Svergedemokaterna vill väcka en misstroendevotering mot Stefan Löfven Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNSvergedemokaterna vill väcka en misstroendevotering mot Stefan Löfven Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svergedemokaterna vill väcka en misstroendevotering mot Stefan Löfven Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Paula Bieler kom med beskedet under onsdagen Foto: SVEN LINDWALLPaula Bieler kom med beskedet under onsdagen Foto: SVEN LINDWALL
Paula Bieler kom med beskedet under onsdagen Foto: SVEN LINDWALL

SD begär misstroendevotering mot Löfven

Publicerad

SD begärde i dag en misstroendevotering mot statsminister Stefan Löfven (S) efter IT-skandalen hos Transportstyrelsen. 

– Jag yrkar härmed å hela Sverigedemokraternas riksdagsgrupp vägnar att riksdagen ska förklara att statsminister Stefan Löfven inte längre åtnjuter riksdagens förtroende, säger Paula Bieler (SD) i debatten.

Vid riksdagens migrationspolitiska debatt på onsdagen berättade Paula Bieler, SD:s talesperson i migrationsfrågor, att partiet begär en misstroendevotering mot Stefan Löfven, som SD tidigare sagt att man skulle göra.

– Det har varit allt tydligare att informationen har varit nära statsministern själv. Han har talat om ett haveri, men han har inte talat om haveriet inom den egna regeringen, inom regeringskansliet, och att information inte förs vidare eller hans roll som ledare i detta, säger Bieler.

För att begära en misstroendevotering i riksdagen krävs stöd av minst 35 ledamöter. För att förslaget ska gå igenom krävs 175 röster i riksdagen och SD har 47 ledamöter. En omröstning om Löfven kommer att hållas i riksdagen på fredag klockan 09.

Alliansen har sagt nej

Inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson avgick självmant efter IT-skandalen på Transportstyrelsen. SD krävde även att statsministern sparkade försvarsminister Peter Hultqvist (S). Eftersom detta inte skett går partiet vidare med en misstroendeförklaring mot statsministern. 

SD behöver stöd från alliansen, som dock har sagt att det i nuläget inte är aktuellt att stödja en misstroendeförklaring mot statsministern. De har hänvisat till Konstitutionsutskottets pågående granskning av IT-skandalen på Transportstyrelsen.

Svaret från Löfven

Enligt regeringskansliet informerades Peter Hultqvist den 9 mars i fjol av sina tjänstemän om att det fanns problem med Transportstyrelsens outsourcing och fick veta riskerna kring försvarets arbete med skyddade identiteter samt vissa militärfordon och att Säpo inlett en förundersökning. Han ska vidare ha informerats om att Säpo och Försvarsmakten redan hade kontakt om frågan och att Försvarsmakten inte behövde några åtgärder från regeringens sida.

Han säger att han utgick från att informationen redan fanns hos statsrådsberedningen, därför informerade han inte statsministern.

– Vi kan visa att Hultqvist hade sådan information att han hade all anledning att tro att information hade gått till statsrådsberedningen. Han har inte gjort något fel, det är därför han sitter kvar, och nu tycker jag att det framgår ännu tydligare av det här materialet, sa Stefan Löfven vid riksdagens pressträff i går.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag