Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD beskriver "Bröderna Lejonhjärta" som kampbok

Astrid Lindgren dras in i Sverigedemokraternas propaganda av partisekreteraren Björn Söder.
LJUNGBYHED. Astrid Lindgren dras in i Sverigedemokraternas propaganda av partisekreteraren Björn Söder.
Han beskriver "Bröderna Lejonhjärta" som en kampbok för partiet.
- Vi ser också ljuset, säger han.
Det var i sitt tal på landsdagarna i Ljungbyhed i dag som Björn Söder valde att rikta ett tack direkt till Astrid Lindgren för insatserna för den svenska kulturen.
– Hennes kulturbevarande gärning är ofantligt stor, sa Björn Söder.
Han riktade särskilt in sig på ”Bröderna Lejonhjärta”, där Jonatan och Karl ”Skorpan” Lejonhjärta kämpar mot den onde tyrannen Tengil i Nangijala.
– Precis som Karl gjorde, så ser vi också ljuset. Vi kommer att kunna bekämpa det förräderi som pågår i riksdagens korridorer, sa Björn Söder.
– Kampen mellan det goda och det onda, mot förtryck och tyranni och för frihet och kärlek, är Sverigedemokratiska värderingar.

"Vad hade hon sagt"

Han konstaterade att han själv vuxit upp med Astrid Lindgrens sagor. Och han undrade, i en attack på unga invandrare, hur författaren hade beskrivit verkligheten idag.
– Vad hade Astrid Lindgren egentligen sagt om hon hade sett dagens samhälle? frågade han.
I sitt tal utmålade Björn Söder också Astrid Lindgren som kärnfamiljens försvarare.
Men just Bröderna Lejonhjärta lever i inledningen av boken med en ensamstående mamma.

Pippi bor på egen hand

Pippi bor på egen hand, med en mamma i himlen och en pappa på havet. Kajsa Kavat är ett hittebarn som lever lycklig med sin adoptiv-mormor. Bo Vilhelm Olsson i "Mio min Mio" har fosterföräldrar och en fader i landet i fjärran. Rasmus skapar sin egen familj på luffen med Paradis-Oskar.
Karlsson på Takets familjebild är oklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.