Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD begärde: Kartlägg riksdagsmännen

DE SKULLE KARTLÄGGAS. Sverige­demokraterna krävde en hemlig kartläggning av vilka riksdagsledamöter som har dubbla medborgarskap. Foto: OLLE SPORRONG
Foto: Olle Sporrong

"Svenskfientlig", "håll inte på och jävlas med svenskarna", "det är inte ditt land, det är mitt land!"

Så angrep SD-riksdagsmannen Erik Almqvist komikern Soran Ismails svenskhet och medborgarskap.

Expressen kan nu avslöja att Sverigedemokraterna krävt en hemlig kartläggning från riksdagens utredningstjänst av vilka riksdagsledamöter som har dubbla medborgarskap.

Målet: att porta dem från riksdagen.

Men riksdagens tjänstemän vägrade.

– Det är väldigt obehagligt. Rent fascistiskt tänkande, säger Morgan Johansson, S, ordförande för justitieutskottet.

Expressen kan i dag publicera mer filmmaterial från de hätska angreppen från SD-mannen Erik Almqvist - som i förra veckan fick lämna sina top­poster i partiet efter Expressens avslöjande - mot komikern Soran Ismail på Kungsgatan sommaren 2010.

Ismail blir kallad "babbe" och får veta av Almqvist att han "har ingenting här att göra".

Erik Almqvist:

"Nej det är inte ditt land, det är mitt land..."

Soran Ismail:

"Men det är mitt land också."

Erik Almqvist:

"Det är mitt land."

Soran Ismail:

"Varför inte, det står ju Sverige på mitt pass"

Fick nej av riksdagen

Men bråket på Kungsgatan är inte det enda stället där Sverigedemokraterna diskuterar medborgarskap och svenskhet. Expressen kan nu avslöja ett sekretessbelagt dokument från riksdagens utredningstjänst, RUT, från förra året.

I det framgår att Sverige­demokraterna begärt att RUT kartlägger "vilka ledamöter som har dubbelt medborgarskap".

Men RUT sade nej till Sverige­demokraterna.

Skälen var att det är svårt och för resurskrävande att genomföra kartläggningen - och att det kan bryta mot personuppgifts­lagen att upprätta sådana listor.

"Låter helt hårresande"

Ett drygt halvår senare lämnade Sverigedemokraternas Kent Ekeroth - som nu tvingats ta timeout efter att Expressen avslöjat hur han med våld knuffat in en ung kvinna i en bil och sedan beväpnat sig med järnrör - och Thoralf Alfsson in en motion till riksdagen där de vill förbjuda personer med dubbelt medborgarskap att bli riksdagsledamöter.

"Vi anser att vallagen bör ändras så att endast personer med enbart svenskt medborgarskap är valbara som ledamöter till Sveriges riksdag", skrev SD-männen som upprepade sitt krav i en ny motion i oktober i år.

Den begärda kartläggningen har hittills varit okänd för de andra riksdagsledamöterna eftersom RUT-uppdragen lyder under sekretess.

När Expressen ringer runt till ledamöter i justitie- och konstitutionsutskottet är reaktionerna starka:

- Det låter helt hårresande. Vad är syftet med det? Skulle man på så sätt misstänkliggöra de här leda­möterna för deras känsla för Sverige, säger Socialdemokraternas rätts­politiske talesman Morgan Johansson.

- Det är sånt här de ägnar sin tid åt - att definiera ut och definiera in, att hela tiden ­försöka dela upp Sverige i vi och dem. Det är deras livsluft, säger Folkpartiets rätts­politiske talesman Johan Pehrson.

- Man måste fråga sig vad syftet är med att ha en sån här lista - att peka ut att de här människorna inte är värdiga att sitta i riksdagen, att de har andra syften och därmed är ett hot mot Sverige. Jag tycker att det är en förfärlig tanke, säger konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson, MP.

Vet inte hur de resonerade

Martin Kinnunen är press­ansvarig hos Sverigedemokraterna. Han säger om medborgarskapsförfrågan till RUT:

- Jag har hört talas om den och sett den i någon mapp, säger Kinnunen och tillägger att han inte satt sig in RUT-uppdraget:

- Jag vet faktiskt inte hur den som ställde frågan resonerade.

Expressen har förgäves sökt de två SD-ledamöterna, Kent Ekeroth och Thoralf Alfsson, som drivit frågan om att bara personer med enbart svenskt medborgarskap ska vara valbara till riksdagen.

I dag svarar Thoralf Alfsson att han inte har några kommentarer.

– Du kan läsa i motionen, jag har inga mer kommentarer, säger han.

Partierna rasar mot förslaget

KRISTDEMOKRATERNA

"Jag tycker att det är klart ­problematiskt. Jag delar den bedömningen som RUT har gjort att det strider mot personuppgiftslagen att göra såna här kartläggningar. Man ska vara väldigt restriktiv med att bygga upp register", säger Caroline Szyber, KD, rätts­politisk talesperson.

CENTERPARTIET

"Det visar ytterligare en gång vilken syn på människor de har och vad de tror att vara svensk och ta ansvar för Sverige är", säger Johan Linander, C, rättspolitisk talesman. "Det är totalt ointressant om riksdagsledamöter har dubbla medborgarskap eller inte. Det gör varken människor mer eller mindre svenska för att de har medborgarskap från ett annat land också."

SOCIALDEMOKRATERNA

"Det är faktiskt rätt obehagligt. Det är väl en del i att märka ut och peka ut vissa som inte riktigt tillförlitliga. Det är väldigt obehagligt, rent fascistiskt tänkande. Det var bra att riksdagens utredningstjänst inte gick med på att spela med i det spelet", säger Morgan Johansson, S, ordförande för justitieutskottet.

VÄNSTERPARTIET

"Man finner knappt ord för vad de här pysslar med i riksdagen. Jag mår illa när jag hör sånt här. Jag mår jävligt illa för vi är väl mer eller mindra invandrare till Sverige allihopa. Jag tycker att det är hårresande", säger Lena Olsson, V, rättspolitisk talesperson.

MILJÖPARTIET

"Det är en väldigt obehaglig känsla jag får. I den officiella retoriken så pratar ofta Sverigedemokraterna om att problemet är att vi misslyckats med integrationen i Sverige. I själva verket är de inte ett dugg intresserade av det. De vill minska delaktigheten och möjligheten för invandrare att kunna vara med på lika villkor i Sverige", säger Peter Eriksson, MP, ordförande för konstitutionsutskottet.

FOLKPARTIET

"Jag är inte förvånad. De har ett nästintill abnormt intresse att ta reda på vad människor har för etniskt ursprung. Det är sånt här de ägnar sin tid åt - att definiera ut och definiera in och att hela tiden försöka dela upp Sverige i vi och dem. Det är hela deras livsluft", säger Johan Pehrson, FP, rätts­politisk talesman.

MODERATERNA

"Det är sorgligt", säger Per Bill, M, vice ordförande i konstitutionsutskottet. Jag har under mina 16 år i riksdagen utan Sverigedemokraterna aldrig hört talas om en sån här förfrågan, eller att det skulle på något sätt vara viktig information."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.