Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-besök på Volvo upprör fackklubben

Jimmie Åkesson.
Foto: Sven Lindwall

IF Metallklubben på Volvo CE i Eskilstuna är kritisk till att företaget tar emot SD-ledaren Jimmie Åkesson på ett besök.

– Det är litet beklämmande, säger vice klubbordförande Robert Fredriksson.

Besöket ingår i en SD-turné riktad mot traditionella S-fästen i landet. Flera opinionsmätningar har pekat mot att SD skulle förlora sin vågmästarroll i riksdagen, så partiet riktar nu in sig på att vinna S-väljare. Första besöket är Volvo CE i Eskilstuna på tisdagen. Fackklubben var ovetande om besöket innan TT ringde.

– Volvo som företag borde säga nej, som ett sätt att markera vad som är viktigt för företaget. Som organisation tror IF Metall och hela LO-kollektivet på alla människors lika värde. Och det kan man inte säga att Sverigedemokraterna står för, säger Robert Fredriksson.

Bättre information

Enligt Fredriksson brukar det informeras bättre kring politiska besök. Men han tolkar inte den bristfälliga informationen som att Volvo velat mörka besöket, utan snarare att det handlar om att företaget inte vill marknadsföra SD.

Om det blir aktuellt att markera missnöjet är ännu oklart. Frågan kommer att diskuteras i klubbstyrelsen.

Att facket inte visste om besöket tidigare förklaras med att företaget till en början valt att hålla informationen om besöket inom en liten krets, säger Magnus Bäärnhielm, pressansvarig vid Volvo CE.

– Det beror på säkerhetsskäl. Vi har även haft en dialog med Säkerhetspolisen.

Bäärnhielm poängterar att facket nu har informerats om besöket. Han säger vidare att bolaget behandlar alla riksdagspartier lika.

Outnyttjad potential

Jimmie Åkesson planerar att göra ett 20-tal liknande besök i större svenska städer under kampanjen, som pågår till mitten av april. Bland annat ska Malmö, Göteborg och förorter till Stockholm besökas.

– Vi har varit bättre på att ta väljare från Alliansen än Socialdemokraterna ett tag. Så vi ser att det finns en stor outnyttjad potential där, säger Joakim Wallerstein, kommunikationsstrateg för SD.

I Eskilstuna, som styrs av en rödgrön majoritet, kommer Åkesson efter besöket hos Volvo CE även att besöka ett äldreboende.

TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.