Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Schymans storslam: "Går inte att hejda"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gudrun Schyman lockade 4 000 nyfikna personer till sitt första maj-tal i Göteborg.
Foto: Sven Lindwall

Gudrun Schyman närmar sig riksdagen med stormsteg.

I väljarbarometern för maj från Expressen/Demoskop går Feministiskt initiativ framåt med 2,2 procentenheter.

Fi ökar från 0,8 procent till 3,0.

- Det som nu är på gång går inte att hejda, säger Gudrun Schyman.

I väljarbarometern från Expressen och Demoskop gör Feministiskt initiativ en stor framryckning. Med en statistiskt säkerställd ökning på 2,2 procentenheter går Gudrun Schymans parti från 0,8 procent i aprilmätningen till 3,0 procent i majbarometern.

Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop, tror att partiets framgång kan förklaras delvis med att Vänsterpartiet inte gett feminismen tillräckligt med utrymme.

- Vänsterpartiet har valt att fokusera på frågan om vinster i välfärden och kan samtidigt ha tappat något av sin feministiska profil. Det ligger nära till hands att misstänka att det i stor utsträckning handlar om väljare som saknar mer av den tidigare feministiska profilen som nu söker sig vidare till Fi och Gudrun Schyman, säger han till Expressen.

"Det är en tydlig indikation"

När Schyman får reda på att partiet nu ligger bara en procentenhet från riksdagen blir hon märkbart upprymd.

- Vad det rasslar på! Det går undan nu, säger Fi:s talesperson. Diskussionen som varit om att en röst på Fi är en bortkastad röst, eftersom de inte ändå inte kommer in i riksdagen, kan vi lägga bakom oss, menar Schyman.

- Det här är en tydlig indikation på att det här med bortkastade röster, det kan vi glömma. Den tiden är förbi. Vi går framåt i en rasande takt, säger Gudrun Schyman.

Aktivt kampanjarbete

Feministiskt initiativ har fått allt större uppmärksamhet de senaste månaderna och är väldigt aktiva i sitt kampanjarbete, inte minst på sociala medier. Bryter man ned siffrorna ser man att partiet vinner väljare bland unga, studenter och vänstersympatisörer.

Malena Rosén Sundström, stats-vetare vid Lunds universitet, tror att Fi:s framgång har flera förklaringar.

- Det går inte att bortse ifrån att Gudrun Schyman är otroligt energisk och karismatisk. Hon har varit ute och synts väldigt mycket, vilket har börjat ge utdelning. Efter förra valet var det många väljare som uppgav att de hade kunnat tänka sig att rösta på Fi, men valde ett annat parti. När partiet nu börjar synas och väljarna ser att de ökar i opinionen så kanske fler säger att de ska rösta på Fi, säger hon.

Stort gap mellan blocken

Feministiskt initiativ har en tydlig feministisk och anti-rasistisk profil, men har dessutom en lång rad andra sakpolitiska förslag i sitt program, som fri kollektivtrafik, gratis förskola, läxfri och betygfri grundskola och kortare arbetsdag.

Vissa förslag har redan fått kritik för att vara orealistiska och sakna finansiering.

- Det är först när ett parti lägger förslag i riksdagen som det också måste visa på hur de ska finansieras. Än så länge kan Feministiskt initiativ säga vad det vill i den allmänna debatten, däremot kan man ju tänka sig att de får stå till svars, från väljare och politiska motståndare, för alla sina önskningar, har Anders Sannerstedt, statsvetare vid Lunds universitet, tidigare sagt till Expressen.

I juni väntas Fi presentera sitt valmanifest inför riksdagsvalet.

Mätningen i övrigt visar att gapet mellan blocken fortfarande är stort. Alliansen får 36,8 procent och de rödgröna har egen majoritet med 51 procent.

Så gjordes undersökningen

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna: Vilket parti lutar det mest mot för dig?/Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Undersökningsperiod: 29 april-7 maj 2014.

Metod och urval: Telefonintervjuer i enlighet med standard för slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer. För att tillförsäkra god representativitet kompletteras fasta med mobila telefonnummer. Utvald person i ett hushåll ersätts inte av annan person i samma hushåll.

Antal genomförda intervjuer: 1 250.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Statistisk säkerhet: Uppgången för Feministiskt initiativ är statistiskt säkerställd.


SOCIALDEMOKRATERNA

"Mätningen är intressant eftersom den visar att svenska folket underkände Borgs vårbudget. Vill man att Sverige ska prioritera annorlunda de kommande åren ska man rösta på Stefan Löfven som statsminister."

Carin Jämtin, partisekreterare


VÄNSTERPARTIET

"Vi har en vänstervåg och en feministisk våg i Sverige. Det är förstås bra för vårt parti. Det här är ett historiskt högt snitt för Vänsterpartiet."

Aron Etzler, partisekreterare


MILJÖPARTIET

"Just nu fokuserar vi på EU-valet, sedan följer resten av valrörelsen. Den här mätningen skulle innebära vårt bästa riksdagsresultat någonsin, vilket förstås känns bra att gå in i valrörelsen med."

Anders Wallner, partisekreterare


MODERATERNA

"Jag är övertygad om att när vänsteralternativet till alliansen börjar ge besked om vilken politik de vill genomföra kommer alliansen ha en god möjlighet att vända underläge till valseger."

Kent Persson, partisekreterare


FOLKPARTIET

"Oppositionen lovar allt till alla men utfallet kommer snarare bli massiva skatte- höjningar och ökad bidragspolitik. Vi jobbar långsiktigt för mer kunskap i skolan, ökad jämställdhet och för mer samarbete i Europa."

Nina Larsson, partisekreterare


CENTERPARTIET

"Miljön står mer i fokus inför Europavalet. Viktigt för framtiden, och bra för oss som det gröna borgerliga partiet. Nu lägger vi i en växel till."

Michael Arthursson, partisekreterare


KRISTDEMOKRATERNA

"Det är fortfarande stiltje för vår del. Jag tror att kommande veckor med EU-politik kommer att förändra läget. Våra kandidater syns allt mer och får berätta om vår politik."

Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare


FEMINISTISKT INITIATIV

"Det här är en tydlig indikation på att det här med bortkastade röster, det kan vi glömma. Den tiden är förbi. Vi går framåt i en rasande takt. Det som nu är på gång går inte att hejda."

Gudrun Schyman, talesperson


SVERIGEDEMOKRATERNA

"Historiskt brukar vi se en nedåtgående trend under våren, så även i år. Men nu fokuserar vi på stundande EU-val och försöka nå ut med vår kritik mot monsterbygget i Bryssel."

Björn Söder, partisekreterare

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.