Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD ändrar – för att locka unga väljare

SD-ledaren Jimmie Åkesson.Foto: OLLE SPORRONG
Tobias Andersson, ordförande för Ungsvenskarna. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ebba Hermansson är partiets jämställdhetspolitiska talesperson och har försvarat kravet om sänkt abortgräns. Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraternas ungdomsförbund Ungsvenskarna vill att SD ska ompröva sin politik i vissa frågor för att kunna nå yngre väljare. 

Det handlar bland annat om var gränsen för fri abort ska gå, framkommer i ett internt dokument som Ekot tagit del av. 

I en eftervalsanalys från Ungsvenskarna har man dragit slutsatser kring flera frågor som påverkade ungas röster i valet. Analysen har inte offentliggjorts, men Ekot har tagit del av interna dokument som rör politiken. 

Ungdomsförbundet pekar i dokumentet ut flera frågor de tycker att SD bör slopa eller förtydliga, rapporterar Ekot. 

Det handlar bland annat om motståndet mot att samkönade par ska få adoptera barn, om förslaget att inte tillåta dubbla medborgarskap och om kravet att fri abort ska sänkas från dagens 18 veckor till tolv veckor. 

Ungsvenskarna menar att frågorna försvårade för partiet när det gällde att få ungas röster i det senaste valet. 

Förbundet skriver att partiets hållning i frågorna ”gjorde det omöjligt för dem att rösta på oss”, enligt Ekot. 

Paula Bieler går emot partiledningen 

Kravet om sänkt abortgräns har länge varit omdebatterat. I oktober meddelade SD-ledaren att partiledningen vill ta bort kravet om att sänka gränsen för abort till vecka 12. 

Alla inom partiet är dock inte överens. På tosdagen sa Paula Bieler, ledamot i partiets högsta ledning, till Ekot att hon inte vill sänka gränsen. 

– Jag tycker att den ordning vi har haft hittills har varit väl balanserad och att det finns goda grunder för det. Jag har bara stärkts i den övertygelsen under de år jag har fått hantera frågan och fått möta många som också förklarat sina personliga erfarenheter av varför den nuvarande lagstiftningen i Sverige kan försvåra för kvinnor i utsatta situationer, sa hon till Ekot. 

Förslaget om att slopa kravet på sänkt abortgräns väntas gå igenom på landsdagarna i Örebro i helgen. 

Expressens David Baas om partiet inför landsdagarna: 

David Baas:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.