Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Schyman: Desperat och huvudlöst förslag

Gudrun Schyman. Foto: Christian Örnberg
Anna Kinberg Batra. Foto: Nils Petter Nilsson

Anna Kinberg Batra är positiv till Gustav Fridolins utspel om fotboja.

Gudrun Schyman däremot kallar förslaget för desperat och huvudlöst - och tror att det kan innebära dödsstöten för Miljöpartiet som riksdagsparti.

– Det kan för många ha varit droppen där man känner "Nu har de gått för långt". Det fanns ingen rim och reson, bara desperation, säger partiledaren för Feministiskt initiativ.

I onsdagskvällens upplaga av Expressens "Bara Politik" ställde sig Moderatledaren Anna Kinberg Batra bakom språkröret och utbildningsministern Gustav Fridolins uppmärksammade förslag om att ge fotboja till personer som har fått ett avvisningsbeslut och som bedömts vara säkerhetsrisker.

– Ja, kanske ett steg av flera, menade Kinberg Batra och gick därmed på tvärs mot vad flera företrädare från såväl allianssidan som vänsterhåll, har uttryckt.

 

LÄS MER: Knivarna slipas inom Moderaterna efter Anna Kinberg Batras helomvändning

 

En av dem som reagerade på Gustav Fridolins utspel i fredags var Fi-ledaren Gudrun Schyman som retweetade ett inlägg på sitt Twitter-konto:

"Tycker det ändå känns rätt rimligt att ba sätta en fotboja på Fridolin i stället?"

– Ja, det gjorde jag, och innan dess hade jag skrivit en kommentar om vem som borde ha fotboja egentligen. Det är ett förslag som gör att man bara baxnar, säger Gudrun Schyman när hon ombeds utveckla sitt ställningstagande.

– Jag har ärligt talat inte en aning om hur de resonerar på högkvarteret men de är otroligt trängda med de här sjunkande opinionssiffrorna som inte förvånar någon. Miljöpartiets huvudmål verkar vara att visa att de är regeringsdugliga och då verkar de vara beredda till precis vad som helst, säger Fi-ledaren som menar att MP:s utspel andas desperation.

Gudrun Schyman: "Det var så illa genomtänkt"

– Det var så illa genomtänkt, både rent ideologiskt och praktiskt. Det ska svara mot vaddå? Att vi ska börja se på människor som inte har sina papper i ordning och som har flytt hit, som brottslingar? Och vad ska den här fotbojan förhindra? frågar sig Gudrun Schyman som inte är förvånad över vare sig Moderaternas och Anna Kinberg Batras ras i opinionen de senaste månaderna, eller det faktum att Feministiskt initiativ har fått sällskap kring och under riksdagsspärren av såväl Miljöpartiet som Kristdemokraterna.

 

LÄS MER: Miljöpartiet under riksdagsspärren i ny Sifo-undersökning

 

– De är välkomna i gänget så att säga. Och nej, jag är inte förvånad alls. Miljöpartiets kärnväljare ligger runt 2-2,5 procent och med den politik de nu för har de lämnat mycket av det som har varit deras själ i politiken. Jag tror många känner sig besvikna på partier som man har röstat på och där man nu kan se den här dramatiska omsvägningen i flyktingpolitiken.

Kan förslaget om fotboja få ännu längre gående konsekvensen för MP inför valet?

– Ja, det tror jag. De här mätningarna var gjorda innan. Jag tror att de här huvudlösa förslagen slår ner som "nu har de väl helt tappat koncepterna". Det är synd, vi behöver ett bra miljöparti.

Feministiskt initiativs uttalade hållning i migrationspolitiken och avvisningar har varit en allmän flyktingamnesti, där man vill stoppa alla utvisningar.

"Människor som har tagit sig ända hit ska få stanna"

På frågan om detta fortfarande gäller, svarar Gudrun Schyman:

– Vi har en reglerad invandring och vi tycker att den ska gå i den riktingen att den ska bli mer generös. Allt sker inte över en natt naturligtvis men vi tycker att vi ska arbeta för att nå ett tillstånd där det är möjligt för människor att röra på sig.

– När det nu gäller människor som är på flykt från länder som vi har varit med och beväpnat så ska människor som har tagit sig ända hit få stanna.

Även om det gäller en person gjort sig skyldig till terroristbrott eller har pekats ut som en säkerhetsrisk för Sverige?

– Han ska naturligtvis straffas och han ska straffas enligt samma regler som andra straffas. Vi kan inte ha olika lagstiftning för olika personer.

– Det är rättsväsendet som ska verka. Vid vilket medborgarskap ska rättsystemet inte vara lika, det är det som är frågan. Vi tror att det är bra att vi behandlar människor lika, vilket inte betyder att människor inte ska straffas, säger Gudrun Schyman.