Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Kommer bli ett val fullt av hot och hat”

Expressens Malin Roos mötte Gudrun Schyman i Gladsax.
Foto: Christian Örnberg
Det kommer att bli ett hårt val, spår Gudrun Schyman.
Foto: Christian Örnberg
Gudrun Schyman har inga planer på att dra sig tillbaka.
Foto: Christian Örnberg

GLADSAX. På tisdag lägger sig Gudrun Schyman på operationsbordet.

Det går inte längre, höftkulan måste bytas om hon ska klara valrörelsen.

Partiledaren för Feministiskt initiativ är inställd på att det kommer blir tuffare än någonsin, och då syftar hon varken på sin fysiska hälsa eller på riksdagsspärren.

– Det kommer att bli en valrörelse full av hot och hat, konstaterar Gudrun Schyman, 69, som bara önskar sig en sak när hon fyller 70.

Ge det någon vecka och rapsfälten kommer att explodera, knopparna på magnolian brista, hon kommer knappt se havet från köksfönstret, för allt det gröna.

Hon har byggt en låda runt potatisen och älskar att kunna gå rakt ut och hämta sallad, men ptroo, innan ni ens tänker tanken:

– Visst, jag skulle kunna dra mig tillbaka och odla morötter för hela slanten.

– Men det tänker jag inte. Jag tycker att jag har så mycket att säga, så mycket kunskaper och erfarenhet, och det behövs som motvikt till all dumhet som pågår. Jag har svårt att stå ut, säger Gudrun Schyman.

Schyman gick med i Vänsterpartiet för 40 år sedan

I år är det 40 år sedan hon gick med i Vänsterpartiet och började den politiska karriär som sedan 2005 har handlat om ett idogt missionerande för Feministiskt initiativ, den där vyn över Hanöbukten på Österlen har hon inte sett ihjäl sig av sedan valsmällen 2014.

Vyn i Österlen är något som Gudrun Schyman inte tröttnat på.
Foto: Christian Örnberg

– Jag åkte direkt på eftervalsturné, kammade igenom alla län, uppifrån och ner. När hela landet var klart fortsatte jag med vad jag kallar för en mellanvalsturné, hela landet igen. Det har jag hållit på med fram till nu, jag har bara Västervik och Kalmar kvar.

– Jag gör tre städer om dagen, frukostmöte, lunchmöte och kvällsmöte, perfekt.

Jag kan känna igen mig i Fröken Frimans krig

Och det för ett parti som inte kom in i riksdagen. Varför skulle folk rösta på Fi när man nu VET att det var en röst i soptunnan?

– För att det var många som såg framgången, att det är helt möjligt. Jag tänker långsiktigt. Valrörelsen var en enorm framgång, vi gick från 0,4 procent till 3,12 och kom in i 13 kommuner. Det handlade om 50 000 röster, det är inte mycket i sammanhanget. Efter valet var det dags att börja bygga organisationen, så det var bara att åka.

– Jag kan känna igen mig i Fröken Frimans krig, de här kvinnorna som åkte runt med rösträttsreformen.

Gudrun Schyman: ”Mer tid i dag”

Du har tidigare sagt att det är viktigt att ha ett vanligt liv vid sidan av politiken, är det inte lika viktigt längre?

– Nu har jag inga små barn, jag har mer tid i dag. Men det har blivit viktigare för mig med tanke på den politiska utveckling som är. Jag tycker om att röra mig på flera arenor. Det är därför jag sitter i fullmäktige och i kommunstyrelsen här i Simrishamn, säger Gudrun Schyman och berättar att de lokala frågorna handlar om fiske och frukt, bättre tågförbindelser till Lund och Malmö och så Tornet, det som Österlen-grannen och musikern Ulf Lundell har gjort rikskänt efter sin långdragna strid mot konstverket som han anser bjuder besökarna fri sikt in i hans vardagsrum.

Nu när barnen vuxit upp har Gudrun Schyman mer tid över för annat.
Foto: Christian Örnberg

– Jag är för Kiviks Art. Ulf Lundell har betett sig oerhört märkligt. Nu har det gått så långt upp som det kan gå. Det är tragiskt hur han har snöat in sig, nästan lite rättshaveristiskt, säger Gudrun Schyman och återgår till sitt resonemang.

Schyman: Många känner sig besvikna

– Jag märker att det kommer en bredare publik till Fi nu än i valrörelsen, i både ålder och kön. Många känner sig besvikna på partier som man har röstat på, det kan vara Miljöpartiet, Socialdemokraterna. Den här dramatiska omsvägningen i flyktingpolitiken har gjort människor frustrerade. Därtill utvecklingen i Europa och USA. Den veckan som Trump blev vald till president kom det fler folk till våra möten.

– Men det räcker inte med att trycka på like-knappen, vi måste ut och träffas, mötas.

Omsvägningen i flyktingpolitiken har gjort människor frustrerade

Fast måste vi? Carl Bildt sitter och pratar världspolitik med världens ledare på Twitter. 

– Jo, det är konstigt. Jag vet inte vad Carl Bildt har för sig nuförtiden men jag följer honom också. Feministiskt initiativ är störst på sociala medier (antal följare, reds anm) men sociala medier är inte organisering. Jag har själv 130 000 följare på Twitter. Ibland känner jag "guuud", det är svårt att föreställa sig. Men alla som följer är ju inte supportar.

Gudrun Schyman har 130 000 följare på Twitter – men det är också mycket hon får blockera.
Foto: Christian Örnberg

– Jag blockar hela tiden. I dag var det en som skrev "Jag önskar att Gudrun Schyman blev våldtagen av tio män med stor kuk". Jag bryr mig inte om att titta på vem som skriver och letar aldrig i trådar. Jag uppmanar väldigt många att låta bli, för jag har sett hur det kan förstöra människor.

Kollegan Victoria Kawesa har fått motta hot

Jag hörde en radiointervju med din nya partiledarkollega Victoria Kawesa där hon berättade att hon redan fått mängder av hot och hat sedan hon tillträdde. 

– Ja, hon lever med det hela tiden. Jag kan bara stötta och finnas där. Vi pratar om det mycket, att det kommer att bli en valrörelse full av har och hot, det kommer att bli jättetufft. Då är det bra att jag har varit med så länge och har erfarenhet.

– Själv får jag inte särskilt mycket, det ringer ibland och en del mejl. Men målet för de som håller på är att människor ska tystna och det är väl ingen längre som tror att jag kommer att göra det.


Victoria Kawesa – även hon partiledare för Fi – har utsatts för hat.
Foto: Cornelia Nordström

Men du har varit utsatt?

– Ja, jag hade en del hot och så när jag var partiledare för Vänsterpartiet. I perioder hade jag skydd med mig, folk som gick både framför och bakom. Det går att leva med det också men det är ju inte roligt. Första valrörelsen med Feministiskt initiativ hade jag med mig Säpo eftersom jag satt kvar som politisk vilde i riksdagen. Det var otroligt bra.

– Man kan säga att jag delegerade rädslan till dem, för jag kan inte stå på gator och torg om jag ska undra vad det är som rör sig i buskarna. När de försvann har jag mentalt fortsatt att delegera rädslan, fast de inte är där.

Schyman om attentatet i Stockholm

Vad gjorde du den 7 april?

– Jag var här hemma. Det var hemskt det som hände i Stockholm. Men det var imponerande att se att det funkade så bra och alla dessa människor som spontant öppnade sina hem och sina bilar. Det är just den rörelsen som är den starkaste i samhället och det är precis den rörelsen regeringen spottade i ansiktet när man sa att man inte kunde garantera säkerheten.

Precis den rörelsen regeringen spottade i ansiktet

– Här har man ett läge, i stället börjar man att prata om fotbojor och repression. Istället för att beväpna värnpliktiga kan man använda den här starka viljan av att finnas för andra när det blir kris. Man hade kunnat använda det till att bjuda in till det som vi i Fi kallar för civil medborgarutbildning. Så att fler ska veta, vad gör vi om det blir en katastrof.

”Vi talar om mänsklig säkerhet”

En civil medborgarutbildning, skulle det stoppa en terrorist eller hjälpa om ryssen kommer?

– Jag tror inte att ryssen kommer. Hela idén om militarism som lösningen på någonting har visat sig vara fel. Militarismens misslyckanden kan vi se från Syrien, Irak och Afghanistan. I stället för militärisk säkerhet så talar vi om mänsklig säkerhet, att se till att människor har de basbehov som behövs för att känna trygghet, som bostad, försörjning och mat. I dag har vi gated communities på ena sidan och slum på andra, det är det där som ger upphov till konflikter.

– Jag tror inte att ryssen kommer, säger Gudrun Schyman.
Foto: Christian Örnberg

– Då går det inte att bjuda över varandra i antal poliser. Vi måste se komplexiteten och inte tro att det går att göra några snabba klipp.

Hur ser du på att ni enligt de senaste opinionsmätningarna har fått sällskap kring riksdagsspärren av MP och KD?

– Ja, en massa kompisar har vi fått, de är välkomna. Jag träffar miljöpartister både lokalt och överhuvudtaget och de tycker att det är besvärligt. I Vänsterpartiet fanns det här med Kamrat 4 procent, där socialdemokrater röstade på V, men jag tror inte att den rörelsen finns när det gäller Miljöpartiet. Väljarkåren i S har aldrig varit särkslit positiva till Miljöpartiet.

”Vi skulle in i riksdagen”

– De satsade allt i valrörelsen på att bli tredje största parti. Fridolin och Romson stod och sa det. När man börjar uttrycka sig i de termerna pratar man om makt och inte om vad man vi förändra. Och det straffade sig. De var rusiga av framgången i EU-parlamentsvalet.

Nåja, Fi-folket var ganska uppspelt också som jag minns det?

– Ja, att vi skulle in i riksdagen, men det är en annan sak. De har väldigt målmedvetet satsat på maktfrågan.

Expressens Malin Roos mötte Gudrun Schyman i Gladsax.
Foto: Christian Örnberg

Men det här flängandet du håller på med, handlar det inte bara om att du saknar makten?

– Nej, jag gör inte det, jag saknar en bättre politisk diskussion. Det är bekymmersamt att det i dag bara handlar om vem som ska vara med vem, det här maktspelet gör människor förtvivlade. Reaktionen blir "där sitter politikerna på sina feta bakar med sina feta arvoden och har inte en susning om min verklighet", och så röstar man på Sverigedemokraterna.

Jag saknar en bättre politisk diskussion

– Varför pratar man bara om vilken syn de har på invandring men inte så mycket mer. Varför utmanar inte riksdagen Sverigedemokraterna i kulturpolitisk debatt och frågar vilka som ska få gå på biblioteken. Det är fan inte vem som helst. Hur många vet att de vill återinföra sambeskattningen? Hur många vet vad det betydde för kvinnor när den avskaffades?

S har en annan tanke kring jämställdhet

Att det är tre kvinnliga partiledare i alliansen mot tre män på vänsterkanten, är det en slump?

– Absolut inte. Centerpartiets kvinnor har aldrig varit hemmafruar, deras jobb var en ovärderlig del i produktionen, jordbruket, därför har man haft en annan syn på kvinnor i jobb. Karin Söder var ju också första kvinnliga partiledaren. De borgliga partierna har inga problem med att ha pigor, eller att enskilda kvinnor gör karriär, även om det är på andra kvinnors bekostnad. S har en annan tradition och en annan idé om jämställdhet, där stod hemmafruarna som spön i backen.

Kommer Gudrun Schyman bli Sveriges första kvinnliga statsminister – nja, hon vet inte om hon hinner med det.
Foto: Christian Örnberg

Vem blir Sveriges första kvinnliga statsminister?

– Haha, ja du. Ett tag trodde väl många att det skulle vara Anna Kinberg Batra, men det tror inte jag. Jag hade ju tänkt att jag skulle bli det, men jag är inte säker på att jag hinner.

– Jag har som idé att det som ska göras ska göras inom min livstid och det innebär att jag accelererar hela tiden. Det är därför jag åker på de här ständiga turnéerna. Det står ju gubbar i EU-parlamentet och på fullt allvar säger att kvinnor inte ska ha lika mycket betalt. Vi är där, nu.

Göran Persson ”var svår”

Jag får för mig att du är långsint, rätta mig gärna, men vad har du och Göran Persson för relation i dag till exempel?

– Vi fick en väldigt bra relation på slutet, i dag kramar vi om varandra om vi ses, men det tog jättelång tid. Han var svår. Men det handlar om makt. Vi samarbetade ju under många år och han såg inte med blida ögon på Vänsterpartiets framgångar.

Vi fick en väldigt bra relation på slutet

För att du var vänsterpartist, för att du var du eller för att du var kvinna?

– Det var säkert en kombination av alltihop. Den sista valrörelsen bröts isen och det tror jag handlade om att han förstod att de inte skulle få en egen majoritet. På ett mänskligt plan var det befriande. Jag hade inte problem med någon annan partiledare och att jag då skulle ha problem med den som jag skulle samarbeta mest med, var en mycket märklig situation. Man måste kunna skilja på person och politik. Det finns skitstövlar överallt men också bra människor. Det störde mig och jag slet verkligen med frågan.

Slet han lika mycket? 

– Nej, haha, han försökte spjärna emot.

”Jag har alltid gillat Sjöstedt”

Vad har du för kontakt med Jonas Sjöstedt? 

– Det är längesedan vi träffades nu, vi åt en lunch ihop för ett år sedan kanske men jag tycker att han är väldigt bra. Han var vår första kandidat i första EU-parlamentsvalet när jag var ordförande i Vänsterpartiet så vi hade en valrörelse tillsammans. Jag har alltid gillat honom.

– Jag har ju inte befunnit mig i maktens korridorer på ett tag. Som före detta folkvald har man tillträde till riksdagen, jag skulle kunna gå dit och lyssna på debatter eller ta en kaffe i fiket, men jag har aldrig satt min fot där efteråt.

Jag har lagt ned för mycket tid på hopplösa relationer, berättar Gudrun Schyman.
Foto: Christian Örnberg

Varning för udda fråga, men jag lyssnade på ditt sommarprat från 1996 på vägen hit och hoppade till när du gjorde en slags självvald "Lill-Babs" och rabblade namnen på en mängd karlar du har haft i livet. Det tog liksom aldrig slut. Har de här relationerna med män hjälpt eller stjälpt dig på den feministiska vägen?

– Som feminist numera kan jag säga att jag har lagt ner alldeles för mycket tid på det där, absolut. På hopplösa relationer, på att hålla ihop, hålla isär, hålla ut. Tänk om jag hade haft den kunskapen och medvetenheten som jag har i dag av hur strukturerna ser ut. Då hade många saker blivit mycket bättre.

”Var väldigt fast i könsrollerna”

Har du varit rädd för att vara ensam eller bara lätt för att bli kär?

– Jag har varit kär i de som jag har levt med under äktenskapsliknande former. Sen har jag haft en massa, eller massa, men kortare relationer som inte var syftande till att var annat än korta relationer. Jag var väldigt fast i könsrollerna i mina tidiga relationer och har haft svårt att ta upp konflikter. Men när jag väl kommit fram till att det inte funkar har jag gått. Det är alltid jag som har brutit upp. Kvar har den andra suttit och undrat "Vad fan var det som hände?". Det är inte smart, inte klokt, men så har jag gjort.

Jag var väldigt fast i könsrollerna i mina tidiga relationer

– Nu lever jag för första gången i en relation där jag känner mig helt fri. Det är fantastiskt. Men vi träffades i sen ålder. Jag hade just köpt tillbaka det här huset, avslutat en besvärlig relation och gått igenom det här med min alkoholism. Alla var glada och jag och tänkte "Gud, vad skönt, nu ska jag vara ensam". Då träffade jag Jacques.

– Jag har gått i femårsintervaller, var femte år har jag bytt relation eller jobb eller bostad. Nu har jag inte bytt på länge.

Satsar på valet – med ny höftkula

Fast du har en höftoperation som väntar, hur illa är det? 

– Det är kulan som är utsliten och ska bytas, det finns inget brosk kvar. Jag har gått med det i ett år och tänkt "det går säkert över" men det gjorde det inte. Det är nu jag måste göra det. Som läkaren sa: man får fräsa upp lite i bäckenbenet, banka och sen pressa ner den här grejen i märgen. De sågar av den där knölen. Jag ville egentligen bli sövd men då fungerar inte smärtstillande. Nu ska jag få sömnmedel så jag slipper ligga och lyssna på det där hantverket med såg, hammare och spik.

Nu laddar Gudrun Schyman för en operation.
Foto: Christian Örnberg

– Men det sitter ju inte i huvudet i alla fall, jag får väl hoppa runt på mina kryckor.

– De har sagt sex till åtta veckor men det har inte jag tid med. Jag ger det två, sen har jag ett möte i Stockholm, säger Gudrun Schyman som fyller 70 på valåret nästa sommar.

Så det här kan ni betrakta som en annons där hon undanbeder sig uppvaktning.

– Håll igen med firandet till valdagen. Alla som vill ge mig en present får göra det genom att rösta på Fi.

FAKTA

Namn: Gerd Gudrun Maria Schyman.

Född: 9 juni 1948 i Täby.

Bor: Klockaregården i Gladsax, Simrishamn och en övernattningslägenhet i Malmö.

Familj: Sambon Jacques Öhlund, vuxna barnen Dan och Anna, ett barnbarn.

Politisk karriär: Riksdagsledamot i Vänsterpartiet (kommunisterna) 1988–2006, partiordförande för Vänsterpartiet 1993–2003. Sedan 2005 och bortsett från en period 2011-2013, partiledare för Feministiskt initiativ som hon var med och grundade. Representerar Fi i kommunfullmäktige i Simrishamn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.