Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD-avhoppare på resa till Moskva för att möta andra nationalister

Gustav Kasselstrand befinner sig i Moskva tillsammans med andra SD-avhoppare. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov öppningstalar på konferensen där Alternativ för Sverige deltar. Foto: KCNA / EPA / TT

Partiledaren för Alternativ för Sverige, den tidigare SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand, befinner sig just nu på en resa i Moskva tillsammans med SD-avhopparna Mikael Jansson och Per Sefastsson. 

– Vårt syfte är att knyta kontakter med nationalistiska partier från hela Europa, säger Kasselstrand. 

Närmare 550 parlamentariker från hela världen befinner sig just nu i Moskva på den stora konferensen "Development of Parliamentarism", där utrikesminister Sergej Lavrov öppningstalar. 

– Det är en politiskt obunden konferens men vårt syfte är att knyta kontakter med nationalistiska partier från hela Europa, de flesta europeiska nationalistpartier är här, säger AFS-partiledaren Gustav Kasselstrand.

– Sverigedemokraterna har i flera år negligerat dessa partier. 

Tre före detta SD-politiker medverkar 

Det svenska nationalistpartiet Alternativ för Sverige – som består av en rad uteslutna och avhoppare från Sverigedemokraterna – representeras på konferensen av  Kasselstrand, Mikael Jansson och Per Sefastsson. 

Den svenska trion ska bland annat ha möte med Nationella frontens gruppledare i Europaparlamentet och med representanter för FPÖ i Österrike och Lega Nord i Italien. På konferensen medverkar också tyska Alternativ för Tyskland och belgiska Vlaams Belang.

Mikael Jansson var under åren 1995-2005 partiledare för Sverigedemokraterna. Mellan 2010 och 2018 var han SD:s försvarspolitiska talesperson. 

Gustav Kasselstrand var 2011-2015 ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund. Han uteslöts ur partiet i april 2015. 

Under våren värvade Alternativ för Sverige riksdagsledamöterna Olle Felten och Mikael Jansson från Sverigedemokraterna. 

Gustav Kasselstrand hävdade när han medverkade i Expressens politikmagasin Bara Politik den 28 mars i år att partiet förhandlar med flera riksdagsledamöter.