Förre SD-politikern Robin Natzén, som väckte uppståndelse ikläldd en nazimössa på en Facebookbild, är nu dömd för grovt vapenbrott, sedan en misstänkt vapenfabrik avslöjats.Förre SD-politikern Robin Natzén, som väckte uppståndelse ikläldd en nazimössa på en Facebookbild, är nu dömd för grovt vapenbrott, sedan en misstänkt vapenfabrik avslöjats.
Förre SD-politikern Robin Natzén, som väckte uppståndelse ikläldd en nazimössa på en Facebookbild, är nu dömd för grovt vapenbrott, sedan en misstänkt vapenfabrik avslöjats.
Mc-gängsdekal, som hittades vid tillslaget.Mc-gängsdekal, som hittades vid tillslaget.
Mc-gängsdekal, som hittades vid tillslaget.
Natzén har erkänt innehav av armborstet.Natzén har erkänt innehav av armborstet.

Natzén har erkänt innehav av armborstet.

Polisen misstänker att planen var att tillverka 50 så kallade pennpistoler i vapenfabriken i Gnosjö.Polisen misstänker att planen var att tillverka 50 så kallade pennpistoler i vapenfabriken i Gnosjö.
Polisen misstänker att planen var att tillverka 50 så kallade pennpistoler i vapenfabriken i Gnosjö.

SD-avhoppare dömd – gjorde minipistoler

Publicerad

När polisen i slutet av februari slog till mot verkstäder i småländska Gnosjö fann de en misstänkt vapenfabrik.

Nu har den förre SD-politikern Robin Natzén, 27, dömts av tingsrätten för inblandning i tillverkningen av skjutvapen. I utredningen finns flera kopplingar till mc-gäng.

– Han förnekar grovt vapenbrott, säger Natzéns advokat Peter Wall.

Robin Natzén blev rikskänd i höstas när han, efter att ha valts in i som SD-ledamot i Gnosjö kommunfullmäktige, avslöjades ha poserat i en nazistmössa på en bild på Facebook.

I mars i år hoppade han av sina politiska uppdrag. Då hade polisen slagit till mot honom och två andra män – en 28-åring och en 34-åring – misstänkta för att ha planerat att tillverka 50 så kallade pennpistoler.

Pennpistoler är små vapen som laddas med ett skott och är avsedda för närstrid. Tillverkningen ska, enligt polisen, ha skett i en verkstadslokal där polisen också hittade automatvapen och stora mängder ammunition. Polisen sökte också igenom en företagslokal som är kopplad till Natzén och hittade ett armborst och ännu mer ammunition.

Hade Bandidosdekaler

I verkstadslokalen stod också två motorcyklar som var prydda med Bandidosdekaler med texten: "Support Your Local Bandidos MC Scandinavia". I polisens utredning finns också uppgifter om att Natzén haft kontakt med personer med kopplingar till mc-gäng, men åklagaren har inte kunnat bevisa att den misstänka vapentillverkningen ska ha med något mc-gäng att göra.

Natzén erkände ringa vapenbrott - för innehavet av armborstet och ammunition - men nekade till vapentillverkning och innehav av ett automatvapen och ett hemmabyggt vapen i kaliber 9 mm som hittades i 34-åringens lokaler.

Dömdes till fängelse

Natzéns advokat Peter Wall slår också ifrån sig alla kopplingar mellan hans klient och mc-gäng:

– Min klient är inte medlem i nåt sådant utan det är mer för att smutskasta honom lite grann.

I förra veckan dömde Jönköpings tingsrätt de tre männen för grovt vapenbrott. Natzén fick fängelse i ett år och fyra månader.

 

LÄS OCKSÅ: De pekas ut: Gör maffians vapen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag