SD är redo att stödja ett misstroende mot Strandhäll

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna är redo att stödja ett misstroende mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll om lögnanklagelserna som nu riktas mot henne stämmer. Det säger SD:s gruppledare Mattias Karlsson. 

Och även C och L beskriver de nya uppgifterna som allvarliga och menar att konstitutionsutskottet måste gå till botten med vad som hänt. 

Expressen har de senaste dagarna rapporterat om turerna kring Försäkringskassans sparkade generaldirektör Ann-Marie Begler och de två brev som skickats till riksdagens konstitutionsutskott från tidigare topptjänstemän på myndigheten.

Tjänstemännen anklagar Annika Strandhäll för att ha vilselett konstitutionsutskottet när hon frågades ut om regeringens beslut att sparka Ann-Marie Begler bara ett par månader före valet.

– Hon (Ann-Marie Begler) gjorde precis det regeringen hade gett henne i uppdrag att göra och dessutom på ett mycket skickligt sätt. Det var politiska orsaker bakom beslutet att sparka henne, sa Tamas Osvath, tidigare internrevisor på Försäkringskassan och författare till ett av breven som inkommit till KU. 

Mattias Karlsson (SD): Måste fram klara besked

Situationen börjar nu bli rejält besvärlig för regeringen och Annika Strandhäll. Moderaterna och Kristdemokraterna hotar med att rikta ett misstroende mot henne om inte godtagbara svar ges.

– Jag tycker hennes svar de kommande dygnen rimligen avgör den frågan, om det är aktuellt att rikta misstroende eller inte, sa Moderatledaren Ulf Kristersson på onsdagsmorgonen. 

Och Sverigedemokraterna kommer att rösta för ett misstroende mot Strandhäll om det som påstås av tjänstemännen stämmer. Det säger partiets gruppledare Mattias Karlsson.

– Det måste fram klara besked nu, och om det visar sig att man medvetet har ljugit för konstitutionsutskottet och att man har sagt upp Ann-Marie Begler av politiska skäl, då måste förtroendet för Annika Strandhäll anses vara förbrukat, säger han.

– Vi har ingen annan uppfattning än Moderaterna och Kristdemokraterna. Visar det sig att det föreligger en medveten lögn för konstitutionsutskottet måste Annika Strandhäll avgå, fortsätter han.

Enligt Mattias Karlsson är det tydligt att Annika Strandhäll gett motstridiga svar på varför man sparkade Ann-Marie Begler.

– Det ser väldigt illa ut och det ser ut som att man försöker skylla sina egna misstag på sina tjänstemän. Det är verkligen inte förtroendeingivande, säger Mattias Karlsson.

Annika Strandhäll intervjuad av Expressen TV:s Daniel Ingmo tidigare i veckan.

C eller V måste stödja ett misstroende

Skulle Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna rösta för en misstroendeförklaring mot Annika Strandhäll i riksdagen räcker det dock inte för att fälla henne eftersom det krävs en majoritet för att avsätta ett statsråd. 

Det innebär att antingen Centerpartiet eller Vänsterpartiet måste stödja ett misstroende för att Strandhäll ska avsättas. (Liberalernas mandat räcker inte.) 

Både C och V har tidigare varit starkt kritiska mot regeringens hantering av Ann-Marie Begler, och så här säger Centerns gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson i en skriftlig kommentar till Expressen:

”Det är allvarliga uppgifter som kommit fram kring Strandhälls agerande och jag vill att man går till botten med vad som har hänt. KU:s granskning blir väldigt viktig för att få de svar som nu krävs.”

Och Jan Björklunds pressekretare Adam Alfredsson säger så här i en kommentar till Expressen:

– Nu pågår KU:s viktiga arbete. Liberalerna KU-anmälde Annika Strandhäll då vi var oroade över att Ann-Marie Beglers avsked från Försäkringskassan hade politiska motiv. Den oron kvarstår, säger han. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.