Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Scientologer avslöjas av dold kamera

Ledningen förnekar att de använder scientologernas metoder på barnen i sina fem förskolor i Stockholm.

Stockholms stad betalade dem 17 265 295 kronor förra året för att driva verksamheten.

Men när Expressens reporter utrustad med dold kamera besöker de fem ifrågasatta förskolorna avslöjar personalen att de fortfarande utbildar sig inom pedagogiken - och att de använder scientologigrundarens teorier i kurser för barnen.

Jag har den mentaliteten, men vi har den inte utåt, säger en förskolelärare.

Det är en grå februaridag och barnen på förskolan Solstugan i Sätra i södra Stockholm har nyss gått och lagt sig för att sova middag.

I kapprummet hänger färgglada jackor på namnförsedda krokar, en bild på Bamse sitter uppklistrad på en dörr och i köket står disken från lunchen fortfarande kvar.

Förskolan kritiserades hårt i Dagens Nyheter redan 2009 för sina kopplingar till scientologerna.

Då hette den Lövgården. Nu har man bytt namn till Solstugan, och även avsagt sig inriktningen applied scholastics, pedagogiken som utvecklats av L. Ron Hubbard.

Det innebär att Solstugan och de fyra andra förskolorna som drivs av Ideella föreningen förskolan Albatross ingår i den kommunala dagiskön - och under 2012 kvitterade ut drygt 17 miljoner kronor från Stockholms stad.

Men ansiktslyftet visar sig mest vara en fasad.

”Inte något som förändrats”

När Expressens reporter besöker Solstugan med dold kamera och utger sig för att vara en förälder som är intresserad av scientologmetoden avslöjar personalen att de fortfarande använder den - trots ledningens förnekanden.

– Grejen är den att många personal är utbildade och har gått applied scholastics kurser. Men eftersom det är förskola och vi följer läroplanen så är pedagogiken traditionell förskola, säger en förskolelärare.

Hon fortsätter:

– Till exempel har vi en applied scholastics läsekurs för barn där de lär sig läsa och skriva och den har vi fortfarande här. I princip är det inte något som har förändrats så, vi är medlemmar i applied scholastics, men den generella pedagogiken är traditionell pedagogik.

Stephen A. Kent, professor i sociologi vid University of Alberta i Kanada, har studerat scientologerna under många år. Han är inte förvånad:

– Det är typiskt. Scientologer kan inte vara involverade i någon annan pedagogik än sin egen. De anser att deras system är överlägset alla andras - därför har de "rätt" att lura samhället, säger Stephen A. Kent till Expressen.

Mentaliteten finns kvar

Nästa förskola vi besöker är Svanen i Midsommarkransen, som ligger i bottenvåningen i en stor villa. På andra våningen i huset har ledningen för Ideella föreningen förskolan Albatross, som driver de fem olika förskolorna, sitt administrativa kontor.

Föräldrar har senast i höstas klagat till Stockholms stad om att personalen på Svanen fortfarande tillämpar applied scholastics. Men det förnekar den pedagog Expressen träffar:

– Vi har inte det längre. Vi har bytt på grund av kritik. Jag vet inte om det finns någon annan förskola som har det, men ingen av våra förskolor har applied scholastics.

Det råder dock inget tvivel om att scientologernas grundare L. Ron Hubbard är högt aktad bland personalen på förskolan Sandborgen i Enskededalen.

Den förskolelärare vi träffar förklarar att de tyvärr inte använder metoden längre.

– Grejen är att vi har haft det på den här förskolan, men vi har det inte längre. Men man har ju fortfarande den här idén som mycket var genom applied scholastics.

– Så man har ju ändå den mentaliteten. Men utåt så är det inte så, utan det är som en vanlig privat förskola.

”Kör våra vanliga rutiner”

Även Sandborgen har nyligen bytt namn. Den var tidigare uppdelad i två olika förskolor som hette Måsen och Albatrossen, namn som figurerat i en rad kritiska artiklar om scientologirörelsen.

I ett grått bostadsområde i Stockholmsförorten Rågsved ligger förskolan Pelikanen. Ett trästaket skärmar in barnens lekplats på baksidan av ett hyreshus.

Expressen upprepar sin önskan om att hitta en förskola som använder sig av scientologernas pedagogik.

– Vi har slutat med applied scholastics, säger förskolläraren.

Har ni slutat med det?

– Nej men det är, den här metoden och sådant. Men du vet - det är Stockholms stad och så. Men vi kör våra vanliga rutiner som förut. Och de säger ju att det i princip är samma förhållningssätt som förut.

Helena Löfgren, beteendevetare och samtalsterapeut med egen erfarenhet av systematisk manipulation inom sekten Moonrörelsen, ställer sig mycket tveksam till om något har förändrats på förskolorna sedan de avsade sig applied scholastics:

- Om man bara förändrar sig på grund av utifrånkommande krav känns det inte som det kommer från hjärtat.

Helena Löfgren fortsätter:

– Det man vill få en tydligare bild av är vad de har för människosyn och hur det påverkar deras dagliga beteende med barnen.

När vi besökt fyra av de fem olika förskolorna som drivs av scientologirörelsen har personal på tre av dem förklarat att scientologipedagogiken är långt ifrån försvunnen - trots beskedet till Stockholms stad att de slutat tillämpa den.

Svaret blir lika tydligt på den sista förskolan vi besöker, Tärnan i Rågsved.

Har ni inte applied scholastics längre?

– Det är inte så stor skillnad faktiskt från normal förskola. Allt bygger på demokrati och individen, hur de utvecklar sig själva, varje människa och varje barn. Det ändras inte, men nu har vi bara inte namnet att vi är applied scholastics. Vi har namn att vi har en annan inriktning, men filosofin som vi utgår från för varje individ är samma. Namn, det är bara ett namn.

Expressen har sökt styrelseledamöterna Karl-Erik Granlund, Sandra Svensson och Ilaria Petruziello Clemenet för en kommentar. Ingen av dem har valt att återkomma.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.