Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-avhoppare på resa till Moskva för att möta andra nationalister

Gustav Kasselstrand befinner sig i Moskva tillsammans med andra SD-avhoppare.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov öppningstalar på konferensen där Alternativ för Sverige deltar.
Foto: KCNA / EPA / TT

Partiledaren för Alternativ för Sverige, den tidigare SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand, befinner sig just nu på en resa i Moskva tillsammans med SD-avhopparna Mikael Jansson och Per Sefastsson. 

– Vårt syfte är att knyta kontakter med nationalistiska partier från hela Europa, säger Kasselstrand. 

Närmare 550 parlamentariker från hela världen befinner sig just nu i Moskva på den stora konferensen "Development of Parliamentarism", där utrikesminister Sergej Lavrov öppningstalar. 

– Det är en politiskt obunden konferens men vårt syfte är att knyta kontakter med nationalistiska partier från hela Europa, de flesta europeiska nationalistpartier är här, säger AFS-partiledaren Gustav Kasselstrand.

– Sverigedemokraterna har i flera år negligerat dessa partier. 

Tre före detta SD-politiker medverkar 

Det svenska nationalistpartiet Alternativ för Sverige – som består av en rad uteslutna och avhoppare från Sverigedemokraterna – representeras på konferensen av  Kasselstrand, Mikael Jansson och Per Sefastsson. 

Den svenska trion ska bland annat ha möte med Nationella frontens gruppledare i Europaparlamentet och med representanter för FPÖ i Österrike och Lega Nord i Italien. På konferensen medverkar också tyska Alternativ för Tyskland och belgiska Vlaams Belang.

Mikael Jansson var under åren 1995-2005 partiledare för Sverigedemokraterna. Mellan 2010 och 2018 var han SD:s försvarspolitiska talesperson. 

Gustav Kasselstrand var 2011-2015 ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund. Han uteslöts ur partiet i april 2015. 

Under våren värvade Alternativ för Sverige riksdagsledamöterna Olle Felten och Mikael Jansson från Sverigedemokraterna. 

Gustav Kasselstrand hävdade när han medverkade i Expressens politikmagasin Bara Politik den 28 mars i år att partiet förhandlar med flera riksdagsledamöter.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.