Scotland Yard vet var Assange är

Publicerad
Uppdaterad
Scotland Yard vet var Julian Assange gömmer sig, bekräftar hans advokat Mark Stephens för AFP.
Trots det har Wikileaks-grundaren ännu inte gripits:
- Både Scotland Yard och säkerhetstjänster från ett antal länder vet var han befinner sig, säger Mark Stephens enligt AFP.
Julian Assange har varit internationellt efterlyst i snart två veckor efter att han häktats i Sverige misstänkt för våldtäkt.
Men Wikileaks-grundaren är fortfarande på fri fot, trots att brittiska myndigheter vet var han befinner sig.
– Både Scotland Yard och säkerhetstjänster från ett antal länder vet var han befinner sig. Polisen uttrycker sig lite förslaget men de vet exakt hur de kan komma i kontakt med honom. Det vet svenska åklagare också, säger Assanges brittiske advokat Mark Stephens till AFP.
Rapporter har förekommit om att Assange befinner sig i sydöstra England, men Stephens ville varken dementera eller bekräfta det.
– Jag berättar inte var han är, säger han till AFP.

Nytt utskick

En anledning till att gripandet dragit ut på tiden är att det varit ett formaliafel i den arresteringsorder som svenska myndigheter skickade ut.
Enligt engelsk lag måste det i en sådan framgå maxstraffet för alla de brott som den efterlyste misstänks för, men i den som gäller Assange uppgav man endast maxstraffet för det allvarligaste brottet, vilket är praxis enligt svensk lag.
– Nu får vi upprätta en ny europeisk arresteringsorder, säger Tommy Kangasvieri vid den internationella enheten vid rikskriminalpolisen till Expressen.se.
Åklagare Marianne Ny ska nu rätta till uppgifterna och därefter ska en ny arresteringsordern skickas ut.
När detta kan komma att ske är oklart. Expressen.se har sökt Marianne Ny, men hon har inte gått att nå.
Den brittiska polismyndigheten Soca (Serious organised crime agency) som tagit emot Assanges arresteringsorder vill inte kommentera ärendet, uppger TT,
– Vi kommenterar inte individuella fall och kan inte lämna ut några detaljer om vad som händer nu, säger en presstalesman på Soca till TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag