Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Schyman "omyndigförklarad"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Gudrun Schyman är ekonomiskt omyndigförklarad av riksdagen.
Hon tvingas följa "lex Gudrun".
En specialskriven "lag" som bara gäller för en enda riksdagsledamot - Gudrun Schyman.


Observera att den här artikeln publicerades år 2003. Nu sprids den i sociala medier. 

Förre vänsterledaren sätts i en unik överenskommelse från 12 februari under ekonomiskt förmyndarskap av riksdagsförvaltningen. Hon måste som enda ledamot av riksdagen lämna in sina flygbiljetter tillsammans med fakturan för tjänsteresor. Orsaken är att skattemyndighetens granskning av Schymans deklaration för 2001 avslöjat att hon krävt avdrag för flygresor som riksdagen betalat.  Slarv och tidsbrist Enligt riksdagens bestämmelser ska varje biljett rivas sönder när ledamoten skickar in sin reseräkning. Schyman har i strid med reglerna behållit biljetterna och skickat in dem till skattemyndigheten för att styrka sina avdrag. Hon hävdar att hon inte försökt lura staten på pengar, utan att detta skett på grund av slarv och tidsbrist. Gudrun Schyman har satt sin namnteckning under en överenskommelse som tvingar henne att leva efter riksdagens strängaste reseräkningsregler.  Skärpta rutiner Kerstin Andersson, förvaltningschef vid administrativa kontoret, bekräftar att vänsterpolitikern på grund av regelbrott har fått skärpta redovisningsrutiner.  Är det här en överenskommelse som bara gäller en ledamot, Gudrun Schyman? - Ja, det är riktigt.  Är den här typen av överenskommelser ovanliga? - Ja.  Har man tidigare träffat liknande överenskommelser med ledamöter? - Jag känner till ett fall tidigare. En ledamot fick en särskild redovisningsskyldighet.  - Det var inte i form av en överenskommelse utan efter ett beslut av riksdagsförvaltningen och var ett tidsbegränsat beslut, förklarar Kerstin Andersson.  Partiet får betala Schyman får också bakläxa för att hon lät riksdagen betala en taxiresa för hennes handväska. Expressen avslöjade att Schyman glömde handväskan under ett besök i Dalarna och att hon skickade den med en taxi till Östersund. Resan kostade 3 300 kronor. Riksdagsförvaltningen vägrar att betala och kommer att skicka räkningen till vänsterpartiet. - Vi har inte fattat beslut om vi ska betala fakturan, men det löser sig nog, säger partisekreterare Pernilla Zethraeus. Expressen har förgäves sökt Gudrun Schyman för en kommentar till överenskommelsen mellan henne och riksdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.