Gudrun Schyman lockade 4 000 nyfikna personer till sitt första maj-tal i Göteborg. Foto: Sven Lindwall
Gudrun Schyman lockade 4 000 nyfikna personer till sitt första maj-tal i Göteborg. Foto: Sven Lindwall

Schymans storslam: "Går inte att hejda"

Publicerad

Gudrun Schyman närmar sig riksdagen med stormsteg.

I väljarbarometern för maj från Expressen/Demoskop går Feministiskt initiativ framåt med 2,2 procentenheter.

Fi ökar från 0,8 procent till 3,0.

- Det som nu är på gång går inte att hejda, säger Gudrun Schyman.

I väljarbarometern från Expressen och Demoskop gör Feministiskt initiativ en stor framryckning. Med en statistiskt säkerställd ökning på 2,2 procentenheter går Gudrun Schymans parti från 0,8 procent i aprilmätningen till 3,0 procent i majbarometern.

Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop, tror att partiets framgång kan förklaras delvis med att Vänsterpartiet inte gett feminismen tillräckligt med utrymme.

- Vänsterpartiet har valt att fokusera på frågan om vinster i välfärden och kan samtidigt ha tappat något av sin feministiska profil. Det ligger nära till hands att misstänka att det i stor utsträckning handlar om väljare som saknar mer av den tidigare feministiska profilen som nu söker sig vidare till Fi och Gudrun Schyman, säger han till Expressen.

"Det är en tydlig indikation"

När Schyman får reda på att partiet nu ligger bara en procentenhet från riksdagen blir hon märkbart upprymd.

- Vad det rasslar på! Det går undan nu, säger Fi:s talesperson. Diskussionen som varit om att en röst på Fi är en bortkastad röst, eftersom de inte ändå inte kommer in i riksdagen, kan vi lägga bakom oss, menar Schyman.

- Det här är en tydlig indikation på att det här med bortkastade röster, det kan vi glömma. Den tiden är förbi. Vi går framåt i en rasande takt, säger Gudrun Schyman.

Aktivt kampanjarbete

Feministiskt initiativ har fått allt större uppmärksamhet de senaste månaderna och är väldigt aktiva i sitt kampanjarbete, inte minst på sociala medier. Bryter man ned siffrorna ser man att partiet vinner väljare bland unga, studenter och vänstersympatisörer.

Malena Rosén Sundström, stats-vetare vid Lunds universitet, tror att Fi:s framgång har flera förklaringar.

- Det går inte att bortse ifrån att Gudrun Schyman är otroligt energisk och karismatisk. Hon har varit ute och synts väldigt mycket, vilket har börjat ge utdelning. Efter förra valet var det många väljare som uppgav att de hade kunnat tänka sig att rösta på Fi, men valde ett annat parti. När partiet nu börjar synas och väljarna ser att de ökar i opinionen så kanske fler säger att de ska rösta på Fi, säger hon.

Stort gap mellan blocken

Feministiskt initiativ har en tydlig feministisk och anti-rasistisk profil, men har dessutom en lång rad andra sakpolitiska förslag i sitt program, som fri kollektivtrafik, gratis förskola, läxfri och betygfri grundskola och kortare arbetsdag.

Vissa förslag har redan fått kritik för att vara orealistiska och sakna finansiering.

- Det är först när ett parti lägger förslag i riksdagen som det också måste visa på hur de ska finansieras. Än så länge kan Feministiskt initiativ säga vad det vill i den allmänna debatten, däremot kan man ju tänka sig att de får stå till svars, från väljare och politiska motståndare, för alla sina önskningar, har Anders Sannerstedt, statsvetare vid Lunds universitet, tidigare sagt till Expressen.

I juni väntas Fi presentera sitt valmanifest inför riksdagsvalet.

Mätningen i övrigt visar att gapet mellan blocken fortfarande är stort. Alliansen får 36,8 procent och de rödgröna har egen majoritet med 51 procent.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag