Gudrun Schyman har varit en stridbar politiker på vänsterkanten sedan 1970-talet. Idag är hon ansiktet utåt i partiet Feministiskt initiativ (Fi) och kampen för ett mer jämställt samhälle är ständigt pågående. Schyman lyfter till exempel fram kvinnors utsatthet i den aktuella flyktingkrisen.
– För dem som kommer hit nu och flyr våldet är det väldigt olika situationer. Kvinnor är mer utsatta än män under hela flykten, säger hon i en intervju i Expressens podcast "Livshjulet".
Hon passar på att ge den rödgröna regeringen en känga som trots att den kallar sig ”feministisk” inte lyfter fram ojämställdheten i samhället eller kvinnors utsatthet i väpnade konflikter.
Vill ta vara på äldres kompetens
Schyman ogillar även dagens "superindividualism" som hon menar gör problem som ligger på en strukturell nivå till köksbordsfrågor. En annan fråga som den forna Vänsterpartiledaren tar upp är samhällets oförmåga att ta tillvara på äldres erfarenhet och kompetens.
– Det finns en åldersdiskriminering i samhället, säger Schyman.
Men äldre har även själva ett ansvar att bli sedda och delaktiga, menar Schyman. Därför uppmanar hon människor i sin egen ålder att inte trappa ner utan att trappa upp - i synnerhet kvinnor.
– Jag brukar säga till kvinnor i min ålder att vi har världens möjlighet och vi är i en ålder när vi inte är rädda för något. Då kan man ta i och höja rösten lite extra.
Lever på en gård
Privat lever Gudrun Schyman med Jacques Öhlund på en gård i skånska Simrishamn. De möttes för 13 år sedan. Då hade hon inga planer på att gå in i en ny relation.
– Jag hade precis avslutat en ganska komplicerad relation, köpt tillbaka mitt hus och gått igenom en behandling för min alkoholism.
Men kärleken gick inte att undvika.
– Jag blev förälskad på ett sätt som jag inte upplevt sedan jag var väldigt ung. Vi var som tonåringar, vi visste inte var vi skulle ta vägen. Det var så starka känslor, berättar Gudrun Schyman.
LYSSNA OCKSÅ: Amy Diamond i "Livshjulet"
Det fanns dock ett problem. Han bodde i Frankrike och han var gift.
Så de började vi mejla till varandra, en dialog som pågick en hel sommar och som landade i att de skulle bli ett par på allvar.
– Vi måste leva med varandra, kom vi fram till, efter en väldigt kort tid.
Slutade dricka sprit
Hälsan brukar vara en fråga som gör sig påmind ju äldre man blir. Gudrun Schyman säger att beslutet att sluta dricka sprit är den största insatsen hon har gjort för sin egen hälsa. Alkoholism är en sjukdom som ofta leder till döden.
Hennes pappa var också alkoholist och därför finns en oro för att hennes barn ska bli alkoholister, även om hon hittills inte har sett några tendenser på att de skulle ha svårt att hantera alkohol. Spritproblemen påverkade även deras relation.
– Det tyngsta har varit att förstå vidden av vad det här betydde i mina relationer till barnen, säger Gudrun Schyman.
Starkt skambelagt
I dag har hon och barnen byggt upp en ny och starkare grund, men det har tagit tid.
– När jag var i behandling var jag tvungen att komma fram till varför jag skulle fortsätta leva. Vad som var så viktigt så att jag skulle kunna övervinna all den här skammen och skulden. Det var mina barn. Att få visa den kärlek jag har till dem som ingen annan kan visa för att jag är deras mamma.
Att alkoholism är så starkt skam- och skuldbelagt beklagar hon.
– Det är ett problem som vi borde prata mer om på samhällelig nivå, om varför det alltid ska vara sprit i samband med umgänge. Det ställer till en massa problem även om det inte handlar om alkoholism, säger Gudrun Schyman.