Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Schyman bojkottar Almedalen i protest

Fi bojkottar Almedalsveckan i protest mot att nazister fått hyra mark av Region Gotland.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Nordiska motståndsrörelsen – här när ett tumult utbröt på Medborgarplatsen i Stockholm – har nu fått hyra plats av Alemdalsveckans arrangörer.
Foto: / POLISEN
– Det går inte att använda yttrandefriheten eller mötesfriheten som argument för detta, säger Gudsrun Schyman.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Gudsrun Schyman har tidigare varit en flitig gäst vid Alemadalsveckan på Gotland.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Feministiskt initiativ kommer att bojkotta politikerveckan i Visby i protest mot att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen fått hyra plats av arrangörerna.

– Det går inte att använda yttrandefriheten eller mötesfriheten som argument för detta, då nazisternas blotta närvaro exkluderar väldigt många människor att vara på plats och delta i det demokratiska samtalet, säger Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ

Gudrun Schyman och Feministiskt initiativ, Fi, har under flera år hållit en hög profil under Almedalsveckan. När de andra partiledarna har talat i Almedalsparken har Schyman fått hålla till på Donners plats och samlat relativt många åskådare.

Feministiskt initiativ protesterar mot arrangörerna av Almedalsveckan

Mest uppmärksammat blev hennes manifestation för sju år sen när hon eldade upp 100 000 kronor i protest mot lönegapet mellan män och kvinnor.

Gudrun Schyman eldar upp 100 000 kronor på Donners plats i Visby under Almedalsveckan 2010.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Men inför årets politikervecka har Fi med partiledarna Gudrun Schyman och Victoria Kawesa beslutat om bojkott i protest mot att Region Gotland, som arrangerar Almedalsveckan och upplåter mark till aktörer som vill synas, har låtit nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, hyra plats för propagandaspridning och tal.


LÄS MER: Nazister kommer tala under Almedalsveckan  


– Genom att bojkotta Almedalen markerar Feministiskt initiativ mot legitimeringen av rasism och nazism, samtidigt som vi vill visa vår solidaritet med alla de, personer och organisationer, som på grund av det påtagliga hotet tvingas till tystnad på plats eller inte alls närvarar i Almedalen, säger Victoria Kawesa, en av två partiledare för Feministiskt initiativ.

Schyman: Våldsbejakande extremister

– Region Gotland och Polisen har gett tillstånd åt våldsbejakande extremister dömda för mord, dråp och andra våldsbrott att delta på den demokratiska mötesplats Almedalsveckan utger sig för att vara, säger partiledarkollegan Gudrun Schyman.

Polisens bilder från ett nazistupploppet på Medborgplatsen förra året.
Foto: / POLISEN

Region Gotland har försvarat beslutet att upplåta plats till NMR.

– Vi har yttrandefrihet i Sverige och vi har inte mandat att säga nej till någon som vill vara här, har Mia Stuhre, projektledare för politikerveckan, sagt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.