Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Schyman på Lesbos: "Det är totalförvirring"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Feministiskt initiativs ledare Gudrun Schyman befinner sig just nu på Lesbos tillsammans med den svenska organisationen "Vi gör vad vi kan" för att se vilka konsekvenser EU-beslutet får.
Foto: Mimika Kirgios / MIMIKA KIRGIOS
"Det hade varit klädsamt om fler politiker hade varit här för att se hur det blev, men jag har inte sett en enda från något EU-land", säger Schyman.
Foto: Mimika Kirgios / MIMIKA KIRGIOS

Här besöker Gudrun Schyman flyktingkaoset på Lesbos.

Fi-ledaren vittnar om hur grekiska myndigheter nu börjat låsa in människor i övervakade läger.

– Det är en totalförvirring som råder, säger hon.

Det var i söndags som EU-beslutet om att skicka tillbaka båtflyktingar till Turkiet började gälla.

Men trots det fortsätter farkosterna att komma över Medelhavet - samtidigt som situationen på de grekiska öar dit flyktingarna anländer blir allt mer desperat.

Feministiskt initiativs ledare Gudrun Schyman befinner sig just nu på Lesbos tillsammans med den svenska organisationen "Vi gör vad vi kan" för att se vilka konsekvenser EU-beslutet får:

– Det hade varit klädsamt om fler politiker hade varit här för att se hur det blev, men jag har inte sett en enda från något EU-land.

Under måndagen har hon besökt flera olika öppna läger där människor får hjälp med mat, tak över huvudet och mediciner medan de väntar på att ta sig vidare genom Europa. Men verksamheterna - som till stor del byggts upp av olika frivilligorganisationer - håller nu på att raseras enligt Gudrun Schyman.

– Just nu befinner jag mig i ett läger där man tagit emot nästan hundra personer som är särskilt sårbara människor och nu har myndigheterna bestämt att det här ska tömmas, säger Fi-ledaren.

"Fängelseliknande förvaring"

Med hjälp av polis och militär förs människorna i stället in i en tidigare fängelsebyggnad i väntan på deportation till ett annat läger på grekiska fastlandet.

– Det är som en fängelseliknande förvaring med ståltråd och övervakning i flera led. Alla de som kommit hit stoppas in i det här fängelset nu, säger Gudrun Schyman.

Och fortsätter:

– Så här långt är det en totalförvirring som råder. Väldigt få vet hur det här ska fungera och många är bestörta över besluten.

Hon är mycket kritisk till EU:s överenskommelse med Turkiet - som går ut på att för varje båtflykting man skickar tillbaka till Turkiet får en person som befinner sig i ett turkiskt flyktingläger i stället komma till Europa - och menar att avtalet bryter mot de mänskliga rättigheterna.

– Det kommer få väldigt långtgående konsekvenser att man plötsligt accepterar en standard där man inte värnar om mänskliga rättigheter och iscensätter den här handeln med människor.

På tisdagen ska Gudrun Schyman besöka den låsta förvaringen dit inga utomstående personer hittills fått komma in. Därefter åker hon vidare till Aten för möten med olika välgörenhetsorganisationer.

– Nu krävs det att vi får en europeisk mobilisering av alla solidaritetsrörelser. Det är de som bär upp det som är mänskligt i de här systemen, säger Fi-ledaren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.