dag, säger Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, och fortsätter:

– Det här är ett sätt att skapa en arena för politiska samtal och för social samvaro.

400 gäster

Totalt bjuder Sverigedemokraterna in närmare 400 gäster till den alternativa Nobelfesten.

– Men till skillnad från Nobelkommittén så kommer vi inte att bjuda in representanter från länder som halshugger folk.

Enligt Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein består gästlistan av "våra vänpartier i Europa" och av "en del andra partier som gillar oss". Även företrädare för Nato och flera amerikanska politiker bjuds in.

– Det kommer ledande politiker från ett tiotal länder.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson håller tal i samband med festen.
Foto: Ann Jonasson

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson håller tal i samband med festen, liksom den tidigare UKIP-ledaren och Brexitförespråkaren Nigel Farrage.

Mattias Karlsson vill inte avslöja namnet på pristagaren, men han konstaterar:

– Det är en tidigare statschef i Europa.

Vad ska man ha gjort för att komma i fråga för det här priset?

– Man ska ha gjort betydande insatser i den politiska strävan efter ökat nationellt självbestämmande, demokrati och inflytande för medborgarna i Europa, säger Mattias Karlsson.

Man ska vara en tydlig motståndare mot EU?

– Ja, men det räcker inte att man har sagt det. Man ska ha gjort något utöver det vanliga.

Inga prispengar

När Nobelpriset delas ut får mottagarna motsvarande åtta miljoner kronor – men det alternativa Nobelpriset ger inga pengar.

– Nej, vi delar inte ut pengar. Våra partiers pengar behövs till så mycket annat, säger kommunikationschefen Joakim Wallerstein.

Det är också oklart vilka svenska potentater som kommer att bjudas in. En sak är säker: det blir ingen kunglig glans.

– Jag tror inte att kungafamiljen skulle dyka upp, och det tycker jag inte heller att de ska göra, säger Mattias Karlsson.

Egentligen ville Sverigedemokraterna hålla festen i Blå hallen i Stockholms stadshus, där Nobelbanketten hålls varje år. Men partiet fick nej därifrån.

– De tackade nej av säkerhetsskäl. De sa att de inte kunde garantera säkerheten för personalen i byggnaden, bekräftar Joakim Wallerstein.

Mattias Karlsson ifrågasätter det beslutet:

– Det är ett problematiskt argument som också användes i samband med att vår tunnelbanekampanj om tiggeriet avbröts. Detta uppmuntrar grupperingar som använder våld som politisk metod. Det räcker egentligen med att hota så har man blockerat en motståndare som arbetar demokratiskt från att uttrycka något eller hålla träffar och möten.

Både Säkerhetspolisen och Stockholmspolisen har informerats om den kommande festen på Grand Hôtel och förberedelserna är nu i full gång, enligt Sverigedemokraterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.