Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Schweiziska barn och gravida får inte vaccin

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Myndigheterna i Schweiz godkänner inte att det vaccin mot den nya influensan som används i Sverige ges till gravida och barn. Men svenska myndigheter förstår inte den bedömningen, och WHO rekommenderar att gravida kvinnor vaccinerar sig - oavsett vilket godkänt vaccin som används.

Världshälsoorganisationen WHO lämnade på fredagen en global uppdatering om läget för svininfluensan och det är tydligt att mycket unga barn samt gravida kvinnor löper störst risk att bli så sjuka att de behöver sjukhusvård.

 Sammanlagt är nu tre personer i Sverige, en gravid kvinna och två män, så svårt sjuka att de får vård med konstgjord lunga, Ecmo.

 Gravida löper tio gånger högre risk att behöva intensivvård för influensan än befolkningen generellt, enligt WHO:s expertgrupp. Omkring 7 till 10 procent av alla inlagda patienter är just gravida kvinnor som befinner sig i 3–9 månaden av graviditeten. WHO rekommenderar att vilket som helst av de licensierade vaccinen ska användas för gravida kvinnor.


Riskgrupper snart klara

 I Sverige är vaccineringen av riskgrupper, gravida och sjukhuspersonal nästan klar. Härnäst inleds massvaccinationen av i första hand skolbarn och unga och i andra hand av allmänheten.

 Men när influensavaccinet Pandemrix som används här i Sverige skulle godkännas i Schweiz ansåg inte den schweiziska myndigheten Swissmedic att det fanns tillräckliga data för hur vissa grupper reagerar på vaccinet. De har därför beslutat att vänta med ett godkännande av Pandemrix till gravida kvinnor, barn under 18 år och personer över 60 år.


"Ingen tveksamhet"

 Svenska Läkemedelsverket tvekar dock inte om vaccinet.

 - Vi känner ingen tveksamhet eller oro för att använda vaccinet. Vi har fått data på både barn och äldre, så jag vet inte varför de gör den bedömningen, säger Jan Liliemark, professor på Läkemedelsverket.

Och när det gäller gravida?

 - Där förväntar vi oss inga andra biverkningar än på andra vuxna kvinnor, säger Jan Liliemark.

 Anders Tegnell, smittskyddsexpert på Socialstyrelsen, håller med.

 - Både det europeiska och det svenska läkemedelsverket har gått igenom de data som finns och tycker att de är tillräckliga för att göra riskbedömningen att riskerna att bli sjuk i influensan är väldigt mycket högre än de teoretiska riskerna av vaccinet. Vi har inga som helst indikationer på att vaccinet skulle ha sidoeffekter som inte är förutsedda, säger Anders Tegnell.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.