Foto: Phil Mccarten / Ap / Scanpix
 Foto: Phil Mccarten / Ap / Scanpix

Scientologkyrkan kräver Per-Olof på 200 000 kronor

Publicerad
Per-Olof Samuelsson lämnade Scientologikyrkan för över 30 år sedan.
Nu kräver rörelsen honom på 200 000 kronor för auditering - en slags andlig vägledning.
- Det här är utpressning. Jag har polisanmält dem, säger han.
På 1970-talet jobbade Per-Olof Samuelsson, 67, i Eskilstuna som översättare vid Scientologikyrkan i Köpenhamn. Han lämnade rörelsen 1977 och därefter har kyrkan låtit honom vara ifred – bortsett från en kort period i början av 1980-talet.
För några månader sedan började han få telefonsamtal från en scientolog i Köpenhamn.
– Det var ett slags försök att värva mig tillbaka. Jag sade att jag inte var intresserad och efter tre uppringningar kopplade jag ur min fasta telefon och skaffade mobil. Sedan dess har jag inte hört något från honom, säger han.

Fått kredit

I juni fick Per-Olof Samuelsson en faktura från Scientologikyrkan i Köpenhamn som krävde honom på 200 000 – oklart i vilken valuta – för tjänster han skulle ha fått på kredit på 1970-talet. Det rör sig om kostnader för så kallad auditering – en form av andlig vägledning.
– Jag förmodade att de avsåg 200 000 svenska kronor. Jag skrev tillbaka att det var utpressning och att jag skulle polisanmäla dem om de fortsatte. Jag vet att de försöker med sådana här krav, men aldrig går till domstol eftersom de vet att de inte får några pengar.
Per-Olof Samuelsson fick även liknande krav i början av 1980-talet, men efter att han skrev en artikel om saken i tidskriften Sökaren upphörde kyrkan att höra av sig.
Sedan en tid tillbaka får han också regelbundet reklam från kyrkan – från adresser i Los Angeles, Köpenhamn och Malmö.

Gör samma sak

I juli skrev Expressen.se om ett medelålders par i Arlöv som polisanmält Scientologikyrkan för ofredande, efter upprepade telefonsamtal. Per-Olof Samuelsson har valt att göra samma sak.
– Jag hoppas att det här ska få dem att sluta trakassera mig, säger han.
Scientologikyrkan beklagar räkningen och hävdar att den är ett misstag,
– Det är helt fel från vår sida – den skulle aldrig ha skickats ut, säger Tarja Vulto, informationsansvarig på Scientologikyrkan i Köpenhamn.
Hon menar att telefonsamtalen upphörde i januari efter att de förstått att Per-Olof Samuelsson inte var intresserad. Den oönskade reklamen beror på dåligt uppdaterade medlemsregister.
– Jag vet inte hur det kommer sig att han står kvar i medlemsregistren. Nu ska vi ta bort honom.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag