Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD anlitar dömd eko- brottsling för affärer

SD har anlitat en dömd ekobrottsling för att hjälpa vid partiets bolagsaffärer.

Sverigedemokraterna har i hemlighet anlitat en tidigare ekobrottsdömd skalbolagskung för att hjälpa till med partiets problematiska bolagsaffärer.

Expressen kan också avslöja att den som sköter kontakten från SD:s sida, partijuristen Johan Larsson, själv är dömd för bokföringsbrott.

– Jag har inte kollat upp det, säger Johan Larsson om skalbolagskungens kriminella historik.

Expressen har tidigare berättat om problemen i Sverigedemokraternas bolag - som bland annat lett till att riksdagsledamoten Martin Kinnunen och den tidigare ekonomichefen Per Björklund misstänks för ekobrott i en pågående polisutredning.

Problemen, och miljonrullningen till partibolagen, tog fart efter att Expressen avslöjat den så kallade järnrörsskandalen i november 2012 och partiledningen bestämt sig för att lägga cirka fyra miljoner kronor på medieprojektet Samtiden som användes för att "köpa ut" den skandaliserade SD-toppen Erik Almqvist.

Miljonerna slussades till Almqvists projekt via partiets helägda bolag Blåsippan AB. Just Blåsippan AB har under lång tid varit en huvudvärk för SD:s partiledning på grund av bolagets bristande bokföring och problem med Skatteverket.

SD anlitar dömd ekobrottsling.

I februari i år väcktes ett ärende hos partiets verkställande utskott om att helt enkelt sopa problemet Blåsippan AB under mattan genom att ersätta det med ett nytt bolag - utan Blåsippans dåliga rykte och ekonomiska trassel.

Två månader senare registrerades en ny styrelse och ett nytt namn - Cylinderhatt AB - för ett bolag, men i stället för en adress med koppling till partiet så registrerades bolaget på en av Stockholms mest exklusiva gator på Östermalm.

Var delägare i advokatbyrå

Expressen kan nu avslöja att bolagets adress hänger samman med en konsult som anlitats av Sverigedemokraterna för att hjälpa till med det nya bolaget, så att partiet kan fortsätta att slussa vidare miljoner till medieprojektet Samtiden.

Konsulten var tidigare en väletablerad bolagsadvokat och delägare i en av Sveriges mest prestigefyllda advokatbyråer. På 90- och 00-talet omskrevs han flitigt för inblandning i skalbolagsaffärer och 2002 dömdes han av Svea hovrätt till fängelse i två år och sex månader för två fall av grovt skattebedrägeri, fyra fall av grov oredlighet mot borgenärer och tre fall av grovt bokföringsbrott.

Domen ingick i en större skalbolagshärva som rörde ett tiotal bolag och hundratals miljoner kronor. Hovrätten ansåg att bolagsadvokatens framstående ställning gjorde att det fanns skäl att "se särskilt allvarligt" på hans brottslighet.

Dagen efter att domen vann laga kraft 2005 valde han att begära utträde ur Advokatsamfundet innan förbundet hann behandla disciplinärendet mot honom.

När Expressen nu når honom på telefon vill han inte uttala sig om vad han hjälper Sverigedemokraterna med:

– Det kan jag inte på grund av klientsekretess. Jag vill ingenting säga.

"Skött mig exemplariskt"

Han vill inte heller berätta om han informerat SD om sin kriminella bakgrund:

– Jag kommenterar inget sånt.

Om fängelsedomen säger han:

– Historien är mer än 20 år gammal.

– Jag har aldrig förekommit i nåt sammanhang i Advokatsamfundet. Jag har varit advokat väldigt länge och aldrig ens varit anmäld och skött mig exemplariskt.

Exemplariskt? Men två och ett halvt års fängelse?

– Tingsrätten tyckte noll, hovrätten tyckte detta.

Har du ägnat dig åt några skalbolagsaffärer efter hovrättsdomen mot dig?

– Egentligen borde jag svara att jag inte har några kommentarer till det men svaret är nej.

Den som skött kontakten med skalbolagskungen är SD:s partijurist Johan Larsson. Han anställdes rent formellt som politisk sekreterare i riksdagen men har företrätt partiet i rättsliga sammanhang. Bland annat släpade han - utan framgång - riksdagen till förvaltningsrätten i Stockholm 2012 för att partiet skulle få ut partistöd för den tidigare SD-ledamoten William Petzäll som lämnat partiet.

Partiet lämnade då in en fullmakt som gav Larsson rätt att företräda partiet vid "domstolar och övriga myndigheter" i frågor om partistöd.

När Expressen nu träffar Larsson säger han att det var en "bekant till en bekant" som tipsade om den ekobrottsdömde konsulten. Han säger sig inte känna till konsultens brottsliga bakgrund:

– Det visste jag faktiskt inte om.

Du har inte ens gjort en enkel koll? Inte ens googlat honom?

– Nej, nej, han kom på rekommendation.

Jimmie Åkesson, partiledare SD
Foto: Anna-Karin Nilsson

Dömd för olovlig försäljning

Johan Larsson vet hur illa det kan gå om man är inblandad i brottsliga bolagssammanhang. Han dömdes nämligen själv för bokföringsbrott 2010. Brottet skedde i anslutning till en krog som Larsson drev på Södermalm i Stockholm.

När Expressen ber Larsson förklara bakgrunden till bokföringsbrottet skyller han på privat "strul":

– Det var tre månader där fakturorna helt enkelt fick bli liggande i bokhyllan i stället för att föras in i pärmarna.

Nacka tingsrätt såg däremot strängare på saken och menade i domen att brottet skett uppsåtligen.

På frågan om han berättat för partiet om sin brottsliga bakgrund säger han först ja, men sedan framkommer en annan bild:

– När jag anställdes så blev jag informerad om att pressen kunde komma att gräva i vad man hade bakom sig. Då frågade de om jag hade nånting och då berättade jag att jag hade tidigare konkurser och strul i samband med det.

Sa du att du är dömd för bokföringsbrott?

– Nej, det sa jag inte.

Ett och ett halvt år före bokföringsbrottsdomen dömdes Larsson också för olovlig försäljning av alkoholdrycker. Hans krog hade då fått sitt alkoholtillstånd indraget på grund av obetalda skatteskulder, men trots det fortsatt att servera öl.

"Privat strul just då"

De obetalda skulderna, inte minst skatteskulderna, var ingen engångsföreteelse. Så sent som hösten 2012 fanns han hos kronofogden - alltså efter att han börjat jobba för Sverigedemokraterna.

I partiets bolag hanteras pengar som kommer från era medlemmar och från skattebetalarna. Du säger att du haft den här "struliga" bakgrunden. Har du ordning på räkenskaperna och juridiken nu när det gäller de här bolagen?

– Juridiken har jag alltid haft ordning på.

Kan man verkligen säga att man har det när man döms för bokföringsbrott?

– De juridiska kunskaperna besitter jag fortfarande. Det var bara det att det var så mycket privat strul just då, säger Larsson.

Uttalar sig inte

Expressen sökte i går Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof för att ställa frågor om anlitandet av skalbolagskungen, partijuristens brottsdomar och hanteringen av Blåsippan. Han svarade i ett sms:

"Det är ingenting jag tänker uttala mig om i dagsläget."

SD:s bolagsproblem

Järnrörsskandalen

Mediebolaget Samtid & Framtid användes efter järnrörsskandalen - som Expressen avslöjade i november 2012 - för att "köpa ut" Erik Almqvist ur riksdagen. Expressen kunde redan då berätta att partiet avsatt nästan fyra miljoner kronor till tidningsprojektet där Almqvist anlitats som konsult. Pengarna slussades till Samtid & Framtid via partiets bolag Blåsippan.

Skatteproblemen

Skatteverket inledde en granskning av Samtid & Framtid under våren 2014 som sedan ledde till att bolaget upptaxeras med cirka 900 000 kronor och fick betala ett skattetillägg 180 000 kronor. Expressen avslöjade i våras att bolagets historia har kantats av straffavgifter från skatteverket.

Brottsutredningen

Den 21 januari i år genomförde Ekobrottsmyndigheten flera husrannsakningar och hämtade sex personer till förhör i utredningen mot Samtid & Framtid. SD-ledamoten Martin Kinnunen och den tidigare partikassören Per Björklund är brottsmisstänka - båda nekar till anklagelserna.

Skalbolagskungen

Tidigare i våras beslutades att partiet ska rensa bort problembolaget Blåsippan genom att starta ett nytt, rent bolag som planeras ta över Samtid & Framtid. För det arbetet har partiet alltså anlitat en tidigare ekobrottsdömd skalbolagskung och kontakterna från partiet sköts av partijuristen Johan Larsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.