Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Schyman: Inget tyder på att Ryssland skulle angripa Sverige

Gudrun Schyman (Fi) och Fredrik Federley (C) inför "Bara politik" i Expressen TV Foto: MARTINA HUBER
Gudrun Schyman anser inte att det finns ett militärt hot från Ryssland, varken mot Sverige eller något annat EU-land. Foto: MARTINA HUBER

Feministiskt initiativ vill skära ner försvaret med 14,2 miljarder kronor. 

Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrik Federley undrar hur Sverige ska försvara sig utan en armé.

– Förhoppningsvis har vi jobbat framgångsrikt med en nedrustning som också spridit sig till andra länder, säger Gudrun Schyman i en debatt mellan Federley och Fi-ledaren under kvällens avsnitt av ”Bara politik. ”

Gudrun Schyman anser inte att det finns ett militärt hot från Ryssland, varken mot Sverige eller något annat EU-land. Det säger hon under kvällens ”Bara politik.”  

– Det finns ingenting som tyder på att Ryssland skulle angripa Sverige militärt eller något annat EU-land militärt, säger hon och fortsätter: 

– Ryssland har en militär kapacitet, det är inte det, men det finns ingenting som talar för att det finns en sådan plan, säger hon. 

 

LÄS MER: Ryska specialförband i drönarövning vid Östersjön

 

”Väldigt naivt”

Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrik Federley, som Schyman debatterar mot, håller inte med. 

– Jag skulle säga att det är väldigt naivt. Vi har en pågående ockupation från rysk sida av ett granland till oss, Ukraina, där man tagit Krim-halvön gentemot alla internationella konventioner, all internationell rätt där vi inte har något att sätta emot, säger han och tar bland annat upp hur Ryssland tidigare kränkt Sveriges både luft- och vattenrum. 

 

LÄS MER: Försvarsmaktens nya krav: 10 miljarder extra

 

Vill skära ner försvaret

Feministiskt initiativ vill som enda politiska parti i Sverige i dag spara kraftigt på försvaret. Partiet vill skära ner försvaret med 14,2 miljarder kronor. De vill i stället "omrusta" militären och införa ett ”försvar mot mänsklig säkerhet. ”

– Det betyder att vi kan möta katastrofer som klimathot, väder, terrorattacker. Vi vill civilisera flera av försvarets verksamhet i form av flyg och båtar som kan spana efter sårbarhet, säger Schyman i debatten. 

Gudrun Schyman anser inte att det finns ett militärt hot från Ryssland, varken mot Sverige eller något annat EU-land. Det säger hon under kvällens ”Bara politik.” Foto: MARTINA HUBER

 

LÄS MER: Uppror i M – efter petningen av Hanif Bali 

 

Fredrik Federley å sin sida menar att en nedskärning skulle leda till en ökad osäkerhet. 

– Dessutom är det så att vi inte längre kan lita på att USA ska stå för vårat försvar i Europa och våran säkerhet. Det var redan Obama tydlig med, säger han och poängterar att det måste satsas mer på försvaret. 

Hoppas nedrustning sprider sig

Schyman menar att nedrustningen sedan Berlinburens fall i slutet av 1980-talet och ickevåld som har givit oss de stora förändringarna i Europa. 

Men Federley är skeptisk och frågar Fi-ledaren: Hur ska vi försvara oss den dagen vi inte längre har en egen armé? 

– Förhoppningsvis har vi jobbat framgångsrikt med en nedrustning som också spridit sig till andra länder. För denna idioti som drivs av extrem vapenindustri, inkomster, pengar måste vi komma förbi, säger Gudrun Schyman.