Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD begär att regeringens lagförslag om flyktingamnesti återförvisas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sverigedemokraternas Paula Bieler vill att konstitutionsutskottet ska se över lagförslaget.
Foto: SVEN LINDWALL
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf (C).
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Sverigedemokraterna kan – om de får stöd av M – åtminstone tillfälligt stoppa lagen om ensamkommande, skriver de i ett pressmeddelande. 

– Vi backar inte bara för att inte att andra inte tar sitt ansvar, säger SD:s migrationspolitiska talesperson Paula Bieler. 

tisdagen gick Centerpartiet ut och sa att de kommer att släppa igenom regeringens lagförslag som innebär att cirka 9 000 ensamkommande kan komma att få stanna i Sverige. Något som kritiserades hårt av de andra allianspartierna samt Sverigedemokraterna. Till Expressen sa partiledaren Jimmie Åkesson på tisdagen att M-ledaren Ulf Kristersson nu måste agera.

– Det enda rimliga är att Moderaterna väljer att lämna alliansen efter ett sådant här besked, sa han.

I ett pressmeddelande uppger SD nu att de kommer att begära att regerings proposition återförvisas. 

”Räcker med stöd från Moderaterna”

”För att ett ärende ska återförvisas av kammaren krävs att minst en tredjedel av de röstande ansluter till ett sådant yrkande, vilket i praktiken innebär att det räcker med stöd från Moderaterna för att vinna gehör för ett sådant yrkande”, konstateras det i pressmeddelandet. 

På så sätt får utskottet en möjlighet att bereda ärendet på nytt, konstaterar SD. 

– Till detta kommer att det inte ens är säkert att regeringen får lägga fram förslaget på detta sätt, eftersom det finns tydliga regler gällande hur ett extra ändringsförslag i budgetar får presenteras. Vi har därför krävt att KU ser över hela ärendets beredning, och ser det som självklart att begära en återförvisning för ytterligare beredning innan beslutet fattas, säger SD:s migrationspolitiska talesperson Paula Bieler i en kommentar. 

Till Expressen säger Paula Bieler att de ännu inte pratat med Moderaterna.
– Nej, inte ännu. Men de har varit tydliga i sin kritik. Jag utgår ifrån att om de menar allvar med det så tycker de ju att det är rätt att det återvisas. 

Vad är det ni vill med det här? 

– Stoppa det här nu, så får de bereda det ytterligare. Sen får man se hur lång tid det tar. Det är ju ett val snart, frågan är hur mycket man vill pusha på en fråga som är så dåligt förberedd innan ett val. 

– Vi backar inte bara för att inte att andra inte tar sitt ansvar. 

Expressen söker Moderaterna. 

LÄS MER: Kristerssons kritik efter Centerns beslut 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.