Astrid Lindgren dras in i Sverigedemokraternas propaganda av partisekreteraren Björn Söder.
Astrid Lindgren dras in i Sverigedemokraternas propaganda av partisekreteraren Björn Söder.

SD beskriver "Bröderna Lejonhjärta" som kampbok

Publicerad
Uppdaterad
LJUNGBYHED. Astrid Lindgren dras in i Sverigedemokraternas propaganda av partisekreteraren Björn Söder.
Han beskriver "Bröderna Lejonhjärta" som en kampbok för partiet.
- Vi ser också ljuset, säger han.
Det var i sitt tal på landsdagarna i Ljungbyhed i dag som Björn Söder valde att rikta ett tack direkt till Astrid Lindgren för insatserna för den svenska kulturen.
– Hennes kulturbevarande gärning är ofantligt stor, sa Björn Söder.
Han riktade särskilt in sig på ”Bröderna Lejonhjärta”, där Jonatan och Karl ”Skorpan” Lejonhjärta kämpar mot den onde tyrannen Tengil i Nangijala.
– Precis som Karl gjorde, så ser vi också ljuset. Vi kommer att kunna bekämpa det förräderi som pågår i riksdagens korridorer, sa Björn Söder.
– Kampen mellan det goda och det onda, mot förtryck och tyranni och för frihet och kärlek, är Sverigedemokratiska värderingar.

"Vad hade hon sagt"

Han konstaterade att han själv vuxit upp med Astrid Lindgrens sagor. Och han undrade, i en attack på unga invandrare, hur författaren hade beskrivit verkligheten idag.
– Vad hade Astrid Lindgren egentligen sagt om hon hade sett dagens samhälle? frågade han.
I sitt tal utmålade Björn Söder också Astrid Lindgren som kärnfamiljens försvarare.
Men just Bröderna Lejonhjärta lever i inledningen av boken med en ensamstående mamma.

Pippi bor på egen hand

Pippi bor på egen hand, med en mamma i himlen och en pappa på havet. Kajsa Kavat är ett hittebarn som lever lycklig med sin adoptiv-mormor. Bo Vilhelm Olsson i "Mio min Mio" har fosterföräldrar och en fader i landet i fjärran. Rasmus skapar sin egen familj på luffen med Paradis-Oskar.
Karlsson på Takets familjebild är oklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag