Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

V:s kritik mot Schyman efter orden om att förhandla med Ryssland

Kritiken: ”Som att kompromissa med Hitlertyskland.
Gudrun Schyman.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Gunnar Hökmark.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Den ukrainska sidan bör förhandla med Ryssland för att uppnå fred. 

Det säger den tidigare V- och Fi-partiledaren Gudrun Schyman i P1-morgon.

Nu får hon kritik för sitt uttalande från sitt tidigare parti, Vänsterpartiet, för sina ord.

Ukrainas folk bestämmer själva när och hur de går till förhandlingsbordet,” twittrar partiets utrikespolitiska talesperson, Håkan Svenneling.

Rysslands krig i Ukraina har rasat i över tio månader. Experterna är oense om hur ett realistiskt slut på kriget kan komma att se ut. Gudrun Schyman, företrädare för Klimatalliansen och tidigare partiledare för Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ, vill att förhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina återupptas. 

– Jag tror att det är många som skulle vilja se ett slut på det här orättfärdiga och brutala kriget. Problemet som jag ser det är att det görs väldigt lite för att få i gång fredssamtal. Krigshets trappar upp konflikten, säger hon i en debatt i P1-Morgon och fortsätter:

– Vi vet att det är förhandlingsbordet som gäller förr eller senare. Ju tidigare desto bättre för att spara liv och undvika förstörelse.

Tycker Schyman går Rysslands ärenden

Hennes motdebattör, den tidigare europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (M), tycker inställningen är att gå Rysslands ärenden. Han likställer idén om ukrainska eftergifter vid förhandlingsbordet med Kremls narrativ.

– Krigshetsen finns hos Ryssland, det är de som börjat kriget. Det är väldigt enkelt att avsluta kriget: Ryssland kan dra tillbaka sina trupper. Det är det kravet världen måste rikta mot Ryssland, inte ställa krav på Ukraina.

Han skräder inte orden. 

– Det är som att låta hustrumisshandlaren flytta samman med offret i tron att det blir fred och som att säga att man ska göra kompromisser med Hitler. Hur uppnår du fred med en person som konsekvent brutit alla avtal och ser det som ett sätt att flytta fram sina positioner? fortsätter han. 

Gudrun Schyman säger att hon inte på något sätt försvarar Ryssland. 

– Men om vi ska få fredsinitiativ tagna så måste det finnas två parter som är beredda att sätta sig vid ett förhandlingsbord, svarar Gudrun Schyman.

Kritik från Vänsterpartiet

Mellan 1993 och 2003 var Gudrun Schyman partiledare för Vänsterpartiet.

Nu får hon kritik från sin tidigare politiska hemvist, och dess utrikespolitiska talesperson, Håkan Svenneling.

”En del har frågat om V delar Gudrun Schymans åsikter om Ukraina. Det raka svaret är nej,” skriver han på Twitter. 

”Ukrainas folk bestämmer själva när och hur de går till förhandlingsbordet. Ukraina ska ha fred. Det bästa vore därför om Putin slutar att kriga och Ukraina blev fritt inklusive Krim.”

https://twitter.com/hsvenneling/status/1613506533454905344

Putins desperation: ”Allting har gått fel”

Krigsvetaren Tomas Ries om ryske presidentens pressade läge: ”Har ryggen mot väggen”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.