Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Schyman jublar - och öppnar för Folkpartiet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fi:s talesperson Gudrun Schyman öppnar för samarbete med Folkpartiet.
Foto: Cornelia Nordström

En majoritet av väljarna vill att Fi ska ha en plats i regeringen om de rödgröna vinner valet. Och om alliansen vinner vill 46 procent se ett samarbete mellan Fi och alliansen. Det visar en färsk opinionsmätning från Demoskop/Expressen.

Nu öppnar Gudrun Schyman (Fi) för samarbete med Folkpartiet om föräldraförsäkringen om det inte blir regeringsskifte.

- Jag uppfattar det som en liten spark till Stefan Löfven, säger Drude Dahlerup, professor i statsvetenskap och genusvetenskap vid Stockholms universitet.

En opinionsundersökning gjord av Demoskop på uppdrag av Expressen visar att en majoritet av väljarna, 52 procent, tycker att Fi borde ha en plats i regeringen om de rödgröna vinner valet och Fi kommer in i riksdagen.

"En bra grundinställning"

46 procent av väljarna vill se ett Fi-samarbete vid en alliansseger. Bland alliansväljare är stödet för ett allianssamarbete med Fi lägre. 39 procent av alliansväljarna önskar se ett samarbete med Fi om alliansen vinner valet medan 53 procent motsätter sig det.

Fi:s talesperson Gudrun Schyman:

- Det är bra, det visar på att de är väldigt intresserade av att samarbeta. I vilka former vi gör det sen det får framtiden utvisa men det är en bra grundinställning att de ser oss som en samarbetspartner.

Hur ser du själv på ett eventuellt samarbete med den ena eller andra sidan?

- Vi vill ju ha ett regeringsskifte. Men om vi inte skulle få det och kommer in i riksdagen så kan det finnas enskilda frågor där vi kan samarbeta. Det tror jag.

- Jag tänker mig föräldraförsäkringen. Det finns ju partier som vill gå fortare fram.

Vilka partier?

- Jag tänker på Folkpartiet till exempel. Det finns i alla fall folkpartister kring det här som vill ha en acceleration av den här frågan.

Enligt undersökningen anser 73 procent av rödgröna väljare att Fi behövs i riksdagen mot 39 procent av alliansväljarna - en statistiskt säkerställd skillnad. Totalt anser en majoritet av väljarna, 55 procent, att Fi behövs.

- Det är ju väldigt glädjande siffror. Det är otroligt roligt att så många förstår behovet av ett Feministiskt initiativ för att vi ska komma framåt i de här frågorna, säger Gudrun Schyman.

"Få in feministisk politik"

Drude Dahlerup, professor i statsvetenskap och genusvetenskap vid Stockholms universitet, ser Gudrun Schymans kommentar som vink till både S-ledaren och allianspartierna att ge sig in i kampen om jämställdhet.

- Det handlar om att få igenom feministisk politik, oavsett med vem. Dock inte med Sverigedemokraterna skulle jag tro.

Hon poängterar att Fi och de rödgröna är eniga när det handlar om en extra pappamånad.

- Det här handlar inte om att göra upp med alliansregeringen mot de rödgröna.

På frågan om det kan vara aktuellt att samarbeta om föräldraförsäkringen med Fi svarar Elin Boberg, pressekreterare för Jan Björklund (FP) nej.

- Vi går ju till val med alliansen. Det har vi varit väldigt tydliga med att det är vårt regeringsalternativ, säger hon.

Expressen har sökt Stefan Löfven via hans pressekreterare Erik Nises men de avböjer att kommentera.

I en väljarbarometer, som presenterades i söndags, inför EU-valet gjord av Sifo på uppdrag av SVT fick partiet 3,2 procent.


LÄS PATRIK KRONQVISTS LEDARKRÖNIKA OM FI HÄR

SÅ GENOMFÖRDES UNDERSÖKNINGEN

MÅLGRUPP: Den röstberättigade allmänheten

FRÅGOR: Feministiskt initiativ, som leds av Gudrun Schyman, ökar i opinionsmätningarna. Om den rödgröna oppositionen vinner valet och Fi kommer in i riksdagen, tycker du att de borde samarbeta med Fi?

Om alliansen vinner valet och Fi kommer in i riksdagen, tycker du att de borde samarbeta med Fi?

Behövs Feministiskt initiativ i riksdagen?

UNDERSÖKNINGSPERIOD: 5 maj 2014.

METOD & URVAL: Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade webbpanel.

ANTAL GENOMFÖRDA INTERVJUER: 1015 intervjuer

VÄGNING: För att justera eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder och partisympati.

BESTÄLLARE: Expressen

MÄTINSTITUT: Demoskop

FOTNOT: Ja-svaren i undersökningen avser dem som svarat "ja, absolut" eller "ja, kanske". Nej-svaren avser dem som svarat "nej, helst inte" eller "nej, absolut inte". De som svarat "Vet ej" redovisas inte.

Statsvetarna svarar

1. Vad tror du om Fi:s chanser att komma in i EU-parlamentet?

2. Och partiets chanser att komma in i riksdagen?

3. Vilket parti tror du kommer förlora flest röster till Fi?

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet:

1 Det är lite kort till EU-valet men eftersom väljare kan testa alternativ, eftersom det är ett lägre rankat val, så är det möjligt att det är lättare för Fi att komma in eller nå framgång. Framgång som man sen kan rida på till riksdagsvalet.

2 Jag tror att det står och väger men det är inte omöjligt. Om frågor som är Fi:s hjärtefrågor diskuteras som de nu har gjort så har man nog chans. De har också en väldigt skicklig talesperson i Gudrun Schyman.

3 Eftersom Vänsterpartiet driver feminismfrågan så hårt är det möjligt att det är S som förlorar. De står och stampar i opinionen och det beror på att några går till V, några till MP, möjligen någon åt borgliga och SD, och kanske också till Fi.

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet:

1 För en så här ny rörelse, precis som det var med Piratpartiet och tidigare Junilistan, är det tydligt att EU-parlamentet kan vara inom räckhåll. Vi har ett lägre valdeltagande och människor som har ett starkt politiskt engagemang röstar i större utsträckning. Det är i de kretsarna som Fi röner ett särskilt intresse.

2 Vi har redan åtta partier och några av dem ligger illa till. Det är ett högre valdeltagande och en annan typ av frågor som står på spel. Det är svårare för ett nytt parti att ta sig in.

3 Fi ligger närmast de rödgröna men också mittenliberalerna, till exempel Folkpartiets väljare. I riksdagsvalet kan det vara nya väljare och andra som röstat blankt tidigare. I EU-valet kanske Piratpartiets väljare eller V och MP.

Fick 3,2 procent i ny väljarbarometer

Feministiskt initiativ bildades år 2005 med målet är att sätta feministiska frågor högst upp på dagordningen.

• Partiet hade 4 maj 2014 cirka 12 000 medlemmar.

• Talespersoner: Stina Svensson, Sissela Nordling Blanco och Gudrun Schyman.

• I år kandiderar Fi både till riksdagsvalet - med Gudrun Schyman som förstanamn, och till EU-valet med Soraya Post som toppkandidat.

• I en färsk väljarbarometer inför EU-valet gjord av Sifo på uppdrag av SVT fick partiet 3,2 procent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.