Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Schyman: Självklart att vi ska samarbeta

Gudrun Schyman positiv till Gustav Fridolins och Jonas Sjöstedts önskan om samarbete.

Gudrun Schyman (Fi) är glad över att både Miljöpartiets Gustav Fridolin och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt säger sig vilja ha med Feministiskt initiativ i en eventuell rödgrön regering.

– De är inte några dumhuvuden, de känner ju vart vindarna blåser, säger Schyman till Expressen.se.

Det har aldrig varit något problem med Gudrun Schymans självförtroende – och det har knappast blivit sämre efter den senaste tidens opinionsframgångar.

I SVT:s Sifobarometer inför EU-valet, som publicerades på söndagen, fick Fi 3,2 procent av rösterna.

I en IPSOS-undersökning inför riksdagsvalet som publicerades den 30 april fick partiet 2,3 procent.

Med de siffrorna hamnar partiet utanför riksdagen, men om framgångarna fortsätter - och Fi tar sig in i riksdagen - vill Gustav Fridolin, MP, och Jonas Sjöstedt, V, se ett samarbete.

"Hon gör ett bra jobb"

Efter partiledardebatten i SVT:s "Agenda" på söndagskvällen var både Fridolin och Sjöstedt positiva till att samarbeta med Gudrun Schyman i en eventuell rödgrön regering.

– Hon gör ett väldigt bra jobb i Simrishamns kommunfullmäktige, men om hon får byta den politiska arenan mot en annan, så tycker jag att det är bra för Sverige.

– Jag samarbetar väldigt gärna med Feministiskt initiativ. Vi behöver en ny, feministisk regering, säger Fridolin.

Jonas Sjöstedt säger:

– Det finns stora beröringspunkter. Det vore oklokt att utesluta ett samarbete i olika frågor. Jag tycker att Gudrun är väldigt skicklig. Jag har väldigt stor respekt för henne.

Gudrun Schyman hade under måndagen fullt upp med sina hempartyn och ett torgmöte, men varken Gustav Fridolin eller Jonas Sjöstedt hade ringt – och då hade det ändå gått flera timmar efter lunchrasten.

Gudrun Schyman säger till Expressen:

– Ingen av dem har hört av sig. De pratar om ett samarbete, men de har inte ställt frågan till mig ännu.

Ska du träffa Gustav Fridolin och Jonas Sjöstedt?

– Nej, vi har absolut inte planerat något, utan jag tror att de bara tänker efter lite. Det är nog så att FI kommer att få en hel del röster och kan komma in i riksdagen, och då är det bra att man tänker efter och ser efter med vilka man kan samarbeta. Vi kommer att ha sådana diskussioner, om vilken grupp vi ska tillhöra i EU-parlamentet om vi kommer in där.

Du känner dig lite smickrad och glad, eller?

– Nej, men jag tycker att det är klokt att resonera. De är inte några dumhuvuden, de känner ju vart vindarna blåser. Och då är det klokt av dem att hålla sig positiva till ett samarbete med Feministiskt initiativ. Annars skulle de nog uppfattas ha för mycket revirtänkande.

"Självklart att vi ska samarbeta"

Kan det inte vara så att Fridolin och Sjöstedt ser att det går bra för Fi och nu vill fiska lite röster från er?

– Nej, det tror jag inte. Däremot – om de skulle uttrycka sig kritiskt mot Feministiskt initiativ och säga, att "dom vill vi inte ha" eller "dom vill vi inte samarbeta med", så skulle de förlora på det. De är ju inte dumma, det är klart att de säger att de gärna vill samarbeta när vi kommer in – och det tycker jag är bra. Det är självklart att vi ska samarbeta.

Det låter på dig som om du är lite sugen på en eventuell ministerpost?

– Nej, vi diskuterar inte några ministerposter, utan nu lägger vi allt krut på valet. Jag har just haft ett hemparty och ska snart ut på ett torg här i Malmö och sen ska jag ha ett hemparty till i dag. Och i morgon, tisdag, åker jag till Umeå, sedan blir det Östersund och Sundsvall och Gävle. Jag jobbar på, säger Gudrun Schyman.