Det var i helgen som frivilligarbetare upptäckte flygblad på den grekiska ön Lesbos som sades komma från SD. Foto: Jens Alvin / Södermanlands NyheterDet var i helgen som frivilligarbetare upptäckte flygblad på den grekiska ön Lesbos som sades komma från SD. Foto: Jens Alvin / Södermanlands Nyheter

Det var i helgen som frivilligarbetare upptäckte flygblad på den grekiska ön Lesbos som sades komma från SD.

 Foto: Jens Alvin / Södermanlands Nyheter
Joakim Wallerstein, kommunikationschef hos Sverigedemokraterna och ansvarig för kampanjen. Foto: Per Larsson / TtJoakim Wallerstein, kommunikationschef hos Sverigedemokraterna och ansvarig för kampanjen. Foto: Per Larsson / Tt

Joakim Wallerstein, kommunikationschef hos Sverigedemokraterna och ansvarig för kampanjen.

 Foto: Per Larsson / Tt
Jernhusen har nu stoppat SD:s kampanj på tågstationer. Foto: PrivatJernhusen har nu stoppat SD:s kampanj på tågstationer. Foto: Privat

Jernhusen har nu stoppat SD:s kampanj på tågstationer.

 Foto: Privat
Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen. Foto: Mikael SjöbergMattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen. Foto: Mikael Sjöberg

Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen.

 Foto: Mikael Sjöberg

SD bekräftar att flygbladen är deras

Publicerad

Sverigedemokraterna bekräftar att flygbladen på Lesbos kommer från dem.

Inom kort går partiet ut med budskapet i tidningar och tv i flera länder utanför Europas gränser. Men i Sverige har Jernhusen stoppat SD:s affischer mot flyktingströmmen på tågstationerna.

– Vi har tackat nej med anledning av att vårt främsta ansvar är att stationen ska fungera för resenärerna och hyresgästerna. Vi vill minimera risken för att det ska bli störningar, säger Cecilia Granath, pressansvarig på Jernhusen.

SD hade planerat att ha annonser som en del i deras kampanj för att minska antalet asylsökande på olika tågstationer i Sverige med start i dag, måndag. Men Jernhusen har alltså stoppat kampanjen.

– Det stämmer, den skulle ha kommit upp i dag (måndag) på tågstationer runt om i Sverige. Men Jernhusen har tackat nej av säkerhetsskäl.

– Men Sverige är egentligen inte intressant för oss i den här kampanjen, då är det försent, säger Joakim Wallerstein.

Risk för motreaktioner

Enligt Jernhusen var det flera faktorer som vägdes in för att neka SD annonsplats. Främst för att man ansåg att risken för motreaktioner skulle bli för stor.

– Flyktingsituationen engagerar folk och har skapat reaktioner tidigare som lett till incidenter på våra stationer. Tågstationer är en offentlig plats som ska fungera för alla och det är väldigt många människor vi har ansvar för, säger Cecilia Granath.

Hon påpekar dock att SD har annonserat tidigare hos Jernhusen, och att man då har haft en dialog kring utformningen av budskapet.

– I tidigare fall när SD har velat få ut budskap har vi diskuterat andra varianter, men i det här fallet inte de inte kommit med någon annan variant, säger Cecilia Granath.

Flygblad utlandskampanj

Flygbladen som man har delat ut på den grekiska ön Lesbos upptäcktes av frivilligarbetare i helgen och sades komma från Sverigedemokraterna. Nu bekräftar SD att lapparna kommer från partiet.

– Flygbladen är en del av vår utlandskampanj, säger Joakim Wallerstein, kommunikationschef hos Sverigedemokraterna och ansvarig för kampanjen till Expressen.

Flygbladen varnar flyktingarna från att försöka ta sig till Sverige. Det står även osanna påståenden om Sverige i texten, till exempel att det kommer att bli förbjudet med halalslakt och att bära niqab och burka offentligt.

Lapparnas är undertecknade av "Sverigedemokraterna, SD-kvinnor och Svenska folket".

Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen, håller inte med om att förbudspåståendena om halalslakt och burka och niqab på SD:s flygblad är felaktiga.

– Sverige har redan i dag ett förbud mot halalslakt när det gäller att skära halsen av obedövade djur och låta dem blöda till döds, säger Mattias Karlsson till TT.

Heltäckande slöja menar han också är begränsade inom vissa yrkesgrupper som vården och att det kan komma att utökas.

– Vi tror att vi framöver kommer att närma oss övriga Europa i den här frågan eftersom det har ett stöd bland befolkningen, säger Karlsson till TT.

På en bild från ön Lesbos syns tre personer iklädda jackor med partiets logga som tar bilder i samband med att man pratar med vad som verkar vara en migrant.

Varför dokumenterar ni flyktingar?

– Det är inget konstigt, vi har alltid personal som dokumenterar vad som sker. Det är bra att ha om det uppstår en situation, säger Wallerstein.

SD på plats i sex länder

I nuläget befinner sig ett trettiotal av Sverigedemokraternas utsända på ett 20-tal platser i sex europeiska länder för att dela ut flygblad.

– Vår uppfattning är att folk är beredda att riskera sina liv för att ta sig vidare till Sverige och tror att där väntar någon form av lyxliv. Men vi vill informera om att i stället väntar det tältsängar, säger Joakim Wallerstein.

Vad har ni fått för respons på flygbladen?

– Responsen på plats har gått bättre än vad vi hade räknat med. Det har varit bra samtal med folk som kommer i de här flyktingströmmarna. Vi har kunnat prata om Sverige och kunnat dementera saker.

Inom kort går partiet även ut med budskapet i tidningar och teve i flera länder utanför Europas gränser.

Planerar ni fler kampanjer som riktar sig till asylsökanden framöver?

– Vi har en ganska stor arsenal men handlar mycket om vad som händer och vad regeringen gör för att minska inflödet, säger Joakim Wallerstein.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag