Schyman lämnar vänsterpartiet efter bråk

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Vid ett stormigt möte med vänsterpartiets verkställande utskott i fredags diskuterades Schymans framtid. Hon fick kraftig kritik. I dag kom beskedet att Gudrun Schyman avgår och blir politisk vilde i riksdagen - vilket omedelbart drog i gång ett nytt v-bråk.
Foto: MIKAEL MIKAEL

Förre partiledaren Gudrun Schyman lämnar vänsterpartiet efter bråk med partitoppen.

Partiet kräver att hon lämnar sin riksdagsplats   men Schyman vägrar.

Nu ska hon driva feministiska frågor som politisk vilde.

- Jag förutsätter att hon lämnar riksdagsplatsen. Är man invald för ett parti ska man lämna alla förtroendeuppdrag när man lämnar partiet, säger Lars Ohly. Partisekreteraren Pernilla Zethraeus sa efter ett extra partistyrelsemöte vid lunchtid i dag: – Vi förutsätter att Gudrun lämnar sin plats i riksdagen samtidigt som hon lämnar partiet. 

"Ynkligt"

 Riksdagsledamoten Peter Pedersen är upprörd över att Schyman vid dagens möte med partistyrelsen och riksdagsgruppen inte sa att hon lämnat sin plats. - Man kan aldrig hindra någon att lämna ett parti, men det är ynkligt att hon inte lämnar riksdagsplatsen, sa han. Pressekretaren Britta Kellgren tillägger: - Hon har ju inte deltagit så mycket i riksdagsarbetet utan varit mest intresserad av det feministiska arbete – och endast det egentligen. – Hon tycker att feminismen bör prioriteras mer, men hon har inte fått gehör för det. Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly beklagade vid ett besök i Göteborg sin företrädares avgång. - Det är naturligtvis beklagligt. Det är många vänsterpartister som kommer att bli besvikna, särskilt som vi tycker att vi bedriver den bästa feministiska politiken. Det är ologiskt att man lämnar det parti som i verkligheten förändrar så att kvinnors villkor blir bättre, säger Ohly. Hur ser partiets framtid ut med tanke på att Schyman är en av de mest framträdande företrädarna? - Vi står starka i vår politik. Gudrun Schyman hade aldrig varit framgångsrik utan en bra politik och den står vi fortfarande för.

Fick kraftig kritik

 Irritationen inom partiet har varit stor över att Schyman haft en helt egen agenda i riksdagen och bara intresserat sig för jämställdhetsfrågor. Gudrun Schymans framtid diskuterades vid ett stormigt möte med partiets verkställande utskott i fredags. Enligt uppgift fick Schyman under mötet med VU kraftig kritik för att hon valt att driva en egen politisk linje -trots att hon sitter i riksdagen för vänsterpartiet. Schyman ska då ha meddelat att hon beslutat att lämna partiet med omedelbar verkan. Enligt uppgift vädjade partiledningen till Schyman att vänta med att offentliggöra sitt beslut tills efter helgens stora krismöte. Partiledningen insåg att man inte hade råd med den stjärnsmällen också. Rossana Dinamarca (v), Västra Götaland, säger: – Jag känner mig överrumplad. Men Gudrun har inte direkt hymlat med planerna på ett nytt feministiskt parti. Det är tråkig med tanke på partiets situation känns detta inte bra. Men vårt feministiska arbete står inte och faller med Gudrun.

"Väldigt dålig stil"

 För vänsterpartiet kommer avhoppet i sämsta möjliga läge. Partiets opinionssiffror är de sämsta på åratal efter Uppdrag gransknings reportage om partiets intima förbindelser med de tidigare kommunistdiktaturerna i öst. Samtidigt hotas partiet att slitas itu av konflikten mellan konservativa kommunister med partiledaren Lars Ohly i spetsen och förnyare inom fraktionen Vägval vänster. – Sorgligt och väldigt dåligt stil mot partiet. Vi har våra små problem och att försvåra detta ytterligare, en gamla partiledare borde ha känsla för att man inte gör så här. Detta underlättar inte partiets situation. Fortsatt förfall inifrån, säger Lennart Beijer, riksdagsledamot från Kalmar. Britt-Marie Danestig, Östergötland, kommenterar: – Det var inte oväntat. Jag är inte förvånad. Jag har sett det som en process som ledde fram till detta. Om det är så att det finns tankar på ett feministisk parti måste Gudrun lämna partiet. Jag tror att det är en förlust för partiet. För många vänsterpartister har Gudrun betytt mycket. Jag saknar henne.

Många sympatisörer

 Owe Hellberg, Gävleborgs län, menar: – Det är olyckligt att hon lämnar partiet. Hon har massor av sympatisörer i landet men hon känner väl att hon måste jobba annorlunda. Det visar hennes motion om mansskatt. Den konflikten kan vi inte ha. Vi driver en annan ekonomisk politik där feminismen ingår. Gudrun Schyman efterträdde Lars Werner som vänsterpartiets partiordförande 1993. Hon ledde partiet till dess hittills största valframgångar. I januari 2003 tvingades hon avgå efter avslöjanden om att hon under en följd av år i sin självdeklaration yrkat avdrag för utgifter hon inte själv betalat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.