Biskop Eva Brunne talade om främlingsfientlighet i sin predikan i Storkyrkan. Då lämnade flera Sverigedemokrater gudstjänsten i protest.
Biskop Eva Brunne talade om främlingsfientlighet i sin predikan i Storkyrkan. Då lämnade flera Sverigedemokrater gudstjänsten i protest.

SD-anhängare lämnade kyrkan i protest

Publicerad
Uppdaterad
Biskop Eva Brunne talade om främlingsfientlighet och rasism i gudstjänsten inför riksdagens öppnande.
Då lämnade de 20 SD-ledamöterna Storkyrkan i protest,
"Vidrigt politiserad kyrka som tar ställning för vänsterextremister", säger Erik Almqvist.
- Det är mycket olämpligt att göra på det viset, säger Göran Hägglund (KD) om Sverigedemokraternas agerande.
Eva Brunne är Socialdemokrat och har haft olika kyrkopolitiska uppdrag för Socialdemokraterna. På tisdagen höll biskopen i gudstjänsten för alla riksdagsledamöter inför riksdagens öppnande.
- Den rasism som säger att du inte är lika mycket värd som jag, att du ska inte har samma rättigheter som jag, inte är värd ett liv i frihet, och detta av en enda grund – att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld – det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor, sade biskopen uppger TT.

Stormade ut

Mitt i ceremonin lämnade plötsligt alla sverigedemokratiska ledamöter Storkyrkan.
Anledningen var att Eva Brunne talade om främlingsfientlighet och rasism i sin predikan.
"Vidrigt politiserad kyrka som tar ställning för vänsterextremister”, kommenterar Erik Almqvist, SD-ledamot.
- Ett av de största etikettsbrott jag har varit med om, säger Folkpartiets Johan Pehrson om SD:s uttåg ur kyrkan under biskopen Eva Brunnes predikan.
Pehrson upplevde det som att Sverigedemokraterna gick ut när biskopen refererade till den stora demonstration som hölls på Sergels torg i Stockholm i måndags.

"Lämnade i protest"

Riksdagsmannen kommentarer Kent Ekeroth varför han och riksdagsgruppen lämnade Storkyrkan:
"Kyrkan kunde inte låta bli att agitera mot SD. Vi lämnade kyrkan i protest."
Eva Brunne fick stormande applåder i kyrkan efter sin predikan.
Erik Almqvist säger till Expressen.se:
- Det var lite svårt att ta biskopen på allvar när hon stod och propagerade politik. Vi satt utspridda men jag tror att alla lämnade. Vi ska ha gruppmöte nu. Jag hinner inte prata mer.

Exceptionellt

Moderaternas nuvarande gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra, tycker att det hela är exceptionellt.
- Om man blir så provocerad när någon talar om alla människors lika värde så att man reser sig och går ut, då visar man tydligt att man är ett extremparti, säger hon.
Centerns riksdagsledamöter Anders Flanking och Annika Qarlsson säger också att de upplever det som ett mycket konstigt agerande. Att de dessutom reste sig och gick ut när kungen var där gör det extra anmärkningsvärt, enligt dem.
- Det var en mycket stark predikan biskopen höll, säger Annika Qarlsson.

Rasism enligt Åkesson

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin kommenterar SD-s protest mot kyrkan:
- Minst sagt barnsligt och omoget, säger hon till Expressen.se.
Linus Bylund, Jimmie Åkessons närmaste man och pressekreterare, på Twitter:
"SKAM SKAM SKAM! Skam över svenska kyrkan. SKAM över Biskop Eva Brunne!"
Jimmie Åkesson säger till TT att han inte vill kommentera saken eftersom han känner sig för upprörd.
Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund, som satt på samma bänkrad som Jimmie Åkesson och övriga partiledare, är mycket kritisk till Sverigedemokraternas agerande.
- Det är mycket olämpligt att göra på det viset. Det som biskopen talade om var alla människors lika värde och att i det skedet bryta upp från bänkarna och marschera ut som de gjorde rent demonstrativt, visar vilken grundsyn de har, säger Hägglund.

"Får svårt att vara i riksdagen"

Även Centerpartiets ledare Maud Olofsson är kritisk till SD:s uppförande i kyrkan.
- Det är underligt att de går ut från svenska kyrkan under en predikan när man pratar om alla människors lika värde. Det är svårt att förstå vad man har emot det budskapet, säger Olofsson som tror att SD:s utmarsch var planerad i förväg.
- Om de ska gå ut varje gång de hör ett budskap som inte tilltalar dem så får de väldigt svårt att vara i Sveriges riksdag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag