SD-avhopparen Hanna Wigh ångrar tv-intervjun om sexövergreppet

Den avhoppade SD-riksdagsledamoten Hanna Wigh säger i kvällens "Bara Politik" att hon ångrar att hon berättade om sexövergreppet.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Den avhoppade SD-riksdagsledamoten Hanna Wigh blev på onsdagen kontaktad av polisens sexbrottsutredare.

I Expressens politikmagasin "Bara Politik" säger hon i kväll att det var "ett stort misstag" att berätta i TV4:s "Kalla Fakta" om partikamratens sexövergrepp:

– Det spelar Sverigedemokraterna i händerna. 

Den tidigare SD-riksdagsledamoten Hanna Wigh valde tidigare i veckan att berätta om partikamratens påstådda sexövergrepp.

– Han hade en hand mot halsen och tryckte mig mot väggen. Sen tog han den andra handen som han hade ledig, och så tog han ner den innanför mina byxor och tryckte upp ett finger.

Vid 14-tiden i dag kontaktades hon av polisens sexualbrottsutredare och uppmanades att kontakta en advokat. 

– Jag ska försöka få tag i ett målsägandebiträde. Jag är väldigt novis på det här, så jag vet inte riktigt var jag ska börja, säger hon i Expressens politikmagasin "Bara Politik", som sänds på onsdagskvällen. 

Efter TV4-programmet "Kalla Faktas" rapportering tidigare i veckan valde Sverigedemokraternas partiledning att polisanmäla det påstådda övergreppet och under tisdagen fattade en åklagare beslut om att inleda en förundersökning

Den utpekade riksdagsledamoten förnekar händelsen, men har nu tagit en timeout. 

Hanna Wigh: "Systematiskt grundfel inom SD"

I "Bara Politik" säger nu Hanna Wigh att det var "ett stort misstag att prata om den händelsen som alla vill prata om". 

– När jag valde att berätta om detta såg jag mer till hela bilden. Det finns ett systematiskt grundfel inom Sverigedemokraterna som de behöver ta tag i. Det blir ett stort fokus på en enskild persons handlingar, i stället för att vi pratar om problematiken som finns inom Sverigedemokraterna som helhet. 

Vad är det för problematik?

– Om man tittar på hur man väljer att behandla visselblåsare, hur de agerar gentemot partikamrater som slår larm om oegentligheter och liknande... Det är det som jag känner är ett väldigt stort problem. Det är ett parti som gör anspråk på regeringsmakten, men som inte klarar av att följa grundläggande demokratiska värderingar i sitt eget politiska arbete. 


SE TIDIGARE AVSNITT • Här hittar du Expressens politikmagasin "Bara Politik"

"Skrattretande och provocerande"

Hanna Wigh hävdar att detta är "väldigt oroväckande". 

– Hur skulle ett sådant land se ut om det skulle styras av Sverigedemokraterna? undrar hon. 

Nu valde Sverigedemokraterna att polisanmäla den här händelsen, och i går kom beskedet att åklagare inleder en förundersökning. Vad menar du att partiet borde ha gjort i stället?

– Det är i det närmaste skrattretande och ganska provocerande hur Sverigedemokraterna väljer att hantera den här situationen. Jag tittade på Mattias Karlssons framträdande i SVT:s Aktuellt i går. Där gick han in med en version om att jag hade talat med Richard Jomshof om övergreppet som inträffat, och att han då hade uppmanat mig att polisanmäla. Under intervjun ändrar han plötsligt helt sin version. Då har jag inte berättat att ett övergrepp ägt rum. Det är hela tiden olika bud från Sverigedemokraterna. 

Många ställer sig ändå frågan varför du valde att inte polisanmäla när detta hände?

– När det hände blev jag väldigt chockad och väldigt rädd. Jag ville verkligen dra mig undan från hela världen, och dessutom kände jag en oerhörd skam. Det kändes som att jag hade gått in i en fälla. 

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Fick inga märken på kroppen

Enligt Hanna Wigh fick hon inte heller några märken på kroppen, och övergreppet ska ha skett i en undanskymd del av Sverigedemokraternas riksdagskansli när det var "i det närmaste folktomt". 

– Det fanns alltså ingenting mer än min version av det som hänt som styrker brott. Jag är ju inte född under en sten. Jag är politiker och ser problemen i samhället. I det här fallet hade det enbart lett till ännu mer obehagligheter, smutskastning och ifrågasättande. Jag såg verkligen att jag inte orkade den biten. I stället drog jag mig tillbaka och gömde mig under ett bra tag. 

När Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson förra veckan gästade "Bara Politik" svarade han bland annat på frågor om hur det kommer sig att så många i partiets riksdagsgrupp är dömda för brott. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.