Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD backar på riksplanet – men går framåt i syd

Sölvesborg har med Louise Erixon i spetsen blivit SD:s skyltfönster på kommunnivå.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Sannerstedt är inte speciellt överraskad över SD:s stora stöd i de sydsvenska kommunerna.
Foto: Mikael Risedal

Sverigedemokraterna backar på riksplanet efter Rysslands invasion av Ukraina. 

Men i de sydsvenska kommunerna går SD tvärtom framåt. 

– Kriget borde inte spela någon avgörande roll på kommunal nivå, säger Anders Sannerstedt, statsvetare i Lund. 

Samtidigt väljer upp emot var tionde väljare i Skåne och Blekinge krisande Liberalerna i det kommunala valet enligt en ny undersökning från Infostat. 

Sverigedemokraterna har den senaste tiden backat i opinion på riksplanet. I en mätning av Aftonbladet/Demoskop från månadsskiftet mars/april fick SD sitt lägsta stöd sedan 2017, närmare bestämt 17,0 procent. Även i Kantar Sifos väljarbarometer från mars har SD backat med 0,7 procent till 18,6. 

Men i Sydsverige är stödet fortsatt stort för Sverigedemokraterna. I Demoskops undersökning har SD ett stöd på 30,9 procent – och i kommunvalet är SD det parti som tillsammans med Socialdemokraterna gått framåt mest i Sydsverige sedan valet. Detta enligt en ny opinionsundersökning från Infostat. 

– Allmänt vet vi att kriget i Ukraina har påverkat opinionen, det har gynnat S men inte SD, säger Anders Sannerstedt, statsvetare i Lund. 

– Men kriget borde inte spela någon avgörande roll på kommunal nivå.

Infostat har ställt frågan ”Vilket parti skulle du rösta på om det var kommunval i dag?” till 830 personer i Skåne och Blekinge mellan 2 februari och 12 april. Sverigedemokraterna har här gått framåt med 2,2 procent från förra valet, från 19,3 till 21,5.  

Det är ett betydligt större stöd än vad SD har nationellt, där 15,4 procent skulle rösta på Sverigedemokraterna vid ett kommunval i dag enligt Infostats undersökning. Det är också större stöd än vad SD får nationellt i riksdagsvalet. 

– SD brukar göra mycket sämre från sig i kommunalvalet än riksdagsvalet men sedan är det stora variationer över landet, säger Anders Sannerstedt. 

I Hörby har det blåst kring SD och kommunens toppolitiker Cecilia Bladh in Zito.
Foto: JENS CHRISTIAN

Statsvetaren: Kravallerna kan gynna SD

Sölvesborg har med Louise Erixon i spetsen blivit SD:s skyltfönster på kommunnivå och Hörby basunerade nyligen ut ett historiskt bra bokslut. Båda kommunerna styrs av Sverigedemokraterna tillsammans med Moderaterna. 

Men SD har samtidigt haft stora problem i andra kommuner. 

I Bromölla styrde partiet i till en början i minoritet – men tvingades ge upp och lämna över makten

I Skurup lämnade flera SD-ledamöter partiet efter en djup spricka och politisk kaos utbröt i kommunen. 

Även i Hörby har det blåst runt SD, bland annat efter en incident med Cecilia Bladh in Zito (SD) som är kommunstyrelsens ordförande.

– Det har varit en viss uppmärksamhet i Hörby. Sedan har Sölvesborg gått bra på hela taget. Jag är inte speciellt överraskad över siffrorna, fortsätter Anders Sannerstedt. 

– Men det går också lite upp och ner. Vi får se effekterna av kravallerna, det är möjligt att det gynnar SD. 

Peter Santesson, vd för infostat, konstaterar att Sydsverige traditionellt är ett starkt fäste för SD och att det mönstret håller i sig med ett klart större stöd i Syd än i Sverige som helhet.

- Det är intressant att SD stärks i kommunvalsopinionen. Det har varit deras svaga gren, dels på grund av att SD vunnit protestväljare som siktar in sig på nationella frågor, dels på grund av att det varit en hel del negativ uppmärksamhet och rabalder kring olika lokala företrädare. SD ser ut att kunna jämna till det lokala stödet nu, säger han. 

Ett annat parti som sticker ut i den nya opinionsundersökningen är Liberalerna. Partiet, som krisar på riksplan och har hamnat under riksdagsspärren i upprepande undersökningar under mandatperioden, har också sitt största stöd i Sydsverige. 

Krisande Liberalerna stora i syd

Vid ett kommunalval i dag skulle 8,3 procent rösta på Liberalerna i Skåne och Blekinge. Det gör Liberalerna till fjärde största partiet, efter Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna, och mer än dubbelt så stora jämfört med Centern och Kristdemokraterna. 

Liberalernas stöd har också ökat i Skåne och Sydsverige, från 7,6 vid valet 2018 till 8,3 i dag.

- För L är bilden omvänd. På lokal nivå finns det kvar starka företrädare i till exempel i Landskrona som själva bär partiet på orten och därför inte påverkas av turerna i blockpolitiken på nationell nivå. De har kunnat behålla eller till och med öka stödet lokalt, säger Peter Santesson. 

Anders Sannerstedt: 

– Det är hoppingivande för Liberalerna som ligger rysligt till i riksdagsvalet, säger Anders Sannerstedt. 

– Omvänt är Kristdemokraterna traditionellt jätteusla i Sydsverige, hela vägen upp till Örkelljunga och Bibelbältet. Skåningar röstar inte på KD.  

Socialdemokraterna är fortsatt största parti på kommunnivå och får i dag 28,4 procent stöd, en ökning med 2,2 procent från senaste valet. 

Centern står för den största minskningen, från 6,6 till 4,4 procent. 


Vilket parti skulle du rösta på om det var kommunval idag?

Vilket parti skulle du rösta på om det var kommunval i dag? 

Svarande: 830 personer i Skåne och Blekinge mellan 2 februari och 12 april

Källa: Infostat/SCB 


Parti - April 2022 - Valet 2018 - Förändring 

Centerpartiet 4,4    6,6     −2,2

Vänsterpartiet 6,4   5,7     0,7

Socialdemokraterna 28,4    26,2   2,2

Miljöpartiet 2,8   4,4    −1,6

Sverigedemokraterna 21,5   19,3    2,2

Moderaterna 21,4   22,4    -1,0

Liberalerna 8,3    7,6    0,7

Kristdemokraterna 2,9   3,4   −0,5

Annat parti 3,8    4,4    −0,6

Andelen osäkra i undersökningen uppgår till 16,1 procent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.