Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Schymans ex-make: Jag slog Gudrun

Gudrun Schyman talade ut i tidningen Amelia och sa att hennes exman slog henne. Nu talar hennes exman, dokumentärfilmaren Lars Westman, ut om deras stormiga förhållande.
Gudrun Schyman, 56, har i tidningen Amelia berättat att hon under flera år blev misshandlad.
Nu talar hennes exman, dokumentärfilmaren Lars Westman, 66, ut om deras stormiga förhållande.
Alltså... om jag har slagit henne beror ju på vad man lägger in i ordet slag. En örfil, är det misshandel? säger han.
Utåt säger Gudrun Schyman att hon höll masken, att bara några få visste att hon blev slagen. Under många år hade hon och Lars Westman ett förhållande. Han filmade en stor del av deras liv, bland annat när sonen Dans föddes i "Födelsen" 1979. Lars Westman är numera omgift och bor på ön Itaparica utanför Bahia, Brasilien.

Kunde inte bryta upp

Gudrun Schyman berättar i det nya numret av Amelia om återkommande misshandel: – Det var känslan av maktlöshet som fick honom att slå mig. – Det var en fasansfull skräck att bli slagen, att se hur hans blick plötsligt blev kolsvart. Det enda jag kunde tänka var, att nu gäller det att rädda livet. Ändå dröjde det, enligt henne, flera år innan hon kunde ta sig ur det destruktiva förhållandet. Gudrun Schyman.

"Jag räddade henne"

– Jag känner inte igen mig – jag räddade henne från att dö i alkoholism, tillsammans med barnen förstås, säger Lars Westman. – Sen kan man ju diskutera hela tiden – vad är våld? En örfil? Slog du Gudrun?– Alltså... det beror ju på vad man lägger i ordet slag... Det har inte funnits misshandel. Vad är misshandel för dig?– Alltså som jag uppfattar misshandel så är det att många gräl slutar i att man slår ner den andra människan, att det är blodigt. Det är misshandel – det är boxningsmatch. – Sen finns det en psykisk misshandel, att man slår psykiskt mot varandra med ord, eller med tystnader i ett förhållande. Man får blåmärken i själen, och de tar längre tid att läka. Visste du om i förväg att hon skulle berätta om misshandeln?– Nej, hon har inte hört av sig till mig. Jag är inte ovän med henne, jag tycker om henne. Jag ska prata med henne. Det är faktiskt så att det här är det mest betydelsefulla förhållande jag har haft. Det senaste året har vi haft mycket kontakt, vi har varit överens om att tiden tillsammans var den bästa i våra liv. Expressen har sökt Gudrun Schyman för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.