Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M tappar nu rejält – SD nära att bli största parti

Även bland LO-medlemmar faller stödet för S. För första gången är SD nu ikapp i den för S så viktiga väljargruppen, enligt en Sifoundersökning beställd av Expressen.
Jimmie Åkesson och hans parti Sverigedemokraterna har gått starkt i de senaste mätningarna.Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Moderaterna är nere på 16 procentFoto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf och Centerpartiet är populära bland unga väljare.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Även Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet lockar unga väljare, framför allt kvinnor.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna når än en gång sin högsta notering någonsin.

I en färsk mätning från DN/Ipsos får partiet 23 procent – bara en procentenhet mindre än Socialdemokraternas 24 procent.

Och det är bland annat Moderaterna som tappar väljare till SD.

Om det vore riksdagsval i dag skulle 23 procent av de svenska väljarna rösta på SD.

Det är en uppgång med fyra procentenheter sen förra mätningen och den högsta noteringen partiet någonsin har fått i en undersökning från DN/Ipsos.

M och S tappar väljare till SD

SD tar främst väljare från Socialdemokraterna och Moderaterna. S är dock fortfarande störst med 24 procent av väljarnas stöd, och M blir trea med ett stöd på 16 procent – vilket innebär att partiet tappat tre procentenheter.

Det visar mätningen

Hur stor andel av väljarna som skulle rösta på de olika partierna om det vore val i dag. Skillnad i procentenheter – från föregående mätning – inom parentes.

Liberalerna: 4 procent (-1)

Miljöpartiet: 5 procent (+/-0)

Centerpartiet: 8 procent (-1)

Kristdemokraterna: 8 procent (+1)

Vänsterpartiet: 10 procent (+1)

Moderaterna: 16 procent (-3)

Sverigedemokraterna: 23 procent (+4)

Socialdemokraterna: 24 procent (-2)

Men skillnaden mellan S och SD, på en procentenhet, är den minsta sen DN/Ipsos plockade in SD i sina mätningar år 2006.

Även i Svenska Dagbladets och Sifos nya mätning är skillnaden mellan SD och S marginell. Socialdemokraterna är fortfarande störst med 24,9 procent – men Sverigedemokraterna är inte långt efter med sina 22,7 procent.

Dessutom ligger skillnaden inom den statistiska felmarginalen. Det innebär att det inte med säkerhet går att säga vilket av de två partierna som är störst.

LO-kvinnor till SD

Även Expressen har rapporterat att allt fler väljare vänder sig till SD. På tisdagen publicerades en mätning från Expressen/Sifo som visar på att partiet för första gången är ikapp S bland LO-medlemmar.

Det vanligtvis så starka stödet för S har minskat drastiskt bland LO:s medlemmar. Från över 60 procent 2010 till hälften, 30,6 procent, i dag – knappt tio år senare. Samtidigt stöttar 31 procent SD, framför allt efter att LO-kvinnorna har börjat överge S.

Men det finns en grupp SD har extra svårt att nå fram till:

De unga kvinnorna.

Unga kvinnor ratar SD – väljer C och V

Enligt SvD:s/Sifos mätning skulle 28,5 procent av männen i Sverige rösta på SD om det vore val i dag. Bland kvinnor är siffran 14 procent. Bland unga kvinnor i åldern 18-29 år är siffran 6,5 procent.

Enligt SvD har sympatierna bland framför allt unga polariserats ytterligare de senaste åren. SD har lockat fler och fler män, medan de unga kvinnorna har strömmat till Centerpartiet och Vänsterpartiet.

– Skillnaderna mellan könen har blivit mer extrem. Vi ser nu en djupare och bredare klyfta än tidigare, och den är större än på vänster–höger-dimensionen. Det säger något om värderingar bland män och kvinnor, säger statsvetaren Ann-Cathrine Jungar till SvD.

Unga kvinnor värderar sociala frågor

Enligt Sifos opinionschef Toivo Sjörén är unga kvinnor mer öppna för invandring är andra grupper. De värderar även andra sociala frågor, samt miljö och klimat.

– I invandringsfrågan har Vänsterpartiet profilerat sig, det är det parti som står närmast unga kvinnors åsikter. De uppfattas i stor utsträckning som en motpol till SD. Också andra sociala frågor har V lyckats bra med, säger Toivo Sjörén till SvD.

Han fortsätter:

– Centerpartiet har blivit det borgerliga miljöalternativet. Sedan har vi invandringsfrågan, där C avviker på den borgerliga sidan.

Så försöker SD locka unga väljare

SD har dock gjort en del justeringar i sin politik . Enligt Ann-Cathrine Jungar kan det bero på att man vill försöka locka unga utan att skrämma bort de äldre väljarna.

Partiet slopar till exempel sitt krav på hårdare abortgränser, pratar mycket om kvinnors otrygghet och har tonat ner sina konservativa åsikter i hbtq-frågor.

– Det här är inte frågor som är viktiga för deras kärnväljare, det kostar inte partiet så mycket att byta fot, säger Ann-Cathrine Jungar till SvD.

Så tycker väljarna om samarbete med SD:

61 procent av väljarna är positiva till samarbete med SD. För tre år sedan var siffran 38 procent. ”Det är en stor förändring”, säger Toivo Sjörén, Sifo.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.