SD har anlitat en dömd ekobrottsling för att hjälpa vid partiets bolagsaffärer.
SD har anlitat en dömd ekobrottsling för att hjälpa vid partiets bolagsaffärer.

SD anlitar dömd eko- brottsling för affärer

Publicerad

Sverigedemokraterna har i hemlighet anlitat en tidigare ekobrottsdömd skalbolagskung för att hjälpa till med partiets problematiska bolagsaffärer.

Expressen kan också avslöja att den som sköter kontakten från SD:s sida, partijuristen Johan Larsson, själv är dömd för bokföringsbrott.

– Jag har inte kollat upp det, säger Johan Larsson om skalbolagskungens kriminella historik.

Expressen har tidigare berättat om problemen i Sverigedemokraternas bolag - som bland annat lett till att riksdagsledamoten Martin Kinnunen och den tidigare ekonomichefen Per Björklund misstänks för ekobrott i en pågående polisutredning.

Problemen, och miljonrullningen till partibolagen, tog fart efter att Expressen avslöjat den så kallade järnrörsskandalen i november 2012 och partiledningen bestämt sig för att lägga cirka fyra miljoner kronor på medieprojektet Samtiden som användes för att "köpa ut" den skandaliserade SD-toppen Erik Almqvist.

Miljonerna slussades till Almqvists projekt via partiets helägda bolag Blåsippan AB. Just Blåsippan AB har under lång tid varit en huvudvärk för SD:s partiledning på grund av bolagets bristande bokföring och problem med Skatteverket.

SD anlitar dömd ekobrottsling.

I februari i år väcktes ett ärende hos partiets verkställande utskott om att helt enkelt sopa problemet Blåsippan AB under mattan genom att ersätta det med ett nytt bolag - utan Blåsippans dåliga rykte och ekonomiska trassel.

Två månader senare registrerades en ny styrelse och ett nytt namn - Cylinderhatt AB - för ett bolag, men i stället för en adress med koppling till partiet så registrerades bolaget på en av Stockholms mest exklusiva gator på Östermalm.

Var delägare i advokatbyrå

Expressen kan nu avslöja att bolagets adress hänger samman med en konsult som anlitats av Sverigedemokraterna för att hjälpa till med det nya bolaget, så att partiet kan fortsätta att slussa vidare miljoner till medieprojektet Samtiden.

Konsulten var tidigare en väletablerad bolagsadvokat och delägare i en av Sveriges mest prestigefyllda advokatbyråer. På 90- och 00-talet omskrevs han flitigt för inblandning i skalbolagsaffärer och 2002 dömdes han av Svea hovrätt till fängelse i två år och sex månader för två fall av grovt skattebedrägeri, fyra fall av grov oredlighet mot borgenärer och tre fall av grovt bokföringsbrott.

Domen ingick i en större skalbolagshärva som rörde ett tiotal bolag och hundratals miljoner kronor. Hovrätten ansåg att bolagsadvokatens framstående ställning gjorde att det fanns skäl att "se särskilt allvarligt" på hans brottslighet.

Dagen efter att domen vann laga kraft 2005 valde han att begära utträde ur Advokatsamfundet innan förbundet hann behandla disciplinärendet mot honom.

När Expressen nu når honom på telefon vill han inte uttala sig om vad han hjälper Sverigedemokraterna med:

– Det kan jag inte på grund av klientsekretess. Jag vill ingenting säga.

"Skött mig exemplariskt"

Han vill inte heller berätta om han informerat SD om sin kriminella bakgrund:

– Jag kommenterar inget sånt.

Om fängelsedomen säger han:

– Historien är mer än 20 år gammal.

– Jag har aldrig förekommit i nåt sammanhang i Advokatsamfundet. Jag har varit advokat väldigt länge och aldrig ens varit anmäld och skött mig exemplariskt.

Exemplariskt? Men två och ett halvt års fängelse?

– Tingsrätten tyckte noll, hovrätten tyckte detta.

Har du ägnat dig åt några skalbolagsaffärer efter hovrättsdomen mot dig?

– Egentligen borde jag svara att jag inte har några kommentarer till det men svaret är nej.

Den som skött kontakten med skalbolagskungen är SD:s partijurist Johan Larsson. Han anställdes rent formellt som politisk sekreterare i riksdagen men har företrätt partiet i rättsliga sammanhang. Bland annat släpade han - utan framgång - riksdagen till förvaltningsrätten i Stockholm 2012 för att partiet skulle få ut partistöd för den tidigare SD-ledamoten William Petzäll som lämnat partiet.

Partiet lämnade då in en fullmakt som gav Larsson rätt att företräda partiet vid "domstolar och övriga myndigheter" i frågor om partistöd.

När Expressen nu träffar Larsson säger han att det var en "bekant till en bekant" som tipsade om den ekobrottsdömde konsulten. Han säger sig inte känna till konsultens brottsliga bakgrund:

– Det visste jag faktiskt inte om.

Du har inte ens gjort en enkel koll? Inte ens googlat honom?

– Nej, nej, han kom på rekommendation.

Jimmie Åkesson, partiledare SDFoto: Anna-Karin Nilsson

Dömd för olovlig försäljning

Johan Larsson vet hur illa det kan gå om man är inblandad i brottsliga bolagssammanhang. Han dömdes nämligen själv för bokföringsbrott 2010. Brottet skedde i anslutning till en krog som Larsson drev på Södermalm i Stockholm.

När Expressen ber Larsson förklara bakgrunden till bokföringsbrottet skyller han på privat "strul":

– Det var tre månader där fakturorna helt enkelt fick bli liggande i bokhyllan i stället för att föras in i pärmarna.

Nacka tingsrätt såg däremot strängare på saken och menade i domen att brottet skett uppsåtligen.

På frågan om han berättat för partiet om sin brottsliga bakgrund säger han först ja, men sedan framkommer en annan bild:

– När jag anställdes så blev jag informerad om att pressen kunde komma att gräva i vad man hade bakom sig. Då frågade de om jag hade nånting och då berättade jag att jag hade tidigare konkurser och strul i samband med det.

Sa du att du är dömd för bokföringsbrott?

– Nej, det sa jag inte.

Ett och ett halvt år före bokföringsbrottsdomen dömdes Larsson också för olovlig försäljning av alkoholdrycker. Hans krog hade då fått sitt alkoholtillstånd indraget på grund av obetalda skatteskulder, men trots det fortsatt att servera öl.

"Privat strul just då"

De obetalda skulderna, inte minst skatteskulderna, var ingen engångsföreteelse. Så sent som hösten 2012 fanns han hos kronofogden - alltså efter att han börjat jobba för Sverigedemokraterna.

I partiets bolag hanteras pengar som kommer från era medlemmar och från skattebetalarna. Du säger att du haft den här "struliga" bakgrunden. Har du ordning på räkenskaperna och juridiken nu när det gäller de här bolagen?

– Juridiken har jag alltid haft ordning på.

Kan man verkligen säga att man har det när man döms för bokföringsbrott?

– De juridiska kunskaperna besitter jag fortfarande. Det var bara det att det var så mycket privat strul just då, säger Larsson.

Uttalar sig inte

Expressen sökte i går Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof för att ställa frågor om anlitandet av skalbolagskungen, partijuristens brottsdomar och hanteringen av Blåsippan. Han svarade i ett sms:

"Det är ingenting jag tänker uttala mig om i dagsläget."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag